RE-Block szakpolitikai ajánlásokat fogadtak el a projektpartnerek a záró konferencián

Az eltérő EU országok és politikai rendszereik összetettsége miatt nem egyszerű olyan közös módszereket találni, amivel meghatározhatók azok az irányelvbeli változtatások, melyek a sokemeletes lakótelepek regenerációját segítik elő. A tíz RE-Block projektpartner feladata volt, hogy maximalizálják a jelenlegi lakótelepek potenciálját (az életminőség és a piaci pozíció szempontjából) és megálljt parancsoljanak a szegényebb és jómódú rétegek által lakott lakónegyedek növekvő különbségeinek.

A projekt partnerek átgondolták, hogy mit szeretnének elérni saját lakótelepeik ügyében, hogy ezek a célkitűzések stratégiailag hogyan kapcsolódnak össze, valamint milyen változások szükségesek a célok elérésének megkönnyítése érdekében.

A következő dokumentum a projektpartnerektől származó ajánlásokat tartalmazza, s azokat a feltételeket határozza meg, melyek befolyásolják a lakótelepek jövőbeli regenerációját. Ezeket az ajánlásokat a döntéshozók figyelmébe ajánlja a partnerség azzal a céllal, hogy információval szolgálhassanak a jövőbeli európai irányelvek és útmutatók meghatározása során az épített és szociális környezet leromlott állapotú lakótelepeinek regenerációjával kapcsolatban.   

Az ajánlott irányelvek dióhéjban:

  • A rehabilitáció átfogó, szektorok közötti, integrált megközelítése (nem csak az épületek vonatkozásában).
  • Irányítás, kormányzás: együtt a lakosokkal.
  • A jó állapotú lakásállomány megalapozza a jó egészséget és a jólétet.

A szakmai anyag angol nyelven: RE-Block policy_recommendations_report.pdf

Városok:

Iași

Budapest

Salford

Gelsenkirchen

Magdeburg