Étrend egy Zöld Bolygóért: Łomża oktatási intézményei az organikus termékek felé fordulnak

Hogyan jutunk el a társadalmi innováció ötletétől és prototípusától a megvalósításig és mérésig? Íme az első lépések, amelyeket a Étrend egy Zöld Bolygóért nevű pilotprojekt lengyel partnere megtett a cél érdekében.

Łomża-ban az iskolák és az óvodák felelősek az étel beszerzéséért. Ez azt jelenti, hogy az átállás a fenntarthatóbb közétkezésre – az Étrend egy Zöld Bolygóért koncepció szerint – szükségessé teszi a folyamatos párbeszédet az egyes egységek képviselőivel. Szintén beletartozik a szoros együttműködés a régió gazdálkodóival, így azok az óvodák és iskolák, amelyek szeretnék, hogy ételeik fenntarthatóbbak legyenek, biztosak lehetnek benne, hogy a megfelelő termékeket kapják.

A projekt korai szakaszában elkezdődött a kooperáció a Łomżai önkormányzat és a gazdák között. Ezt segítendő, partnerséget kötöttek a Podlaskie Mezőgazdasági Tanácsadó Központtal, akik értékes tanácsokkal járultak hozzá a gazdákkal való folyamatos párbeszédhez. „Ezzel párhuzamosan, találkozókat szerveztünk az oktatási intézmények igazgatóival, hogy tájékoztassuk őket a projektről és célunkról, hogy megváltoztassuk a közétkeztetést a városunkban”- mondta Daria Lutrzykowska, kommunikációs felelős, a projekt csapat oszlopos tagja. „Fontos, hogy oktassuk a kulcsszereplőket és elérjük, hogy lássák az elképzelésünk előnyeit. Csak akkor fogják megtenni azt a lépést, hogy elkezdjenek organikus termékeket vásárolni a helyi farmerektől, ha maguk is megragadják és befogadják a koncepciót.”

Májusban Łomża részt vett a projekt első nemzetközi konferenciáján, amelyet a svédországi Södertäljeban tartottak. A konferencián workshopokat, előadásokat és tanulmányutakat tartottak, azzal a céllal, hogy a partnerek jobban megértsék az Étrend egy Zöld Bolygóért projektet. De egy tapasztalatcsere is szerepelt a programban, ahol a partnervárosokból érkezett séfek és konyhai dolgozók lehetőséget kaptak, hogy óvodai és iskolai étkezdékben dolgozzanak és a koncepciónak megfelelő ételeket készítsenek. Három łomzai séf vett részt ebben, és ez értékes bepillantást nyújtott abba, hogy az Étrend egy Zöld Bolygóért koncepció hogyan alkalmazható a gyakorlatban.

Júnisban a łomzai projektcsapat egy széleskörű konferenciát szervezett “Egészséges ételek az oktatási intézményekben” címmel. A konferencián példákat mutattak be Södertälje fenntartható közétkeztetéssel kapcsolatos munkájáról, és lehetőséget kaptak a södertäljei séfek és konyhai dolgozók, hogy łomzai konyhákba látogassanak el, s befejezzék a kétoldalú tapasztalatcserét, ami májusban Södertäljeban kezdődött.

 

Képek a júniusi “Egészséges ételek az oktatási intézményekben” konferenciáról Łomżaban

Több mint 100 ember vett részt a konferencián. Többek között az alpolgármester, köztisztviselők, a városi tanács tagjai, az oktatási intézmények vezetői. Nem csak a projekt témájának a megértése és az elkötelezettség nőtt, de sokan csatlakoztak is a projekt helyi támogató csoportjához. Mindeközben a konferencia vendégei az „Étrend egy zöld bolygóért” koncepciónak megfelelően – az újonnan alakult lengyel és svéd szakács csapat által - elkészített ételeket fogyaszthatták.

Łomża környékén jelenleg több oktatási intézmény is vásárol ökológiai termékeket a helyi gazdáktól. Ebben az évben, a nyári szünetben adódott egy kiváló lehetőség az egészséges, organikus élelmiszerek szélesebb körben történő terjesztésére. A 8. számú óvoda – a projekt egyik hajtóereje - volt Łomża-ban a nyári ügyeletet ellátó óvoda. Ez azt jelenti, hogy amíg a többi óvoda zárva van, ebbe az ügyeletes óvodában járnak a gyerekek. „Ez jó lehetőséget adott arra, hogy mind a gyerekekkel, mind a szüleikkel beszélgessünk és megismertessük velük elképzeléseinket a felszolgált ételek segítségével” – mondta Daria Lutrzykowska. „Sok szülő volt érdeklődő és pozitívan reagált arra, hogy jobb minőségű ételt kaphat gyermeke, anélkül, hogy több pénzbe kerülne."

Łomża projektcsapata éppen most készíti a Södertälje-i Étrend egy Zöld Bolygóért - a gyakorlatban című kézikönyv lengyel változatát, amely hasznos információkat nyújt a koncepcióról és az óvodákban dolgozó szakácsok és konyhai személyzet által használható, a helyi viszonyokhoz igazított recepteket ad közre.

Łomża célja, hogy a projekt segítségével elindítson egy folyamatot, amely végül egy önkormányzati étrend politika létrehozásához vezet. Történtek korábban megbeszélések az étrend politikával kapcsolatban a politikusokkal. A válasz még bizonytalan. A Mollet del Valles-ban (ES) rendezett nemzetközi konferencián azonban pozitív irányú változások kezdődtek el. A döntéshozók rájönnek, hogy a változás nem kell, hogy drága legyen és hogy vannak más előnyei is például munkahelyteremtés, régió promóció stb. Ugyanakkor hamarosan választások lesznek és amíg nem köztudott az eredmény, senki sem kész arra, hogy döntést hozzon.

A łomżai delegáció a nemzetközi konferencia alatt Mollet del Vallèsban

 „Ez a jelenlegi helyzet, és amit csak lehet, mindent ki fogunk hozni belőle – összegezte Daria Lutrzykowska. A legfontosabb, hogy látjuk a változást és a növekvő szándékot a döntéshozók részéről, hogy foglalkozzanak a fenntartható iskolai és óvodai élelmezés kérdésével.”

 

Kapcsolódó cikkek:

Étren egy Zöld Bolygóért pilotprojekt – URBACT minisite

Étrend egy Zöld Bolygóért a gyakorlatban  – Projekt publikáció