Nyíregyháza

Projekt: 
RegGov tematikus hálózat
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2008-2011

Nyíregyháza is a RegGov projektben vesz részt, melynek alapja, hogy a leromlott városrészek integrált szemléletű fejlesztése jó néhány régi EU tagállamban sikeresnek bizonyult az elmúlt évtizedekben.

Nyíregyháza városa az ország északkeleti részén található, a Nyírség központjában és 240 km-re a fővárostól. Három ország (Szlovákia, Ukrajna és Románia) határa van Nyíregyháza 100 km-es körzetében.

Helyi kihívások

A város története a 13. századig nyúlik vissza, városi rangját pedig 200 éve szerezte.

Jelenleg Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye és az egyik legfontosabb város az Észak-alföldi régióban.

Nyíregyháza az ország hatodik legnagyobb városa 119 000 lakossal. A dinamikusan fejlődő város integrált egységet alkot a környező településekkel a gazdasági és társadalmi kérdéseket tekintetében.

A roma településrészek, melyek tipikusan rossz fizikai állapotú és komfortnélküli lakásállománnyal jellemezhetők, problémát jelentenek a városnak, integrált szemlélet szükséges a dezintegráció megakadályozásához és a társadalmi integráció elősegítéséhez.

A Huszár lakótelep az egyik ilyen terület, ahol ezek a problémák jelentkeznek. Munkaképes korú lakosságát alacsony foglalkoztatottság jellemzi (29%) és magas szintű a munkanélküliség. A munkaképes korúak 57%-a gazdaságilag inaktív (rokkant nyugdíjas, családtámogatási anyagi ellátásban vagy rendszeres szociális segélyben részesülők, illetve egyéb támogatott státuszúak).

Kapcsolat:

Vattamány Terézia: t.vattamany@gmail.com

Tóthné Csatlós Ildikó: csatlosildiko@gmail.com

Link:

Nyíregyháza város: www.nyiregyhaza.hu

RegGov projekt: http://urbact.eu/en/projects/disadvantaged-neighbourhoods/reg-gov/homepage/