Tatabánya

Projekt: 
CASH tematikus hálózat
Program: 
URBACT II
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2010-2013

Tatabánya számos sikeres URBAct tapasztalat után ezúttal a CASH projekthez csatlakozott, amely mintegy tizenkét európai városi és nem-városi partner összefogása által, a francia Echirolles város vezetésével jött létre.
A CASH projekt fő célja a fenntartható megoldások feltárása a szociális célú lakások felújítására annak érdekében, hogy növeljék azok energiahatékonyságát.

Helyi kihívások

Tatabánya egy 77.333 fős város Magyarország észak-nyugati részén helyezkedik el, a Közép-Dunántúli régióban. Tatabánya Komárom-Esztergom megye központja, a Gerecse és Vértes hegységek közötti völgyben, Budapesttől 55 km-re található. Elhelyezkedésének köszönhetően a város egyúttal vasúti és közúti csomópont is.
Tatabányán, mint jellemzően Magyarország többi településén is a gazdasági válság hatásai erősen érzékelhetőek. Ezek közül kiemelhető, hogy sok lakástulajdonos jelzáloghitele külföldi devizában van, amit a Forint folyamatos leértékelődése és árfolyamingadozásai jelentősen befolyásolnak. További nehézségeket jelent a növekvő munkanélküliség. Ugyanakkor, legalábbis Tatabánya esetében az említett kihívások kezelése mellett a városi prioritások listáján előkelő helyen van az energiabiztonság és az energiahatékonyság javítása.

Link:

Tatabánya: www.tatabánya.hu

CASH: http://urbact.eu/en/projects/low-carbon-urban-environments/cash/homepage/

A projekt még kezdeti fázisban van, a tartalom folyamatosan frissítésre kerül.

Az ”Alacsony CO2 kibocsátású városi környezetek” kérdésköréről és témakör további projektjeiről bővebben itt olvashat.