VitalCity – Angyalföld

Budapest 13. kerületének önkormányzata évek óta törekszik arra, hogy zöldhálózatának színvonalas fenntartásával, fejlesztésével a városrész lakói számára élhető, vonzó, biztonságos, jól működő környezetet biztosítson. E munka kereteit határozza meg az AngyalZÖLD program, amely a városrész zöldhálózatai kapcsán kijelölte a stratégiai szempontokat és a távlati célok eléréséhez szükséges konkrét lépéseket. A kerület most más szempontok szerint is felülvizsgálja közterületfejlesztési stratégiáját: az URBACT VitalCity városhálózatának tagjaként a sportolásban rejlő közösségi lehetőségeket keresi.

 

A VitalCity projekt portugál főpartnere Loulé. A norvég Vestfold County, az olasz Rieti és az Egyesült Királyságbeli Birmingham mellett 7 volt szocialista országban található város alkotja a partnerséget: Sibenik Horvátországból, Burgas Bulgáriából, Krakow, a cseh Usti Nad Labem, a lett Liepaja és Budapest XIII. kerülete. A VITAL CITIES projekt célja feltárni, hogy a közterületek sportolási célú fejlesztésével, új innovatív módszerek meghonosításával hogyan segíthetjük, hogy a lakosok fizikailag aktívabb, egészségesebb életmódot folytassanak. Ugyancsak célja a programnak, hogy a közterületi tevékenységek, programok révén a lakóhelyükhöz jobban kötődő, összetartóbb és befogadóbb helyi közösségek jöjjenek létre.

A programban résztvevő munkatársak látogatást tettek Birminghamban, ahol az ottani városvezetés számos innovatív ötlettel segíti a településen élők sporttevékenységeit. Az ott látott megoldások inspirációként, vagy akár példaként segíthetik a városhálózat többi tagját a tervezésben. Birmingham a mindenki számára elérhető sportélet érdekében kifejlesztett egy olyan nyakba akasztható chip azonosítót, amelyet mindazon lakosok megkaphatnak, akik igénylik ezt. A chip segítségével számos szolgáltatás vehető igénybe. A parkokban például az önkormányzat által fizetett oktatók és instruktorok tartanak ingyenes foglalkozásokat. A részvétel egyetlen feltétele, hogy a mozogni vágyó lakó a helyszínen a chippel bejelentkezzen, mert ennek segítségével az önkormányzat nyomon tudja követni az aktivitást, a fizetett oktatók tevékenységének népszerűségét. Hasonló módon igényelhetők GPS-szel felszerelt kerékpárok (akár kézzel hajthatók is!), méghozzá hosszú távra, amennyiben a GPS adatai alapján látszik, hogy a kölcsönvevő valóban rendszeresen használja azt.

  

     Inspiráló példák Birminghamből (Forrás

A 13. kerületben 2016 novembere során lezajlottak a helyzetfeltáró workshopok. Az önkormányzat ezekre meghívta mindazon szervezeteket, amelyek a kerületben valamiképpen kötődnek a sporttevékenységekhez. A műhelymunkákon a projektet koordináló csapat a részvételi tervezés eszközeivel, nevezetesen ötletbörzével, kártyatechnikával és szavazással gyűjtötte össze a kerületi szereplők megállapításait, véleményeit, ötleteit. A helyzetfeltárás tárgyát képezte a meglévő infrastruktúra, a sportolással kapcsolatos kerületi aktivitás, ezek társadalmi vonatkozásai, valamint a lehetséges kommunikációs és financiális eszközök. A műhelymunkán elhangzott bemutató és az eredmények felkerülnek az AngyalZÖLD honlapjára.

  

     Helyzetfeltáró műhelymunka Angyalföldön

Az AngyalZÖLD program munkatársai minden érdeklődő vagy érintett ötletére, javaslatára nyitottak. A tervezési folyamat során átlátható kommunikációt, a vélemények befogadását és közzétételét, az esetleges konfliktusok ütköztetését ígérik. Az eredményes részvétel, a városhálózat tapasztalatcseréje, valamint a külső szakértők és az URBACT program által biztosított tudásbázis remélhetőleg elősegíti, hogy a kerület közterületei az aktív közösségi és sporttevékenységek színterévé váljanak.

 

Írta: URBACT Nemzeti Tájékoztatási Pont

Címfotó forrása: https://www.facebook.com/angyalzold13/?fref=ts