Nagykálló

Projekt: 
OP-ACT
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2010-2012

Nagykálló az osztrák Loeben városa által vezetett OP-ACT tematikus hálózathoz csatlakozott a fejlesztési fázisban. A projektben összesen tizenegy kis és közepes méretű európai város fogott össze, hogy közösen pozícionálják magukat az őket érintő kihívásokkal szemben: demográfiai változások előrehaladott dezindusztrializáció, napjaink gazdasági válsága és ezzel együtt a munkahelyek elvesztése érintik leginkább a kis és közepes méretű városokat.
Gazdasági nehézségek idején a demográfiai előrejelzések is negatívak és a település népességének csökkenése reális veszélyt jelent (shrinking cities). Egyre nagyobb szükség van a beavatkozásra (akciókra), ugyanakkor egyre kevesebb pénzügyi eszköz áll ehhez rendelkezésre. Ez az egyik legnagyobb kihívás ezen városok számára, és ez a jelen projekt legfőbb témája.

Helyi kihívások

Hazánk észak-keleti részén található Nagykálló, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyek délkeleti részén, a román határtól 50 km-re. 10.151 fős lakosságával ugyanakkor fontos helyi és nemzetközi csomópont, melyet a határ közelségének és a városon áthaladó, Magyarországot és Romániát összekötő útnak köszönhet.

A helyi kihívások között az alábbiakat említhetjük:

  • Nagykálló elöregedő népessége és a nagyarányú alacsony képzettségű vagy képzetlen munkaképes lakossága hatalmas és állandó problémát jelent a helyi munkaerőpiacon, és egyre nagyobb terheket ró az aktív népességre.
  • Nagykálló környezete vidékies, mezőgazdasági terület. A lakosság azon részének öregedése, akik a mezőgazdaságból szeretnének megélni egy helyi sajátosság, aminek fontos következménye a kisméretű, családi agrárcégek megszűnése.
  • A város nem tud elégséges mezőgazdasági munkahelyet biztosítani a fiatalok részére, így azok átmeneti vagy állandó elvándorlása elsősorban a megyeszékhelyre, vagy távolabbi célpontokra, mint a főváros vagy külföld, komoly demográfiai problémákat okoz Nagykálló mindennapi életében.
  • A részmunkaidő lehetőségek, valamint azon programok hiánya, amelyek az önfoglalkoztatást, és a vállalkozási hajlandóságot növelnék, további problémákat jelentenek.

Link:

Nagykálló: www.nagykallo.hu

OP-ACT projekt: http://urbact.eu/en/projects/active-inclusion/op-act/homepage/