Ismerd meg a Partnerkereső alkalmazás újdonságait!

A közelmúltban indult el az első URBACT IV felhívás a hálózatok számára, és több város máris megosztotta saját projektötleteit.

A 2023. január 9-én megnyílt akciótervezési hálózatokra vonatkozó felhívás az uniós tagállamok, a partnerországok és öt IPA-ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia) városainak ad alkalmat arra, hogy egy egyedülálló, 2,5 éves útra induljanak. Ez idő alatt a jóváhagyott hálózatokból származó partnerek egy adott témában fognak ismereteket szerezni és tapasztalatot cserélni, megoldásokat kipróbálni, és végül integrált stratégiákat tervezni a helyi szintű kihívásokkal történő szembenézéshez. 

A Partnerkereső eszköz arra invitálja a potenciális jelölteket, hogy bepillantást nyerjenek abba, miről is szól egy URBACT hálózat. Ezen túlmenően az eszköz nagyon sokat elárul arról, hogy melyek azok az aktuális, városi égető témák, amelyek az önkormányzatokat és más szervezeteket a leginkább érdeklik.

Az alábbiakban néhány érdekes projektötletekről olvashatsz.

 

AZ ELSZIGETELTSÉG MEGSZÜNTETÉSE

Manapság a társadalmi kapcsolatok alapvető fontosságúak a közösségek építésében. Nyilvánvaló azonban, hogy sokan elszigetelődnek, és - ellentétben azzal, amit gondolnánk - nem biztos, hogy azok az emberek jutnak először eszünkbe, akiket ez a probléma valóban érint. A világjárvány óta Agen (Franciaország) városában különösen nagy mértékben nőtt a magányos esetek száma, nemcsak az idősek, hanem az egyszülős családok, sőt a fiatalok körében is. Ez a projektötlet egy olyan partnerség kialakítására törekszik, amely az emberek közötti társadalmi kötődés kérdésére összpontosít. Hogyan segítheti elő a polgárok részvétele a fiatalok és idősek közötti társadalmi kapcsolatokat, és hogyan lehet a polgárokat bevonni a kapcsolatok újrateremtésébe és előmozdításába? Ha városod hasonló kihívással néz szembe, jelezd, hogy szeretnél csatlakozni ehhez a pályázathoz!

TUDJ MEG TÖBBET

 

A JÖVŐ LAKOSAI

A városok zsugorodása gyakori jelenség, amellyel sok kis- és középváros küzd. A probléma megoldása érdekében Sibenik (HR) városa olyan partnereket keres, akik szívesen csatlakoznának projektötletükhöz, és új utakat keresnek a város vonzerejének növelésére. Az általános cél az új befektetések és új lakosok idevonzása és megtartása. A nagyobb városok és kisvárosok számára különösen nagy kihívást jelenthet a célok és gyakorlati intézkedések újradefiniálása a polgárközpontúbb városi területek létrehozása érdekében. A projekt azt is megemlíti, hogy a fenntartható megoldások hogyan gondolhatók újra a digitális átalakulás segítségével, hogy lehetővé tegyék a zöld növekedést és javítsák a helyi életkörülményeket. Ez egy jó példa arra, hogy az URBACT IV átfogó prioritásait (zöld - digitális - nemek közötti egyenlőség) hogyan lehet figyelembe venni egy hálózati ötletben, és hogyan közelíthetik meg a hálózat potenciális partnerei.

TUDJ MEG TÖBBET

 

A NŐK FELSZABADÍTÁSA

A nemek közötti esélyegyenlőtlenség jelentősen befolyásolhatja a munkát, az utazást, a játékot, az egészséget és az életet városi környezetben. Sajnos a nők és a lányok szenvedik el az ilyen egyenlőtlenségek többségét, amelyeket oly gyakran csak utólag vesznek figyelembe. A sztereotípiáktól való eltávolodás, a minden téren beágyazott szokások megtörése érdekében Clermont Auvergne (Franciaország) nagyvárosi régiója egy projektötletet dolgozott ki az ilyen kihívások kezelésére. A cél a nők szerepének megerősítése a különböző városi léptékekben és dimenziókban: közterek, oktatás, munkahelyek, egészségügy. A nemek közötti esélyegyenlőséget támogató szakpolitikák elsősorban a kirekesztés, a diszkrimináció és az igazságtalan bánásmód csökkentésére összpontosítanak a nők felemelésével. Kapcsolódj be a tudatosság növelésére és a nők helyzetbe hozására irányuló tevékenységünkbe!

TUDJ MEG TÖBBET

 

RÉSZVÉTEL A SÉRÜLÉKENY KÖZÖSSÉGEK PROBLÉMÁINAK MEGOLDÁSÁBAN

A hálózatra vonatkozó javaslat középpontjában a veszélyeztetett közösségekben a nyilvánosság részvételi mechanizmusainak előmozdítása áll. Ez a projektötlet olyan eszközt kíván biztosítani, amely az önkormányzatok által irányított egyéb tevékenységek mellett a nyilvános konzultációk és az „együttgondolkodás” folyamatába is bevonja azokat, akiket általában nem hallgatnak meg. Oeiras városa (Portugália) potenciális partnereket keres a lakosok jobb társadalmi beilleszkedésének, a közösséghez való tartozás érzésének, az őket érintő kérdésekben való részvételnek - mint közterületek és közös infrastruktúrák - előmozdítása érdekében. A projekt érdekes módon képes átültetni a 11. (Fenntartható városok és közösségek) és a 16. (Béke, igazságosság és erős intézmények) fenntartható fejlődési célokat a helyi viszonyokra.

TUDJ MEG TÖBBET

 

A BEVÁNDORLÓK BEFOGADÁSA

A migráció hosszú ideje égető kérdés Európában, és ez minden bizonnyal a jövőben is így lesz. A közös és egyéni erőfeszítések ellenére az országok még mindig küzdenek a bevándorlók befogadására irányuló intézkedésekkel, még akkor is, ha vannak sikeres kezdeményezések helyi szinten. A városi hatóságok Európa-szerte új módszereket dolgoznak ki az újonnan érkezők méltóságteljes befogadására, és átmeneti területeket alakítanak ki, befogadásuk megkönnyítése ugyanúgy szociális kérdés, mint a jövőbeli globális válságokkal szembeni területi alkalmazkodóképesség. A Seine-Saint-Denis megyei tanács (Franciaország) célja, hogy a bevándorlók emberi jogainak tiszteletben tartása és a városi területeken történő beilleszkedésük megkönnyítése érdekében tapasztalatcserét folytasson és tanuljon európai társaitól. Te is egyetértesz ezzel a törekvéssel? Jelezd érdeklődésedet a projektötlet kapcsán még ma!

TUDJ MEG TÖBBET

 

 


 

Az akciótervezési hálózatokra vonatkozó felhívás 2023. január 9-én nyílt meg! Még mindig vannak kérdéseid ezzel kapcsolatban? Akkor tartsd észben a webináriumaink időpontját:

Action Planning Network label

január 17., 10.00 és 11.00 óra között: A felhívás dióhéjban

Január 19., 10.00 és 11.00 óra között: Hogyan építsünk erős partnerséget egy akciótervezési hálózat számára?

Február 7., 10.00-11.00 CET: A tapasztalatcsere és a tanulás a hálózat útja során

Március 7., 10.00-11.00 CET: A pályázat benyújtásának ideje: technikai kérdések és problémamegoldás

 

Eredeti hír angol nyelven: https://urbact.eu/news/recent-additions-partner-search-tool