Az Urbactról

URBACT Program

A 2002 óta működő URBACT Program – amely az első európai területi együttműködési program – a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja. A program felhívására létrejövő európai városhálózatok tagjai egy-egy közösen választott problématerületre fókuszálva dolgozzák ki akciótervüket a helyi társadalmi szereplők bevonásával. Ehhez külső szakértői segítséget kapnak, a közös eseményeken keresztül pedig egymástól is tanulnak. A program fontos prioritása és tevékenysége az így létrejövő tudás és tapasztalat megosztása.

Az URBACT III program 2014. decemberi elfogadásával az Európai Bizottság a program harmadik ciklusát nyitotta meg, kapcsolódva az EU 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó tervezési periódusához. A program az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg, a 2014-2020-as programidőszak kerete 74,302 millió euró. Az URBACT program hazai koordinációját a Miniszterelnökség településfejlesztésért felelős szervezeti egysége, az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Területrendezési és Településügyi Főosztálya végzi. A pályázatok, projektek gondozását, a pályázókkal való kapcsolattartást, információterjesztést a tárca háttérszervezete, a Lechner Tudásközpont biztosítja. A projektek hazai első szintű pénzügyi ellenőrzését a Széchenyi Programiroda látja el.

Az URBACT III folytatja a fenntartható integrált városfejlesztés előmozdítását és hozzájárul az EU 2020 stratégia megvalósulásához. Hálózatépítéssel, kapacitásfejlesztéssel és a jó gyakorlatok terjesztésével támogatja a városi döntéshozókat és gyakorló szakembereket uniós, nemzeti, regionális és helyi szinten egyaránt. A program fő célja továbbra is az, hogy európai városok együttműködve felkészüljenek kihívásaik megoldására, valamint központi szerepük megerősítésére az egyre komplexebb társadalmi változások közepette. A cél elérése érdekében a program támogatja

(1) a városok kapacitásának javítását annak érdekében, hogy képesek legyenek a fenntartható várospolitikát és gyakorlatokat integrált, részvételen alapuló módon művelni;

(2) a fenntartható városi stratégiák és akciótervek kidolgozásának fejlesztését;

(3) a fenntartható városfejlesztés integrált akcióterveinek megvalósítását; valamint

(4) biztosítja, hogy mind a gyakorlati szakemberek, mind a döntéshozók valamennyi (uniós, nemzeti, regionális és helyi) szinten egyre inkább hozzáférjenek az URBACT ismeretanyaghoz, és a várospolitikák továbbfejlesztése érdekében kölcsönösen osszák meg fenntartható városfejlesztési tapasztalataikat.

A program fő kedvezményezettjei a kisebb és nagyobb városok, önkormányzatok, de helyi ügynökségek, egyetemek és kutatóintézetek, valamint régiós és nemzeti hatóságok is csatlakozhatnak a városhálózatokhoz.

Az URBACT III programban a városhálózatok a korábbiakkal ellentétben három különböző támogatott tevékenységre pályázhatnak. Az URBACT II programhoz hasonlóan továbbra is vannak akciótervezési hálózatok, de emellett megvalósítási hálózatok fogják szolgálni a már elkészült helyi akciótervek jobb megvalósulását, az ún. transzferhálózatok pedig a már kipróbált tudás, bevált jó gyakorlatok átadását más városok számára.

A programmal kapcsolatos tudnivalók, aktuális információk a www.urbact.hu magyar nyelvű, valamint a www.urbact.eu angol nyelvű honlapon érhetők el. Az URBACT III Operatív Program valamint a programról szóló rövid tájékoztató a www.urbact.hu/dokumentumok menüpontból tölthetők le.

