Kőbányai beszámoló az URBACT RegGov zárókonferenciájáról

A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata partnerként vett részt az URBACT RegGov (Regional Governance of Sustainable Integrated Development of Deprived Urban Areas) projektben, amely a leromlott városi területek fenntartható integrált fejlesztésének regionális irányításával foglalkozott. A két magyar önkormányzat számos európai uniós partnervárossal dolgozott együtt: Duisburg (D), Nijmegen (NL), Södertalje (S), Ruda Slaska (PL), Satu Mare (RO), Siracusa (I) és Halandri (GR).
 
Az URBACT RegGov tematikus hálózat támogatja az európai partnervárosok és az operatív programok irányító hatóságai közötti együttműködést annak érdekében, hogy összekapcsolja a helyi várospolitikát az operatív programokkal. A RegGov hálózat legfőbb kihívását a fenntartható és integrált város- és városrész fejlesztési programok előmozdítása és ezeknek a programoknak a közösségi részvételen alapuló megvalósítása jelentette. A RegGov hálózat az együttműködés és integráció szerepére fókuszál a halmozottan hátrányos városrészek fejlesztésében a különböző kormányzati szinteken belül és azok között.
Az URBACT RegGov program hároméves munkája a németországi Duisburgban május 12-én tartott zárókonferenciával ért véget. A zárókonferencián részt többek között vett Jean-Loup Drubigny, az URBACT Titkárság igazgatója, Michael Ralph, Johannes Hahn regionális politikáért felelős EU-biztos politikai tanácsadója valamint Merja Haapakka a Regionális Politikai Főigazgatóság képviseletében. Az URBACT RegGov program eredményeiről, tanulságairól a résztvevő partnervárosok képviselői kerekasztal beszélgetéseken számoltak be. A konferenciához kapcsolódóan a résztvevők rövid szakmai bejáráson vehettek részt Duisburg egyik leszakadás ellen küzdő városnegyedében, Marxloh-ban, ahol EU források bevonásával a helyi közösséget erősítő közösségi házat alakítottak ki a magánforrásokból újonnan épült mecset részeként.
A RegGov konferenciához szorosan kapcsolódva május 13-án rendezték meg a StadtteiLeben szakkiállítást és vásárt, amelyen Észak-Rajna-Vesztfália tartomány szociális városrehabilitációval foglalkozó szervezetei mutatkoztak be. Az eseményen az URBACT RegGov külön standon valamint szakmai műhelyek keretében mutatta be a hároméves együttműködési program eredményeit.

Összeállította: Hegedűs Viktória,
városrendezési ügyintéző - URBACT kapcsolattartó
Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatal