Pécs

Projekt: 
RetailLink
Program: 
URBACT III
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2016-2018

A város helyzete:

157 ezer lakosával Pécs Magyarország ötödik legnépesebb városa. A Dél-Dunántúli régióban, a horvát határ közelében fekszik. A város a római kortól lakott, és igen változatos kulturális történelmet tud felmutatni: az egyetem 1367-es alapításakor a latin kultúra dominált, a 17. században a török Ottomán Birodalom részét képezte, a 18. századra ismét a latin és a német kultúra hódította vissza, a 20. századra pedig egy alapvetően magyar várossá vált. A főtéren a török mecset ma katolikus templomként működik, de a tetején a kultúrák együttélésének jelképeként a kereszt mellett a félholdat is meghagyták.

A város 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte. Ennek előkészületeként számos nagyléptékű, Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztés zajlott: a város több tere és történelmi emléke (például az UNESCO világörökség részét képező IV. századi ókeresztény sírépítmények) megújult, elkészült a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont és a Kodály Központ épülete, valamint megújult a Zsolnai Kulturális Negyed.

Pécsen található az ország legnagyobb, 24 ezer diákot oktató egyeteme. A szolgáltató és tudás szektor fontos tényező a helyi gazdaságban. Régiós központként a város a térség mezőgazdasági termékeinek piaca. A város iparában – amelyet új ipari park szolgál – ma a high-tech, a logisztika és az élelmiszer-feldolgozás hangsúlyos.

URBACT részvétel:

Az URBACT II programban Pécs az URBACT Markets projekt partnere volt.

Jelenleg a város a spanyol vezetésű RetaiLink projekt tagja, együttműködve többek között horvát és román partnervárosokkal is. A projekt célja, hogy a középvárosokban innovatív stratégiák megvalósításával revitalizálja a kiskereskedelmi szektort. A projekt egyik elvárt eredménye, hogy nőjön a kis és/vagy független kereskedők versenyképessége, s ezzel a helyi gazdaságban betöltött szerepe. A projekt multi-stakeholder megközelítéséből következik, hogy az eredményeket a köz- és privát szféra, a kiskereskedők, a nagy kereskedelmi cégek, a vásárlók, valamint a kulturális és kreatív ipar szereplőinek részvételével kívánja elérni.

Kapcsolat:

Hoffbauer márk, projektkoordinátor; e-mail: hoffbauer.mark@pvfzrt.hu

Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.