2007-2013: URBACT II program

Az URBACT II program 52 projektjében 500 európai város vett részt 29 országból. A három felhívást követően 2013-ban a program maradék forrásainak terhére a már elkészült akciótervek megvalósítására ún. pilot delivery (kísérleti megvalósítási) városhálózatokkal is lehetett pályázni. A Program eredményeinek, tapasztalatainak széleskörű terjesztése (kapitalizációja) érdekében 2014-2015-ben 4 munkacsoport állt fel a következő kulcstémák feldolgozására: (1) új városi gazdaságok (digitális, egészség- és zöld gazdaságok), (2) munkahelyteremtés a fiatalok számára, (3) társadalmi innováció a polgárok bevonásával, (4) várostérségek fenntartható regenerációja. Az URBACT II programban Magyarországon 9 város és 2 fővárosi kerület működött együtt Európa más városaival 13 projektben. Az URBACT II program jelentős vívmánya, hogy a projektek megvalósítása során körvonalazódott egy ún. „URBACT tervezési módszer”, amely kézzelfogható segítséget ad a városvezetés és a lakosság együttműködésén alapuló városfejlesztéshez.

 

 

URBACT Városfesztivál 2022! – Hat kiemelkedő programpont, amire érdemes odafigyelni

Ez a rendezvény az európai uniós városok eseménye! Akár Párizsba utazol, akár online követed, itt vannak a legjobb programajánlataink...

Pályázati felhívás a bevándorlók integrációját célzó projektekre

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) 2,8 millió eurós pályázati felhívást tett közzé a bevándorlók integrációját célzó projektekre a következő területeken:

A stratégiai közbeszerzések (CSR) útján Európában: az URBACT tanulságai és iránymutatásai

Az URBACT-városok megoldásokat találnak a stratégiai közbeszerzésben rejlő lehetőségek kiaknázására a vállalati társadalmi felelősségvállalás előmozdítása érdekében.

 

Támogatást keresel városodnak? Az URBACT online eszköztára megmutatja, hogyan fogj hozzá.

Ingyenes, könnyen használható eszközök az akciótervezés minden szakaszához - a helyi problémaelemzéstől a városi projektek finanszírozására vonatkozó új útmutatókig.

 

“Új Európai Bauhaus” felhívás – határidő meghosszabbítva!

Az "Új európai Bauhaus helyi kezdeményezések támogatása" című felhívásra a pályázatok benyújtásának határidejét május 30-ig, 14:00 óráig meghosszabbították.

 

Find Your Greatness (FYG) transznacionális találkozó Budafokon

A Budafokon, Budapest 22. kerületében megrendezett Find Your Greatness (Fedezd fel az egyediségedet) elnevezésű projektmeeting (2022. április 20-21.) volt az első személyes találkozó a COVID-19 korlátozások lezárása óta a városhálózat életében. Több partner azonban most is online csatlakozott, és virtuálisan vett részt a rendezvényen. A konzorciumot vezető Alba Iulia, Perugia, Voru és Limerick partnerei, valamint a vezető szakértő, Janez Sirse a magyar fővárosba gyűltek össze, hogy együtt dolgozzanak a projekt utolsó szakaszán, illetve a városmarketing fókuszú integrált akcióterv (IAP) tervezeteken és a projekt tevékenységeivel kapcsolatos egyéb fontos dolgokon.

 

Kultúra és befogadás: Az URBACT-városok hozzájárulása az EU városfejlesztési menetrendjéhez

Zene mindenkinek, pop-up helyszínek, közösségi múzeumok... Az URBACT-városok segítenek meghatározni a kultúrán keresztül történő befogadást elősegítő uniós javaslatokat.

„Zöldebb városok - egészségesebb közösségek” konferencia és workshop

Örömmel meghívunk minden érdeklődőt a Greener Cities - Healthier Communities (Zöldebb városok - egészségesebb közösségek) című nemzetközi konferenciára és workshopra 2022. május 31-én a Limerick City Hallban (Írország). A konferenciát az URBACT Health & Greenspace akciótervezési hálózat projektpartnereként Limerick városa szervezi. 

Városaink és hálózataink hírei – április 22.

Legfrissebb híreink az URBACT városokról, amelyek mindig találnak jobb megoldásokat a helyi kihívások kezelésére: az útfejlesztésektől a digitális támogatási pontokig.

Oldalak