Budapest XVIII. kerület

Projekt: 
RE-Block projekt
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2013-2015

Budapest 18. kerülete a város délkeleti részén található. A kerület 1950-ben alakult két fő részből, Pestszentlőrincből és Pestszentimréből.

A kerület alapvetően lakófunkciójú peremkerület, nagyrészt laza családi házas beépítéssel, több sűrűn beépített lakóteleppel és néhány ipari létesítménnyel. A kerület állandó lakosainak száma nagyjából 100 ezer fő, ezek körülbelül 80-20%-ban oszlanak meg a családi házas, illetve lakótelepi területeken.

Budapest nemzetközi repülőtere (Liszt Ferenc Repülőtér), az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Előrejelzője és a Központi Légkörfizikai Intézet is a kerületben található.

Helyi kihívások

A projekt vezető partnere úgy próbálta meg kiépíteni partneri hálózatát, hogy ennek segítségével olyan új eszközöket és megoldásokat találjon, melyekkel felgyorsítható a kerület elszegényedett peremhelyzetben lévő részének, a Havannatelep nevű lakótelep rehabilitációja. A kerület egészének lakossága 100 ezer fő körül van, ebből a Havannatelepen mintegy 17 ezren élnek, többnyire kisjövedelműek és alacsony társadalmi státuszúak. A Havanna lakótelep integrált szociális városrehabilitációja már 2007-ben elkezdődött (A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Operatív Program keretében), azonban még mindig alapvető változásokra van szükség. Az önkormányzat csupán kis százalékát birtokolja a lakásoknak, ezért a köz- és magánszféra együttműködésével kell állami és magánbefektetőket találni, hogy pénzügyileg is megfelelően elő legyen készítve a rehabilitáció.

Másrészről a lakosok bevonása kulcsfontosságú a fenntartható rehabilitációs folyamat kivitelezéséhez. Továbbá a részt vevő feleknek meg kell állapodniuk, mit tartanak fenntartható és életképes fizikai átalakításnak, ehhez ismerniük és használniuk kell a legújabb gazdaságossági és műszaki eljárásokat.

A vezető partner a vezető európai példák és trendadó folyamatok figyelembe vételével szeretné megvalósítani a rehabilitációt, ahol a város egyszerre alkalmazza az integrált megközelítéseket, használja a pénzügyi támogatásokat és előnyben részesíti a lakossági részvételt; valamint más európai városokkal együttműködésben megosztja a megszerzett tapasztalatokat, mely gazdagíthatja, és erősítheti a RE-Block tematikus hálózatot.

Kapcsolat:

Hunyadi István, városigazgató hunyadi@bp18.hu
 

Link:
Budapest 18. kerülete: http://www.bp18.hu
RE-Block projekt: http://urbact.eu/en/projects/disadvantaged-neighbourhoods/re-block/homepage/