Elérkezett az URBACT Markets projekt zárása, a partnerek építhetnek a know-how-ra és a jövőbeli együttműködésre

2015. március 25-én, Barcelonában kerül megrendezésre a projekt zárókonferenciája, amely két intenzív év együttműködő munkáját és kölcsönös tanulási folyamatát foglalja össze. A projekt témája „hogyan használjuk a piacokat a város-megújulás, a helyi gazdaság és a fenntartható életmód támogatására”.

A projekt eredménye többek között egy kézikönyv, mely a helyi hatóságoknak és piac üzemeltetőknek készült, a projekt során összegyűjtött tudás átadásának megkönnyítése érdekében.

A projekt további sikerei közé tartozik, hogy megalakult egy szervezet egy nemzetközi piac fesztivál megrendezése érdekében, minden partner város elkészítette saját Helyi Akciótervét, valamint kialakult az igény és szándék arra, hogy a piacok a városfejlődés kulcstényezőivé váljanak.

Az URBACT Markets projektben résztvevő kilenc partnervárosból (Attika, Barcelona, Dublin, Pécs, Suceava, Torino, Toulouse, Wroclaw, és Westminster) több, mint 30 résztvevő érkezik Barcelonába március 25-én a projektzáró konferenciára, mely a kétéves folyamatot foglalja össze és zárja le.

A partner városok képviselői mellet URBACT tisztségviselők is részt vesznek az eseményen, úgy mint az URBACT Titkárság igazgatója, Emmanuel Moulin, Steven Davies a Közösségi Tér Projektek (PPS) társalapítója és alelnöke New Yorkból, Matkó Márton a Regionális- és Várospolitikai Főigazgatóság  képviselője, valamint további képviselők az UNHabitat-tól, az ENSZ Emberi Települések központjától, az Egyesült Városok és Helyi Önkormányzatok hálózatától (UCLG) és egyéb városokból, mint például Hága és New York.

Az összefoglaló esemény, a vezető partner, Barcelona lenyűgöző alsóvárosi Santa Caterina piacán kerül megrendezésre. A program egy nyitó beszélgetéssel indul, amely során a partnerek megosztják velünk következő tervezett lépéseiket, illetve azt hogy a társaság hogyan tud együttműködni és együtt dolgozni annak érdekében, hogy megerősítse a piacok helyzetét.

Raimond Blasi, Barcelona Kereskedelmi, Fogyasztási és Piaci tanácsosa nyitja meg a konferenciát, a barcelonai Városi Piacok Intézményének (IMMB) igazgatójával, Jordi Torrades-sel.

Núria Costa fogja összegezni az URBACT Markets városhálózat legfontosabb partnerségi célkitűzéseit és tevékenységeit, majd Nils Scheffler a projekt vezetőszakértője mutatja be a projekt eredményeit, különös tekintettel azokra a megoldásokra melyek hatására a városi piacok sikeres hajtóerői lehetnek a fenntartható városfejlesztésnek.

A projekt egyik kulcseredménye az URBACT Markets kézikönyv, melynek címe Városi Piacok: a városok szíve, lelke és motorja. Tegyük a városi piacokat a fenntartható városfejlesztés kulcs eszközeivé. A kézikönyv az esettanulmányokon, a tematikus szakértőktől, vezető szakértőtől származó legfontosabb megállapításokon és írásokon kívül a projekt során keletkezett tudást tartalmazza. A kézikönyv egy egyablakos útmutatónak tekinthető, amely segít megtalálni a legjobb gyakorlatot a városi piacok témakörében.

Pillantás a jövőbe

A délelőtti ülés egyik programpontja: A piacok jövője: „Mit tehetünk együtt?” A szekció, melyet Nils Scheffler vezet majd, a piacok jövőjére, illetve az URBACT partnerek között kialakuló jövőbeli együttműködési lehetőségekre koncentrál.

Végül az URBACT Markets projekt 9 partnervárosának képviselői nyilatkoznak a nagyszabású 9. Nemzetközi Piac Konferenciával kapcsolatban, amely Barcelonában, 2015. március 26-28. között kerül megrendezésre, s amelyre számos URBACT partnervárost is várnak.

További információ a 9. Nemzetközi Piac Konferenciáról: http://www.pps.org/publicmarkets15/.