Megjelent az URBACT Jó gyakorlat pályázati felhívása!

Az URBACT III Monitoring Bizottságának 2016. október 5-i döntése alapján az URBACT meghirdette a 2014-2020 időszak első jó gyakorlat pályázati felhívását.

A pályázatok beadási határideje: 2017. március 31.

Általános feltételek

Tudjuk, hogy a városok különféle problémákkal szembesülnek a demográfiai változás, az éghajlati és környezeti célfeladatok, a munkanélküliség és a városi szegénység elleni küzdelem és sok más probléma kapcsán. Mint gyakorló urbanisták, mindnyájan keressük a releváns és a gondokon átsegítő módszereket.

Az URBACT szerint a jó gyakorlat lehet bármilyen: akár kisebb, akár nagyobb szabású, és bármilyen témára vonatkozhat. Mikor azt mondjuk, „jó gyakorlat”, nem feltétlenül valami nagyszerűre, innovatívra és a kiválóságot tükröző megoldásra gondolunk. Az URBACT tudja jól, hogy az Ön városában is „rejtőzik” jó, ha nem is nagyszabású gyakorlat, ami érdekelhet más európai városokat is. A társainktól való tanulás, a kipróbált és tesztelt gyakorlat adaptálása és újra-hasznosítása vonzó lehetőség a mai erőforrás-hiányos időszakban.

Ha többet akar tudni a mi definíciónk szerinti jó gyakorlatról, akkor olvasson erről ITT.

Miért érdemes jelentkezni?

Ez a pályázati felhívás arra szólítja a városokat, hogy mutassák be a fenntartható, integrált városfejlesztés során alkalmazott jó gyakorlataikat, és így

  • legyenek tagjai az európai és nemzetközi szinten népszerűsített URBACT Jó Gyakorlatok úttörő csoportjának,
  • osszák meg jó gyakorlatukat a transzfer hálózat keretében (melyre a pályázati felhívás 2017 szeptemberében jelenik meg).

Mindegyik város, amelynek jó gyakorlatát kiválasztották, megkapja az URBACT Jó Gyakorlat Város címet. Ez a cím, márkanév elismerést és kiváltságot jelent, amelyet elért eredményeivel érdemelt ki.

Lesznek kommunikációs és promóciós tevékenységek, amelyek ezt a címet és mögötte a város munkáját és történetét népszerűsítik. Az első Jó Gyakorlat Városfesztivált 2017 szeptemberében tartjuk. Ezen részt vehet minden kiválasztott város, és ezáltal lesz módja találkozni az európai és városi vezetőkkel. Készülnek majd népszerűsítő anyagok, kiadványok, bemutatók, videók és infografikák is, amelyek eljutnak mindenüvé Európában, hogy mindenki megismerhesse a kiválasztott városokat.

Ha az Ön városa is URBACT Jó Gyakorlat Város, akkor módja lesz képviselni a fenntartható és integrált városfejlesztés ügyét az URBACT rendezvényeken és készségfejlesztési programokban (program- és projektszintű szemináriumokon és konferenciákon), azokon is, amelyeket az Európai Városi Agenda keretében rendeznek.

Végül, de nem utolsó sorban, az URBACT Jó Gyakorlat Város cím révén megoszthatja tapasztalatait egy transzfer hálózat keretében. Ekkor nemcsak vezetheti és segítheti jó gyakorlatának megismerését és hasznosítását, hanem tovább is fejlesztheti, finomíthatja azt.

Indítás

2016. december 5.

Itt a lehetőség, hogy egyszerre megossza és fejlessze jó gyakorlatait.

Benyújtás

Határidő: 2017. március 31.

A benyújtott anyagoknak tartalmazniuk kell a jó gyakorlatot bemutató jelentkezési lapot és a kért kiegészítő anyagokat. Több jó gyakorlatot is feltölthet.

Kiválasztás

2017. május vége

Az értékelő testület által jóváhagyott valamennyi jó gyakorlat megkapja az

„URBACT Jó Gyakorlat Város” címet

Hogyan kell jelentkezni?

A pályázati jelentkezés megkönnyítése érdekében kidolgoztunk egy könnyen érthető pályázati feladat-meghatározást (“easy to read” Terms of References), amelyből minden szükséges információ megtudható a Jó Gyakorlat Pályázati Felhívásról.

A pályázat benyújtásához a következő két lépcsős eljárásra van szükség.

1. lépés: A  jelentkezés megkönnyítését szolgáló felhasználóbarát online applikáció ITT érhető el.

Ki kell tölteni az adatlapot és válaszolni kell 13 kérdésre, amelyek alapján az értékelő panel megkapja a szükséges tájékoztatást az Ön jó gyakorlatáról.

2. lépés: Emailen – goodpracticecall@urbact.eu – címre küldjön el egy „tájékoztató anyagot”, amely a következőket tartalmazza:

KÖTELEZŐ:

  • jó gyakorlat összefoglaló maximum 5000 leütés
  • 2 fotó a jó gyakorlatról

VÁLASZTHATÓ

Kiegészítő anyag (rövid dokumentumok, grafika, video stb.), amit érdemesnek tart elküldeni a jelentkezés alátámasztására (angol nyelven vagy angol összefoglalóval)

Mielőtt hozzáfogna, gondosan olvassa el a Jó Gyakorlat Pályázati Felhívás feladat-meghatározását (terms of reference).

Ha kérdése van, nyugodtan kérdezze kollégánkat a goodpracticecall@urbact.eu címen, miután elolvasta a jelen felhíváshoz tartozó gyakran feltett kérdések csatolt anyagot (FAQ Section).

Magyarországon 2016. december 16-án Budapesten lesz a pályázati felhívással kapcsolatban tájékoztató rendezvény.

 

További olvasásra:

Jó Gyakorlat Pályázati Felhívás Feladat-meghatározás  Good Practice Call - Terms of Reference

URBACT Jó Gyakorlat Pályázati Felhívás – bemutatás URBACT Good Practice Call - General presentation

Jó Gyakorlat Felhívás – Grafika Good Practice Call - Infography

Cikk: Városi jó gyakorlatok pályázati felhívás – másképpen  

Cikk: URBACT jó gyakorlatok újra-hasznosítása európai városokban: 6 sikeres példa ARTICLE - URBACT supporting the re-use of good practice across EU cities: 6 successful transfer stories

 

Várjuk pályázatát!