11 szokatlan hely, amely az URBACT és a 2ndChance Network jóvoltából ismét felfedezésre vár

A 2ndChance Network (Második Esély Hálózat) 11 partnervárosában található helyszínek és rozsdaövezetek felfedezése, ötletek és jó gyakorlatok a városfejlesztés emblematikus helyeinek fenntartható újra felhasználására – ezek a fő témakörök, amelyek a Hálózat záró konferenciáján, Nápolyban bemutatott integrált cselekvési tervek középpontjában állnak.

A Nápolyban található, egykori Katonai Kórházat körülvevő parkon átsétálva az embert olyan érzés fogja el, mint amikor a kis és közepes méretű városi központokban található, régóta változatlan alvó óriások egyikével találkozunk: egy elmulasztott esély sokszor hatalmas szerkezetek rehabilitációjára, amelyek a múltban az elhelyezkedésük jellegzetes funkcióit képviselték.

Az URBACT 2ndChance hálózat fő témája, hogy kihasználja a teljes városrészek visszanyerését megkönnyítő potenciált, kezdve az olyan új funkcióktól, amelyek az esztétika és a térbeliség tekintetében megújíthatják az adott tereket. Az utóbbi években a hálózat támogatta a résztvevő városok gyakorlati szakemberei, szakértői és megválasztott képviselői közötti véleménycserét, melynek témája a részvételi modellek kidolgozása a rozsdaövezetek újbóli felhasználására. Ez  a közigazgatás számára Európa-szerte egy kulcsfontosságú eszköz, mivel a modellek az egész környék fenntartható fejlődését előmozdítják, köszönhetően a városi üres terek közjavakká és forrásokká történő átalakulásának.

Az egyes alvó óriások mögött rejlő történetek sokat elárulnak a város múltjáról, míg az Integrált Cselekvési Tervek potenciális cselekvési pályákat hoznak létre ezen szokatlan helyekkel összekapcsolt szomszédságok fejlesztése érdekében, melyek egyben a városi regeneráció kiindulópontjai.

E helyszínekkel kezdve feltárjuk azokat a potenciális átalakításokat, amelyek Olaszország és Európa más városai számára mintául szolgálnak.

Maláta Ház

A régi malátaház és sörfőzde Lublinban (Lengyelország) a városi helyreállítási akció kulcsfontosságú helyszínei, magában foglalva a helyi lakosok részvételét a közös döntéshozatali eljárásban az övezet jövőbeni célját (vagy elhelyezését) illetően. Míg a terület egy része kulturális tevékenységeknek, kocsmának és apartmanoknak ad otthont, a helyiség többi része laboratóriumokat tartalmaz és közszolgálati tevékenységeket szolgál, továbbá új lakosokat vonz a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében.

Fonómalom

Chemnitzben (Németországban) egy korábbi fonómalom vált kulturális központtá és diákszállássá, új célt szolgálva a sokféle lakosnak. A lakosok aktív részvétele a korábbi gyártó létesítmény újragondolásában elősegíti a terület ideiglenes felhasználását, mint pl. események és kreatív fesztiválok (például a Wolkenkucksheim) számára, különböző művészeti és városi kultúrák felé nyitott módon. A Hálózat részvétele alkalmat teremtett a rozsdaövezet regenerálásra irányuló magán-állami együttműködés átalakítására. Az URBACT jó gyakorlatként választotta ki az ügyet, amely az ALT / BAU Átalakítási Hálózattal kerül megosztásra.

Börtön

Mariborban, a belvárostól csupán egy kilométerre, az egyik legmodernebb osztrák-magyar börtön egy kulturális központtá alakul át építészhallgatók, a kulturális örökség megőrzéséért felelős helyi szervezet, az egyesületek és a civil társadalom együttműködésének köszönhetően. Az egész övezet fellendítése érdekében a rozsdaövezetet össze kell kapcsolni a város többi részével, például a létesítmény központi útjának újbóli megnyitásával, amely összeköti a lakóövezetet a maribori bevásárlóközponthoz vezető főbb útvonalakkal.

Bálterem

Liverpoolban a tizenkilencedik századi bálterem felújítása ezt a létesítményt az innováció és a társas élet új központjává alakíthatja, valamint lehetőséget biztosít a részvételi cselekvésre, bevonva a lakosokat és a különböző igazgatási szinteket. A Kormányhivatal, a Historic England (Történelmi Anglia) támogatásával az URBACT Helyi Csoportja arra törekszik, hogy új befektetőket vonzzon a Wellington terem helyreállítása és a történelmi görög-római frízek megmentése érdekében. Az új funkciókról való közös döntés mellett, mint például az oktatási terek (egyetemek, művészeti galériák és múzeumok) vagy a gazdasági fejlődés elosztó területe, az Ügynökség felel a sürgős helyreállítási munkákért.

Laktanya

Genovában az egykori Gavoglio-kaszárnyát az elhagyatottság szimbólumából át lehet alakítani egy állandó élő laborrá, fizikai és digitális kapcsolatot teremtve a lakosok és a közigazgatás között. A Legaccio szomszédságában található óriási szerkezet már a Horizon2020 felhívás győztesének, az UNaLab kísérleti projektjének helyszíne, amely a terület rugalmaságának növelése és javítása érdekében biztosítja a természetalapú megoldások megvalósítását.

