Miskolc

Projekt: 
SmartImpact
Program: 
URBACT III
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2016-2018

A város helyzete:

Miskolc a fővárostól 200 kilométerre, Magyarország észak-keleti részén helyezkedik el, ahol három szomszédos ország (Szlovákia, Ukrajna, Románia) határa is 150 kilométeren belül található. A város logisztikailag igen jó helyzetben van: mind a vasúti, mind a gyorsforgalmi úthálózaton elérhető, és nemzetközi, illetve több térségi repülőtér is található térségében. 162 ezer fős lakosságával Magyarország negyedik legnépesebb városa. Gazdasági múltját a nehézipar határozta meg, ma otthont ad a Bosch (3000 foglalkoztatott) és a Takata (autóipar) gyáraknak. Egyetemére 14 ezer diák jár. Legnagyobb turisztikai vonzereje a miskolctapolcai termál barlangfürdő és a diósgyőri vár.

Városfejlesztési koncepciójában és stratégiájában Miskolc azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig okos várossá válik. Ennek első lépéseként elkészült 13 akció megvalósítási tanulmánya.

URBACT részvétel:

A városok világszerte növekednek, s ez egyre nagyobb kihívásokat jelent a közműellátás, az energia és a települési infrastruktúra működtetésében. Az Európai Bizottság Okos városok és közösségek keretprogramja, illetve megvalósítási terve (2013) elvárásokat támaszt a városokkal szemben a finanszírozás új, innovatív megoldásainak feltárására. Ennek értelmében a városok nem hagyatkozhatnak csupán a központi forrásokra, hanem új, piac-orientált és gazdaságilag fenntartható megoldásokat kell találniuk a köz- és magánszféra együttműködésében, külső befektetetések bevonzásával.

Ennek során el kell szakadni attól a szemlélettől, amely csupán okos technológiák telepítésében látja a megoldást. Az okos város koncepció megvalósításában a legnagyobb kockázat éppen az okos technológiák telepítésével kapcsolatos: a költséges beruházás adott esetben nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, nem működik optimálisan, különböző nem várt tényezők miatt a befektetés nem térül meg, a piaci igény kisebb lehet a becsültnél; de kockázatot jelenthet a változó szabályozási környezet is. Emellett általános probléma, hogy az önkormányzati szférában nincs meg az a tudás és tapasztalat, amely a piaci alapokon is fenntartható technológiai fejlesztésekhez szükséges.

A SmartImpact projekt célja, hogy a meglévő tapasztalatok alapján csökkentse a smart city beruházások kockázatait.

Kapcsolat:

Jeviczki-Hegedűs Andrea, projektkoordinátor; e-mail: hegedusa@miskolcph.hu