Nagy siker az URBACT első Jó Gyakorlat Felhívása

Örömmel jelentjük, hogy 270-en jelentkeztek az URBACT Jó Gyakorlat városi cím pályázatára. KÖSZÖNJÜK az Európai Unió minden részéből jelentkező városoknak!

Az URBACT Jó Gyakorlat pályázati felhívása olyan „rejtőző” megoldásokat keresett, amelyeket a városok a napi gyakorlatban alkalmaznak a demográfiai változások, a klíma- és környezetvédelmi problémák, a munkanélküliség, a szegénység vagy más városi kihívások kezelésére.

Adela Bucella, az URBACT Projektek és Programozás Egységének vezetője így fogalmazott: „Ez nagyon jó eredmény, kiváló pályázási aktivitás a Jó Gyakorlat felhívásra. Európa rengeteg városa küldte el megoldásait, és reméljük, hogy ezeket könnyen át is lehet adni más városoknak. Jó dolog megtapasztalni az URBACT program új résztvevőinek érdeklődését is.”

Az URBACT felhívás célja, hogy segítse Európa városait tapasztalataik megosztásában, mások megoldásainak adaptálásában és újrahasznosításában, ahelyett, hogy "újra feltalálnák a meleg vizet". Fontos dolog ez az erőforrás szűkösség időszakában. Az URBACT Jó Gyakorlat címet elnyerő városok közül kerülhetnek majd ki a Transzfer Városhálózatok vezető partnerei 2018-ban. Az új hálózatok segítenek az azokban résztvevő városoknak abban, hogy vezető városuk jó gyakorlatát közösen adaptálják, újrahasznosítják.

Az URBACT Jó Gyakorlat felhívás eredményei számokban:

  • 270 benyújtott pályázat
  • 219 javaslattevő város. Néhány város több jó gyakorlatot is benyújtott, ezzel jelentősen növelve az esélyeit.
  • A legtöbb jó gyakorlatot benyújtó város Ljubljana (SI) 5 projektjavaslattal, Göteborg (SE), Lisszabon (PT) és Esplugues (ES) 4-4 javaslattal. Kilenc város küldött 3-3 javaslatot: Aviles (ES), Barcelona (ES), Gijon (ES), Gdansk (PL), Guimaraes (PT), Parma (IT), Sintra (PT), Torino (IT) és Valongo (PT).
  • Összesen 219 város jelentkezett, közülük 110 új résztvevő az URBACT-ben.
  • A jó gyakorlatok többféle témából érkeztek. A legnépszerűbb téma a ’várostervezés’, ezt követi a ’gazdaságfejlesztés’ és a ’társadalmi befogadás’. A jó gyakorlatok értékelése folyamán a tematikai besorolást finomítjuk.
  • Valamennyi EU tagországból és partnerországból jelentkeztek városok Szlovákia és Luxemburg kivételével. Örülünk, hogy a javaslatok negyede a 2004 után belépett tagországokból érkezett, 6 vagy több város Lengyelországból, Horvátországból, Romániából, Magyarországról és Szlovéniából.
  • A következő országokból jelentkezett a legtöbb (10 vagy több) város: Olaszország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Görögország, Németország, Lengyelország.
  • Meglepetésként érkezett egy pályázat Reykjavíkból (Izland) is.

Egy városfejlesztési szakemberekből álló nemzetközi szakértői panel máris elkezdte a javaslatok elemzését. A minőség mellett a fenntarthatóság, a költségkímélő megoldás és a más városok helyi feltételeihez való adaptálhatóság lesznek az értékelés irányadó szempontjai. Az URBACT Jó Gyakorlatoknak ötvözniük kell a társadalmi, gazdasági és környezeti megoldásokat, azaz holisztikus módon kell kezelniük a városi problémákat. Alapvető feltétel a jelentős helyi társadalmi részvétel.

A legjobbak kiválasztását az URBACT Monitoring Bizottsága hagyja jóvá várhatóan június elején.

Az URBACT Jó Gyakorlat Városok meghívást kapnak az URBACT Városfesztiválra, Tallinba (EE), 2017. október 3-5-re és az Európai Városi Agenda számos rendezvényére.

 

További információ: