A helyi akcióterv megvalósításának finanszírozása

Az ESIMeC az egyike annak a három URBACT kísérleti programnak, amely azt vizsgálja, hogy vajon a nemzetek közötti tapasztalatcsere és tanulás folytatódik-e a helyi akciótervek megvalósításának stádiumában. A kísérleti projektek 2014 elején kezdődtek és 2015 márciusáig tartanak, így itt az ideje, hogy számot vessünk és megosszunk néhány tapasztalatot és gondolatot.

A kísérleti kiinduló tanulmány javaslata szerint a tapasztalatcsere és tudásátadás 5 fő területen válhat leginkább gyümölcsözővé. Ezek a tématerületek adják az 5 nemzetközi esemény fókuszát; érdekességképpen ezek közül legalább három bármely olyan város számára releváns lehet, amely integrált városfejlesztési stratégiát kíván megvalósítani. Ebben a cikkben a több területet érintő, horizontális témákra fókuszálunk, mivel ezek nagy valószínűséggel más városok számára is érdekesek lehetnek – a kormányzás és az érintettek bevonása témával indítottunk két héttel ezelőtt, a múlt héten a hatások mérésével foglalkoztunk és… ma végül a finanszírozás a témánk!

Az ESIMeC városok a 2007-2013-as források elapadásának kezdetén fejezték be helyi akcióterveiket. Néhány partner számára – nevezetesen Bistritának és Sabadellnek – sikerült még ezekből a lezáruló programokból forrást biztosítani akcióik egy részének finanszírozására. Novemberben, a negyedik nemzetközi rendezvényünkön igyekeztünk innovatív finanszírozási módszereket feltérképezni, elismerve, hogy a közpénzek rendelkezésre állásának terén tapasztalható tartós megszorítások rákényszerítik a városokat arra, hogy másképp gondolkodjanak a tevékenységeik finanszírozásáról. Ezt részben a „többet kevesebből” szükséglete hajtja, de az is, hogy a támogatások kultúrája függőséget hoz létre, míg más, innovatívabb pénzügyi módszerek komolyabb és fenntarthatóbb eredményekhez vezethetnek. Az eseményre több olyan európai szakértőt hívtunk meg, akik szakterülete a crowdfunding1, az uniós források innovatív felhasználása, a köz- és magán partnerségek és a társadalmi befektetési kötvények alkalmazása, azzal a céllal, hogy megvizsgáljunk néhányat ezekből az új forráslehetőségekből, és átgondoljuk ezek relevanciáját a helyi akciótervek megvalósítása tekintetében.

Íme néhány a tanulságok közül, amelyek más városok számára is hasznosak lehetnek:

 • A helyi akciótervek készítésénél vegyenek fontolóra és próbáljanak ki a hagyományos támogatásos mellett új, attól eltérő finanszírozási formákat.
 • Első lépésként legyen pontos képük arról, hogy mit szeretnének megvalósítani, milyen forrásokhoz van hozzáférésük, mihez szükséges kiegészítő forrás, mennyi pénzre van szükségük és mikor.
 • Rengeteg példa létezik a városok innovatív módon történő forrásgyűjtésére kicsi és nagyméretű projektekhez egyaránt. Hasznos lehet másoktól tanulni.
 • Ne felejtsék, hogy a város emberi erőforrással történő hozzájárulása a helyi akcióterv költségvetésének tervezéséhez felbecsülhetetlen érték.
 • Készüljenek fel a sablonoktól eltérő gondolkodásra, vegyék fontolóra az innovatív finanszírozási módokat, de ügyeljenek arra, hogy ezek egyszerűek és könnyen megvalósíthatók legyenek.
 • Érdemes megfontolni a finanszírozási mátrix használatát, amelyben a különböző lehetséges finanszírozási forrásokat és minden egyes forrás előnyeit és hátrányait is rendszerszerűen áttekintik.
 • Dolgozzanak ki forrásszerzési tervet, amely világosan bemutatja, mikorra tehető a forrásszerzés, honnan, hogyan és ki fogja vezetni a különböző munkafolyamatokat, és ki fog ezeken dolgozni.
 • Kezeljék ezt a feladatot úgy, mint egy kirakós játékot – a különböző daraboknak össze kell passzolniuk ahhoz, hogy megkapjuk a teljes képet.
 • Emlékezzenek arra, hogy gyakran a valódi munka a forrás megszerzése után kezdődik – figyeljenek arra, hogy minden szempontból átgondolták a monitoringot, értékelést, kormányzást és a szabályozási követelményeket.
 • Próbálják elkerülni, hogy egy forrás megléte döntsön el mindent. Erősítsék a proaktív és stratégiai megközelítést a reaktív, csupán a pályázati felhívásokra reagáló fejlesztési szemlélettel szemben.
 • Körültekintően válasszák meg a partnereiket. Ne feledjék, hogy hosszú ideig kell velük szorosan együtt dolgozni.

Megérte tehát? Van értéke a nemzetközi munkának a helyi akciótervek megvalósítása során?

Egy ESIMeC partner szemszögéből igen a határozott válasz. Mások talán nem értenek egyet, de a részt vevő városok rendkívül hasznosnak találták a helyi akciótervek megvalósításával kapcsolatos rendszeres tapasztalatcseréket. Csaknem öt éve dolgozunk partnerségben. A bizalomnak és az őszinteségnek a jelenleg érezhető szintje nem volt meg a hálózat működtetésének első fázisában. Új készségekkel és kapacitásokkal gazdagodtunk és magabiztosabbakká váltunk a nemzetközi tapasztalatcserék terén. A tanulási folyamat rögzítését és az előrehaladás figyelését szolgáló strukturált módszer bevezetése segített abban, hogy jobban dokumentáljuk, és jobban értékeljük a nemzetközi tapasztalatcsere során tanultakat.

Mi a következő lépés?

Az ESIMeC partnerek utolsó nemzetközi találkozója – amelynek témája a vállalkozói munkahelyteremtés – februárban lesz Debrecenben. Ezután összegyűjtjük a megállapításainkat egyfajta receptsorozat formájában, amelynek publikálása az itt elérhető eredeti ESIMeC szakácskönyvet követi majd. Egy kis étvágygerjesztőnek az első két recept már itt megtalálható.

Másik két kísérleti projekttel – EVUE és Roma-Net – egyesítve erőinket szervezzük a záró rendezvényt, amely 2015. március 3-án lesz Brüsszelben – így ha érdekli, mi kell egy helyi akcióterv megvalósításához, tartsa ezt a dátumot szabadon, és figyelje híreinket!

Készítette Alison Partridge, URBACT szakértő

 

[1] Közösségi finanszírozás. A projektfinanszírozási azon formája, amelynél a szükséges forrást rendszerint kis összegenként, nagyszámú szereplő biztosítja. A forrásgyűjtés tipikusan az internet segítségével történik.