Debrecen

Projekt: 
ESIMeC
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2010-2013

Debrecen városa a fejlesztési fázis után csatlakozott az ESIMeC tematikus hálózathoz, melyben kilenc közepes méretű európai város működik együtt, hogy az őket érintő hasonló kihívásokra közös válaszokat találjanak.

A projekt vezető partnere az észak-angliai Basingstoke és Deane települések városi tanácsa.

Az ESIMeC projekt fő célja innovatív gazdasági stratégiák kidolgozása, amelyek építenek a közepes méretű városok adottságaira és sajátosságaira, és ezáltal lehetővé teszik számukra, hogy ellenállóbbak legyenek a gazdasági válságok, sokkokkal szemben, valamint elősegítik a gyorsabb gazdaság talpra állást és a hosszú távú gazdasági növekedést.

Helyi kihívások:

Debrecen közel 205.000 fős lakosságával Magyarország második legnagyobb városa, 220 km-re keletre helyezkedik el Budapesttől. Debrecen nem csak az üzlet, tudomány és kutatás regionális központja, de fontos kulturális központ is, számos eseménnyel, fesztivállal büszkélkedhet. Továbbá a városban jelentős és növekvő egészségügyi, jóléti szektor található. A több száz éves hagyományok és napjaink legújabb technikai és tudományos innovációi egymást támogatva járulnak hozzá, hogy Debrecen nem csak nemzeti, de nemzetközi szinten is elismert jelentőségű város.

Az erős gazdasági, tudományos és kutatási bázisa ellenére Debrecent jelentősen érintette napjaink gazdasági válsága. Ennek legfőbb hatásai az alábbiak voltak:

  • Növekvő munkanélküliség
  • Az alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazó vállalatok számának és méretének jelentős csökkenése (főként az élelmiszer- és feldolgozó ipar területén)
  • A multinacionális vállalatokat kiszolgáló kis és közepes méretű vállalkozások (KKV) számának csökkenése
  • A vállalkozások (főként KKV-k) finanszírozási nehézségei – és a nemzeti szintű intézkedések nem bizonyultak hatékonynak
  • A bérek csökkenése és ezek visszahatása az adóbevételekre és közszolgáltatásokra
  • Rossz adósságállomány növekedése (főként a KKV-k körében)
  • Árfolyam ingadozások
  • Az építőipar és turizmus visszaesése

Debrecen az ESIMeC projekt keretein belül is olyan megoldásokat keres, amelyek elősegítik a válságból való kilábalást és a város jövőbeli folyamatos növekedését. Debrecen azt kutatja, hogyan tudja jobban kihasználni a kitűnő akadémiai és kutatási adottságait és olyan kezdeményezéseket indítani, amelyek segítségével kielégítheti a város jövőbeli foglalkoztatási igényeit.

Kapcsolat:

Nyulasi András: nyulasi.a@ph.debrecen.hu

Link:

Debrecen város: www.debrecen.hu

ESIMeC projekt: http://urbact.eu/en/projects/innovation-creativity/esimec/homepage/

Az "Innováció és kreativitás" kérdésköréről és témakör további projektjeiről bővebben itt olvashat.