A cél az, hogy a laktanya és a környező park nyitva álljon a városlakók és a turisták számára, amely a város történelmi-kulturális örökségében rejlő kulcsfontosságú terület újbóli beillesztésével érhető el.

Nyári birtok

A Dubrovnik Mokosica környékén a XVII. században épült nyári kúria kulturális központtá és társadalmi inkubátorrá vált. Annak ellenére, hogy a védett örökségre vonatkozó helyi törvények drágává és bonyolulttá tették a Gučetić Villa szerkezetátalakítását, az URBACT Helyi Csoportja a projekt során kísérleti programokat szervezett a komplexum kulturális újra felhasználásában: találkozók, rendezvények, workshopok és koncertek győzték meg a Villa tulajdonosi körét, amely így a tudós és feltaláló Ruđer Bošković tiszteletére egy közösségi kulturális központtá alakul.

Vallási épület

A Recolhore do Ferro, egy régi menedék, amelyet korábban apácák vezettek Santa Clara-ban, Porto szomszédságában, ideiglenes és alacsony költségű szállásokat nyújt, miközben co-working tereket és nyilvános helyet biztosít a szabadidő eltöltéséhez. Ennek a sokáig elérhetetlen területnek a részvételt célzó tervezése hozzájárul majd az egész negyed fellendítéséhez, amely 2018 márciusában egy fényképészeti verseny tárgyát is képezte. A fenntartható turizmus újraindítása a városban a szokatlan létesítmények helyreállításával is megtörténhet, szorosan kapcsolódva a városi kontextus történetéhez.

Irodaépület

Brüsszelben, az európai szomszédság központjában, a Rue Arlon 104 alatt található, 2004 óta elhagyatott épület fejlesztésének célja, hogy kulcsszerepet vállaljon a zóna újbóli fellendülésében, amely már régóta ellentmondásos tervek tárgyát képezi, megpróbálva összekapcsolni a terület kereskedelmi és intézményi jellegét a régi és az új lakosok igényeivel. A földszint birtokba vételétől kezdve, az építészek, filozófusok és más szakemberek aktív bevonása szükséges ahhoz, hogy a lakosokkal együttműködve képesek legyen átalakítani a használatot, és átalakítsák az épületet egy közösségi központtá, elősegítve a Rue Arlon 104 alatti épület és az európai negyedet körülvevő zónákban végzett tevékenységek moduláris fejlesztését.

Dohánygyár

Gijónban a XVII. században épült egykori barokk kolostor új átalakulása figyelhető meg, amelyet több mint száz évig dohánygyárként használták, mielőtt elhagyatottá vált volna. Az ókori Tabacalera, amely az asztúriai város központjában áll, mágnesként vonzza majd a fiatal tehetségekért: a cél az, hogy a létesítményt olyan üzleti központtá alakítsák át, amely munkaállomásokat, eseményeket, kiállításokat és kereskedelmi tereket biztosít, amelyek újraindítják a terület belső fejlődését. Ez a kísérlet a város újraindítására egy további fontos példa újrafelhasználását jelenti, amely a "gondolkodás, termelés, bemutatás" fogalmi hármasából indul ki, összekapcsolva a régió kulturális és gazdasági örökségét a fejlesztési kilátásokkal.

Katonai Kórház

Nápolyban a Quartieri Spagnoli terület újraindítása az egykori Katonai Kórházzal kezdődik, amely körül egy park található, szomszédosan a Suor Orsola Benincasa Egyetemmel. A hatalmas komplexum stratégiai kilátást nyújt Nápolyra és az öbölre. Az ilyen szépség a történelmi-monumentális örökség és a park ökológiai hálózatának regenerációs projektjének kulcsfontosságú eleme.

A lenyűgöző létesítmény visszakerül a városba, helyet biztosítva körkörös gazdaság, átmeneti szálláshelyek, valamint éttermek és bárok üzleti inkubátorainak, amely a város emblematikus helyén vonzza a lakókat és a turistákat részvételre: több mint 200 helyi polgár vesz részt a közterület újragondolási folyamatában. A projekt beépül a közjavak lakossági felhasználásáról szóló vitába, amely a Nápoly által vezetett transzfer hálózat középpontjában áll.

Kikötői raktár

Caenben, a félsziget új funkciókkal történő rehabilitációja, mely hasznos a kiegyensúlyozott és fenntartható városfejlesztéshez, az URBACT projekt fő örökségét képviselve, egy olyan övezetben változtatva, amely már rendelkezik olyan létesítményekkel, mint például bíróság, kutatási és innovációs központ és könyvtár. Az integrált cselekvési tervvel az URBACT projekt partnerei újra akarják gondolni a terület nyilvános képét, életre kelteni az elhanyagolt létesítményeket, amelyek még mindig jelen vannak, és ösztönözni a lakókat, hogy éljenek a félszigeten, miközben újra felfedezik a fokozatosan halványuló város tengeri identitását.

 

Simone D'Antonio, Nemzeti URBACT Pont, Olaszország

Eredeti cikk: http://www.blog.urbact.eu/2018/06/11-unusual-places-reviving-thanks-to-urbact-and-the-2nd-chance-network/