Nagykanizsa

Projekt: 
CHANGE!
Program: 
URBACT III
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2016-2018

A város helyzete:

A Balaton és a horvát határ között fekvő, közel 48,5 ezer lakosú Nagykanizsa a Nyugat-Dunántúli régió egyik középvárosa. A város nagy történelmi útvonalak kereszteződésében jött létre, s ez évszázadokra meghatározta szerepét: az Alpok-Adria térség és a Habsburg Birodalom találkozópontja volt, s ezzel kiemelt szerepet kapott a régió kereskedelmében. A 19. századra modern üzleti központtá váló város az I. világháború utáni új határokkal elvesztette déli és nyugati piacait, s ezzel szerepe is átértékelődött. A város új profilját a térségben feltárt kőolaj adta: Nagykanizsa a II. világháború után a hazai olajipar egyik központja lett.

Ma Nagykanizsa helyzetét meghatározza a Budapestet Horvátországon és Szlovénián keresztül Olaszországgal összekötő autópálya. A város az ország 2. legfejlettebb régiójában, viszont annak kevésbé fejlett megyéjében található. A legfontosabb iparágak a söripar, a bútoripar, valamint a villanyégők gyártása az ehhez kapcsolódó logisztikával (General Electric).

URBACT részvétel:

Nagykanizsa a CHANGE!a városi közszolgáltatások újragondolása a lakosok aktív szerepvállalásával című projekt tagja. A holland Eindhoven által kezdeményezett projektben Nagykanizsa mellett részt vesz Gdansk (Lengyelország), Forli (Olaszország) és Dun Laoghaire Rathdown (Írország).

Európa városaira jellemző, hogy a közszolgáltatásokkal szemben támasztott elvárások növekednek, miközben e szolgáltatásoknak új társadalmi kihívásoknak is meg kell felelniük – emiatt érezhetően paradigmaváltásra van szükség. A projekt elsősorban a lakosság és a helyi közösség nagyobb mértékű bevonására fókuszál, mert ebben látja a közszolgáltatások javulásának lehetőségét.

Eindhoven az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a lakosok felkészítésére, bevonására, és innovatív ötleteinek befogadására – hogy ne csupán értük, de velük dolgozzanak. Ennek során felismerték, hogy a közszolgáltatások fejlesztése is eredményesebb a végfelhasználók bevonásával, a közös tervezéssel. A CHANGE! projekt célja, hogy a megkezdett úton haladva új lehetőségeket keressen és kicserélje a tapasztalatokat más városokkal.

Kapcsolat: