Nyitva! Üresen álló üzlethelyiségek közösségi hasznosítása

A budapesti Nagykörúton, a kiskereskedelem egyik legfontosabb helyszínén, és a város sok más utcájában is szinte hónapok alatt láthatóvá váltak a 2008-as válság tünetei: bezárt boltok, lehúzott rolójú, kiadásra meghirdetett üzlethelyiségek. Mint Európa sok nagyvárosában, Budapesten is egyre nagyobb problémát és társadalmi feszültséget okoz az üresen álló, hasznosítatlan ingatlanok kérdése.

A bezárt üzlet veszteséget termel a tulajdonosnak, az ingatlan romló állapota és az elmaradó forgalom negatívan befolyásolja a környék ingatlanpiaci helyzetét és vállalkozási, üzleti környezetét, szűkül a helyi közösség számára elérhető szolgáltatások köre, és végül a közbiztonság is romló tendenciát mutat az ilyen negatív spirálba került szomszédságokban.

A külföldi példákat követve Budapesten lényegében egy időben, egymással együttműködve indultak el olyan kezdeményezések, amelyek e helyzetre keresnek megoldásokat. A téma alaposan megmozgatta a fővárosi fiatal, trendérzékeny szakmai szervezeteket is, akik különböző akciókkal beszállva egy gazdag programcsomagot hoztak létre.

Tulajdonosok és lehetséges használók összekötése

2012-ben a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) elindította a Lakatlan Programot, amely mind önkormányzati, mind magántulajdonú üresen álló épületek, ingatlanok közösségi célú hasznosítását célozza. A program minden elemében közösségi. Beszélgetésekkel, hazai és külföldi példák elemzéséve próbálja a városi üresedés problematikáját körüljárni. Közösségi térképezést végez, hogy bárki feltölthesse az üres budapesti ingatlanok adatait és ezáltal egy széleskörű adatbázis jöhessen létre. Szakmai tanácsadást nyújt a kerületi önkormányzatoknak, hogy Budapesten minél több üres helyiség és épület találjon gazdára. A Töltsd újra! honlapon pedig összekapcsolja a helykeresőket az ingatlantulajdonosokkal.

A KÉK bemutatta a Lakatlan projekt másfél éves kutatását összefoglaló Adaptív város című kiállítást. A Rögtön jövök! Projekt Galériában (lásd később) elérhető egy egyre bővülő minikönyvtár, és emellett a KÉK a témával kapcsolatos szakmai előadásokat és workshopokat is szervez. Az Adaptív város című előadássorozat keretében többek közt a párizsi megoldásokról is szó esett. Magali Vergnet-Covo, a párizsi önkormányzat helyi gazdasági rehabilitációra koncentráló vegyes tulajdonú társasága, a Semaest tanácsadója ismertette a 2004-ben elindított Vital’Quartier projektet, amely az üres üzletek és a monofunkcionális kereskedelem problémáira keres választ.

A KÉK Lakatlan programja szakmai partnere az URBACT keretében megvalósuló "Temporary Use as a Tool for Urban Regeneration" (http://tutur.eu/) tudástranszfer projektnek.

Önkormányzati ingatlanok adatbázisa és másodlagos hasznosítása

A Lakatlan projekthez kapcsolódva Budapest Főváros Önkormányzata kezdeményezte a Rögtön jövök! programot, amelynek célja a régóta üresen álló önkormányzati tulajdonú, földszinti üzlethelyiségek hasznosításának ösztönzése egy egységes pályázati keretben. Ehhez egy térképes nyilvántartási rendszert is kidolgoztak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével.

A projekt keretében, a KÉK szakmai partnerségével nyílt meg a már említett Rögtön jövök! Projekt Galéria – maga is egy üres üzlethelyiség hasznosításával. A Galéria megnyitásával a KÉK szakmai és közösségi események szervezésével tudja támogatni az átmeneti hasznosítás stratégiájának kutatását és gyakorlatának átvételét. Itt mutatták be a Rögtön jövök! ötletpályázatának nyerteseit is, akik az üresen álló kirakatok „innovatív városképi kezelésére”, vagyis a kirakatokat eltakaró installációkra tettek javaslatokat. Ehhez szorosan kapcsolódik a „A Te helyed, a Te sikered!” kirakatkampány, amely a Dizájn Terminál és a Bridge Budapest partnerségében valósult meg. Ebben a programelemben üres üzletek kirakatait fedték le fiatal vállalkozók sikertörténeteit bemutató installációkkal.

Nyitva! Egyhónapos „próbaüzem”

Az üresen álló üzlethelyiségek hasznosítására szánt erőfeszítések legújabb és talán legeredményesebb kísérlete a 2014. szeptember 19. és október 19. között megvalósított Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválja, amely szintén a Kortárs Építészeti Központ szervezésében, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg. A Nyitva! Fesztivál keretében régóta üresen álló üzletek nyíltak meg egy hónapra. Az átmeneti, kedvezményes hasznosításról szóló felhívásra beérkezett másfél száz jelentkező közül választották ki azokat, amelyek vélhetőleg a legnagyobb társadalmi és kulturális pluszt adják az adott városrésznek, illetve amelyekbe a bírálók látták a potenciált arra, hogy hosszabb távon is helyben maradjanak.

A fesztivál ideje alatt 13 projekt valósult meg 9 üres üzlethelyiségben, amelyek egy hónapra mind a környékbeliek, mind a fővárosiak számára izgalmas új funkciót kaptak. A „bérlők” a projekt során nagyobb elköteleződés és befektetés nélkül próbálhatták ki a saját üzlethelyiség előnyeit, ami által a program serkenti a vállalkozói kedvet is. Ahogy a honlapról leolvasható, a paletta színes: a társadalmi felelősségvállalás, a dizájn, a gasztronómia és a művészet keveredése tapasztalható a legtöbb helyszínen. A témák között megtaláljuk a fotót, a kerékpáros kultúrát, a migránsok megsegítését, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem például – többek között – a hallgatók alkotásait mutatja be.

A fesztivál honlapját idézve: „A fesztiválon résztvevő önkormányzati- és magántulajdonosok egy személyes, bizalmi kapcsolaton alapuló, újszerű ingatlanközvetítésre mondtak igent, mikor felajánlották kiadatlan helyiségüket. (…) A tulajdonosok és beköltözők mellett a fesztivál egy harmadik szereplőnek is vitathatatlan nyereséget hoz: Budapestnek. Hiszünk benne, hogy az a város, ahol a lakosság használhatja és kihasználhatja a mellőzött erőforrásokat, egy fenntartható város, ahol teret kap a közösség, a tudás és a kreativitás.”

További olvasnivaló:

http://epiteszforum.hu/nyitva-kiado-uzletek-fesztivalja

A cikk angol nyelven is megjelent az URBACT program uniós honlapján.