Budapest X. kerület

Projekt: 
RegGov tematikus hálózat
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2008-2011

Kőbánya (Budapest) az (Európai Bizottság által "gyorsított eljárásra" kijelölt) RegGov projektben vesz részt, melynek alapja, hogy a leromlott városrészek integrált szemléletű fejlesztése jó néhány régi EU tagállamban sikeresnek bizonyult az elmúlt évtizedekben. Az, hogy ezen projektek kidolgozása, végrehajtása és tőkésítése hogyan zajlott, ritkán ismeretes szélesebb európai színtéren. Az intézkedések sikerének egyik döntő tényezője a hatékony együttműködés és a magas szintű bizalom a városok és a regionális hatóságok között. A RegGov hálózat célja, hogy ezeket a gyakorlati tapasztalatokat elérhetővé tegye minden partner számára és ezáltal segítse a városrész szintű, új, fenntartható fejlődésre alapozott, integrált stratégiák kidolgozását és végrehajtását.

Kőbánya kerülete a magyar főváros pesti oldalán helyezkedik el. Területe 32,54 km2, lakossága pedig 77 880 fő.

Helyi kihívások

A kerület 11 részre osztható: Laposdűlő, Ligettelkek, Felsőrákos, Népliget, Gyárdűlő, Óhegy, Téglagyárdűlő, Kőbánya-Kertváros, Keresztúridűlő, Újhegy, Kúttó.

A RegGov- hálózatban érintett városrehabilitációs projekthelyszínek (P1 - Kispongrácz and P2 - Nagypongrácz) Laposdűlő kerületrészben találhatók.

Kőbánya a 19. század végéig független településként létezett és 1950-ig a főváros peremkerülete volt. Mivel jelenleg a főváros geometriai középpontja ide esik, ez a helyzet jelentősen megváltozott.

A lakosság többsége a kerületben működő gyárakban dolgozott. Az 1970-es és 80-as években állami lakásépítéssel kísérletet tettek a "munkáskerület" komoly lakásproblémájának kezelésére. Ebben az időszakban épültek azok a lakótelepek, melyek megoldották akkor a lakáshiányt, de ma rettenetes állapotban vannak.

Kőbánya etnikai összetételét jól mutatja az a tény, hogy jelenleg 9 kisebbségi önkormányzat működik. A kőbányai lakosság közel 10%-a roma származású, valamint az utóbbi időben a kínai lakosság aránya nőtt jelentősen.

A 18. század közepétől kezdve számos gyár működött itt. A legnagyobb gyárak még mindig üzemelnek itt a kerületben: Dreher Sörgyárak Zrt, Richter Gedeon Nyrt és EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

Kőbánya alapvetően még mindig munkáskerületként ismert annak ellenére, hogy a gyárak többsége már bezárt. Napjainkban szemtanúi lehetünk annak, hogy a kerület hogyan alakul át munkáskerületből szuburbán területté. A lakások számának növekedése következtében az ipari területek egyre inkább parkokkal és fákkal ellátott zöldövezetté válnak.

Kőbánya legnagyobb parkja a Népliget, mely mérete alapján a főváros egyik legjelentősebb zöldterülete. Számos park található Óhegyen és Újhegyen is.

Kapcsolat:

Leiwolf Róbert: leiwolf_robert@kobanya.hu

Link:

Kőbánya: www.kobanya.hu

RegGov projekt: http://urbact.eu/en/projects/disadvantaged-neighbourhoods/reg-gov/homepage/