Megjelent Walk’n’Roll Cities kézikönyv a mobilabb városokért!

Az egyik legfontosabb kihívás, amellyel számos európai városnak szembe kell néznie, a mindennapi élet különböző színtereinek fizikai elkülönülése, ami jelentős mobilitási szükségletet eredményez. Ezt az igényt nagyrészt az autóhasználat elégíti ki: az emberek azért vezetnek autót, hogy lerövidítsék a város különböző részei között - a munkába járáshoz vagy a különböző szolgáltatások igénybevételéhez - szükséges időt. Az autóorientált helyi mobilitás azonban számos káros következménnyel jár, amelyek közül sok már rövid távon is negatívan befolyásolja az életminőséget.

Bár a legtöbb város tisztában van a problémával és annak várható következményeivel, továbbá elkötelezett a fenntarthatóbb városi mobilitás és közterület-használat irányába történő elmozdulás mellett, ezt mégis könnyebb mondani, mint ténylegesen megtenni. Ezért fogott össze 16 ország 28 különböző méretű európai városa, hogy közösen nézzenek szembe napjaink mobilitási kihívásaival. A RiConnect, a Space4People és a Thriving Streets URBACT akciótervezési hálózatok partnerei úgy döntöttek, hogy hosszú távú együttműködést hoznak létre, és létrehozták a Walk'n'Roll Cities platformot az ötletek és inspirációk megosztására és az egymástól való tanulásra.

Ezek a városok közösen vizsgálták meg azokat az elképzeléseket és beavatkozásokat, amelyek hozzájárulhatnak az autóhasználat tömeges csökkentéséhez városainkban. Az URBACT program Knowledge Hub kezdeményezésének köszönhetően pedig egy online kiadványt is összeállítottak, amely bemutatja ezen elképzeléseket és intézkedéseket.

Az online útmutató elkészítésében olyan magyar URBACT szakértők is részt vettek, mint Tosics Iván, vagy Kézy Béla. A kiadvány már letölthető az URBACT weboldaláról. Ez egy bárki számára hozzáférhető, gyakorlatias és tömör segédanyag olyan helyi politikusok, döntéshozók, szakemberek, városi szakértők és lakosok számára, akiket érdekel a városi mobilitás, és akik elkötelezettek amellett, hogy városukat jobb hellyé tegyék az emberek számára.

Rajta, töltsd le a dokumentumot, tarts velünk, és hozd ki a legtöbbet az utazásból!

Kattints ide az URBACT Knowledge Hub Walk'n'Roll Cities oldalának eléréséhez

Vagy töltsd le a kiadványt

 

Írta: Tosics Iván