Nyíregyháza

Projekt: 
TechTown
Program: 
URBACT III
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2016-2018

A város helyzete:

Nyíregyháza Magyarország észak-keleti térségében található, 240 kilométerre Budapesttől. A szlovák, az ukrán és a román határ egyaránt 100 kilométeren belül elérhető a városból. Nyíregyházát közel 120 ezer ember lakja, ezzel az ország hatodik legnépesebb városa, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, fontos kulturális és oktatási központ. A város és térsége dinamikusan fejlődik, ugyanakkor jelentős társadalmi kihívásokkal is szembe kell néznie. Jelentős a roma lakosság aránya, és több olyan szegregátum is kialakult a városban, ahol a romák elszigetelődve, rossz lakhatási körülmények között élnek. Az URBACT II projekt célterületének kijelölt Huszártelepen, a legnagyobb szegregátumban például a munkaképes korú lakosságnak csak a harmada dolgozik, többségük gazdaságilag inaktív.

URBACT részvétel:

Az URBACT II programban Nyíregyháza a leromlott városrészek irányítási kérdéseivel foglalkozó RegGov projekt partnere volt.

Nyíregyháza jelenleg az angol főpartner (Barnsley) által kezdeményezett TechTown projekt hálózatának tagja. A projekt alapvetése, hogy az innováció, a versenyképesség és a növekedés legfőbb motorja a digitális gazdaság. A projekt kis- és középvárosokban keresi a digitális gazdaságban rejlő munkahely-teremtési lehetőségeket. Vizsgálja a városi szintű digitális gazdaság másodlagos hatásait, a városi klaszterek működési lehetőségeit, valamint azt, hogy az önkormányzat miként segítheti a gazdasági szereplőket a fejlődésükhöz és versenyképességükhöz szükséges digitális készségek és innovációk elsajátításában. 

Kapcsolat:

Bartók Dávid, projektkoordinátor; e-mail: bartok.david@nyiregyhaza.hu