Los Mateos – újjáéled a cartagenai ősi erődítmény környéke

Cartagenában ­– az URBACT Maps hálózat spanyol partnervárosában – a tengerre néző dombtetőn, a Los Moros vár ősi falai között megmozdult valami. Casco Antiguo, a felhagyott katonai objektumok újrahasznosításával foglalkozó URBACT projekttel való kapcsolattartással megbízott cég keményen dolgozik a területen a szomszédos Méltóság és Tisztelet nevű szervezettel. A munkában számítanak a helyi önkéntesek, a város egyeteme és két környezetvédő civil szervezet (Anse és Creect) együttműködésére.

Az URBACT Maps projektben való részvétel új lendületet adott a Los Mateos térség kezdeményezéseinek és tervezési folyamatainak. A körzet büszkesége a Los Moros vár műemlékegyüttese, amelynek fenntartása, védelme azonban  a helyi társadalmi problémák közepette egyre kérdésesebbé vált.

Mi is történt? A helyi Anibal általános iskola tanárai és tanulói számára rajzversenyt hirdettek a következő címen: „A körzet és a vár felújításáért”. Decemberben volt a verseny, de a végső döntésre 2017. február végéig kell várni, amikor is minden résztvevő emléklapot kap.

Közben a helyi lakosok önkéntes munkával segítenek a Los Moros hegy északi oldalának megtisztításában. A szerszámokat  La Huertecica egyesület adományozta, a város végzi a gépi takarítást a területen, a közeli Torreon utcában és a várárokban.

Az új év elején újranyílik egy közpark a Borderan út mentén, amelynek megtisztításában, rendezésében, kertészeti munkáiban két helyi egyesület is aktívan részt vett. Január-februárban őshonos növényeket telepítenek a dombon és La Molineta területén, az Anibal iskola közelében tanárok, tanulók és egyesületi tagok bevonásával. A Los Moros várat és környékét a Cartagenai Műegyetem önkéntesei tisztítják meg a helyi lakosok segítségével, a La Huerticica által ismét felajánlott szerszámokkal. A város megígérte, hogy szemétgyűjtőket helyeznek ki.

A Maps hálózat 2016. szeptemberi transznacionális ülésén tárgyalták, hogy nagy szükség van a Los Mateos körzet társadalmi kohéziójának és helyi identitástudatának erősítésére. URBACT helyi csoport alakítása és a projekt keretében végzett munka új reménységet hozott a városba, amely megérdemli, hogy szépüljön és virágozzon társadalmi és kulturális értéke.

A környezet megtisztítására és megújítására és a helyi társadalmi kohézióra irányuló közösségi törekvések követésére kapcsolódj a facebook oldalunkra és a @creect.org-ra a Twitteren.

Fotók: https://www.facebook.com/pg/URBACTMaps/photos/?tab=album&album_id=1623576237940136

Eredeti cikk: http://urbact.eu/los-mateos-new-life-surroundings-ancient-military-fortress-cartagena