Budapest IV. kerület

Projekt: 
Re-Generation
Program: 
URBACT III
Típus: 
Megvalósítási
Időtartam: 
2017-2017

Újpest, Budapest IV. kerülete, 100 ezer lakójával a főváros egyik északi, a Duna mellett fekvő kerülete. A város belső kerületei és az agglomeráció között egyfajta kapu szerepet tölt be. A 20. század elején felfejlődött innovatív gépipara és gyógyszeripara a 2. világháború után is megmaradtak, aminek köszönhetően a kerület ma olyan nemzetközi cégeknek ad otthont, mint a Sanofi vagy a General Electrics.

Bár a kerület gazdasági helyzete valamivel jobb, mint Budapest hasonló fekvésű kerületeié, a fennmaradásért küzdő kisvállalkozások aránya magasabb, a magasan képzettek aránya alacsonyabb, míg népessége elöregedő. Mindamellett a kerület büszkélkedhet Budapest legsikeresebb sportklubjával.

A kerület integrált településfejlesztési stratégiája (ITS) megfogalmazza Újpest céljait: versenyképes helyi gazdaság és üzleti környezet, hatékony közösségi kohézió, önfenntartó városi környezet, jó minőségű közösségi szolgáltatások és szolidáris társadalom biztosítása. A kerületben jelen pillanatban is mintegy 100 kezdeményezés vagy projektterv található.

A Re-Generation URBACT megvalósítási hálózaton belül Újpest projektje CoGeneration néven fut. A projekt az ITS számos céljának megvalósításához hozzájárul, de leginkább a szolidáris társadalom témáját érinti (a helyi közösségi élet támogatása, hatékony szociális szolgáltatások, lakhatási program).

A CoGeneration projekt fő célja egy olyan kísérleti fejlesztési folyamat beindítása, amely a kerület központjában lévő lakótelepet vonzó, minőségi, többfunkciós városrésszé alakítja, erős közösségi élettel és generációk közötti együttműködésekkel.