Kreatív terek, kreatív emberek – interjú a Creative Spirits városhálózat képviselőivel

Az URBACT program új, megvalósítási projektekre vonatkozó felhívására Magyarországról két önkormányzat jelentkezett: Nagykálló és Újbuda. Újbuda vezető partnerként vállalta fel a Creative Spirits elnevezésű megvalósítási hálózatot. Az ehhez csatlakozó városok feladata meglévő integrált stratégiájuk vagy akciótervük megvalósítása a kreatív és kulturális iparágakra, kreatív terekre, cégekre fókuszálva.

Újbuda, Budapest  XI. kerülete a Főváros területileg második, ám lakosságát tekintve legnépesebb kerülete. Itt található Dél-Buda központja: a Móricz Zsigmond körtér és a környezetében található terek, utcák. A Szent Gellért teret a Móricz Zsigmond körtérrel összekötő Bartók Béla út Buda egyik kiemelt közösségi, kulturális, üzleti helyszíne. Az 1900-as években Kosztolányi, Karinthy, Móricz és a magyar kultúra több nagysága élt élénk társadalmi életet a környék kávéházaiban, de itt lakott Csontváry Kosztka Tivadar is. A hajdani kulturális élet hagyományainak felélesztése a kerület egyik stratégiai célja. A megkezdett fejlesztés (például az üzlethelyiségek jutányos árú bérbeadása kulturális célú hasznosításra) jó fogadtatásra lelt. Felismerve az összefogásban rejlő lehetőséget, a Bartók Béla utat, vagy ahogy egyre többen nevezik, a Bartók Béla Boulevardot benépesítő kávézók, galériák és művészeti üzletek bérlői Kulturális Tizenegy néven egyesületet hoztak létre, amelynek keretében fesztiválokat, programokat szerveznek, és keresik az együttműködésben rejlő lehetőségeket. Ezt a színteret, illetve ezeket a kezdeményezéseket  csatornázta be az Önkormányzat az általa vezetett URBACT projektbe.

  

A projekt célkitűzéseiről, partnereiről, távlatairól Técsi Judit kabinetvezető, Szakál Georgina pályázati koordinátor és Antal Nikolett, a B32 Galéria és Kultúrtér művészeti vezetője adott tájékoztatást.

Milyen jellegű problémára, fejlesztési területre keres megoldást a projekt?

A Bartók Béla út Szent Gellért tér és Móricz Zsigmond körtér közötti szakasza az elmúlt években jelentős infrastrukturális fejlesztéseken esett át, önkormányzatilag komoly támogatást biztosítva azoknak a helyeknek és létesítményeknek, amelyek kulturális célokat valósítanak meg. Számos magas minőségen és színvonalon működő üzlet, kulturális közösség nyitott a szélesebb közönség felé, melynek hatása erőteljesen érezhető a kerületben. A közlekedésfejlesztés következtében tömegközlekedéssel könnyen és kényelmesen közelíthető meg a város minden pontjáról ez a városrész. Amiben azonban az URBACT által fejlődni szeretnénk, az a civil szervezetekkel, a lakossággal, az egyetemekkel és az üzleti élet szereplőivel való kapcsolat hatékonyabbá, aktívabbá tétele. Olyan gyakorlatokra, kapcsolati, kommunikációs és alternatív pénzügyi megoldásokra szeretnénk példákat látni, melyek közelebb visznek ahhoz, hogy a Bartók Béla út ezen szakasza kulturális utcaként területileg is szélesebben, a kreatív ipart meghonosítva, az említett szereplőkkel közösen, stratégiailag számos szakterületet integrálva fejlődjön, miközben az a helyi és fővárosi lakosság számára is látható, valamint erősen nyit a turisták felé. 

Kik a partnervárosok, milyen célokat kívánnak ők megvalósítani, mit lehet tőlük tanulni?

Újbuda Önkormányzata, a magyar vezetőpartner mellett a partnerséget a lengyelországi Lublin, a litván Kaunas, a szlovén Maribor, a spanyol Ibi, a portugál Loulé, a bulgáriai Szófia, az olasz Ravenna és az ír Waterford alkotják. Köztük van olyan, amelyik Újbuda számára az egyetemekkel való kapcsolat aktívvá tételében tud példát mutatni, amelyik a lakosság aktívabb bevonására jelenthet jó gyakorlatokat, de olyan város is, mely egy teljesen élettelen iparág 21. századi átalakítására szolgálhat  komoly tanulságokkal. Mariborban tett látogatásunkkor például hasznos volt látni, hogy mennyire hasonló a kultúrafinanszírozás struktúrája, így nagyon gyorsan megfoghatók azok a közös területek, amelyek fejleszthetők egymás jó példái alapján. De említhetjük Ravennát is, ahol egy funkcióváltáson áteső, volt ipari terület átmeneti hasznosítására tesz kísérletet a város a civilekkel együttműködve, integrált szemléletre és konszenzusra törekedve. A szófiai városvezetésben nagyon nagy az elkötelezettség a felnövekvő generációk kultúrafogyasztási szokásainak alakítására, formálására, ez példaértékű lehet minden partner számára.    

  

Kik a kerület helyi URBACT csoportjának tagjai, a projekt célközönsége, helyi együttműködő partnerei?

A projektet helyi szinten Técsi Judit és Antal Nikolett vezetik Szakál Georgina közreműködésével. A csoport munkájában aktívan részt vesznek az önkormányzat megfelelő szakemberei, így a városgazdálkodási igazgatóság és a főépítészi iroda képviselői mellett épp előkészület alatt van az együttműködésünk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel is. Mellettük a Bartók Béla út kulturális életét meghatározó civil szervezet, a Kulturális Tizenegy Egyesület, valamint annak a tagjai, köztük például a Hadik Kávéház, a Szatyor Bár és Galéria, a Kortárs Építészeti Központ, galériák és dizájnshopok, a B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a városi séták szervezői közül több szereplő is a helyi csoport tagjai között szerepelnek. Az akcióterületen korábban függetlenül dolgozó számos képző- és iparművész munkáját ernyőszervezetként segíti az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány, amely szintén lokális szinten mozdítja elő Újbuda munkáját az URBACT-ben. A célunk az akcióterületen élők, ott munkálkodók, alkotók és az oda látogatók elérése, igényeik megismerése és egy fenntartható, eleven, a kulturális és kreatív iparon alapuló terület fejlesztése olyan módon, hogy partnervárosainkkal eközben egymás jó gyakorlatait is megosszuk.

http://ujbuda.hu/ujbuda/mit-tanulhatnak-egymastol-az-europai-varosok