4 lecke a digitális fejlődés előmozdítására – TechTown történetek Tallinból

2016 elején, a TechTown összejövetelén, egy dombtetőn, szép kilátással San Sebastianra, Alison Partridge, a projekt vezető szakértője és én azzal fordultunk a 11 városból álló új URBACT hálózat tagjaihoz, hogy jó lenne, ha egy év múlva mindnyájan eljönnének Észtországba, Tallinba tanulmányútra. Zavart csend fogadta a bejelentést… csak két város jelezte, hogy jó az ötlet.

2017 májusában, az URBACT TechTown akciótervezési hálózat egyéves munkája után már nem tűnt ez olyan furcsa ötletnek. Ha valaki nem tudná, Észtország a kormányzat vezette átfogó digitális fejlődés fantasztikus példája. Észtország a D5 országok egyik alapítója. Az összefogás tagjai az Egyesült Királyság, Izrael, Új Zéland, Dél Korea és Észtország. Tudomásunk szerint csak ezekben az országokban van digitális rezidens program: bárki lehet virtuális állampolgár – megvalósult Sim City?

E mint Észtország  

Annak megértéséhez, hogy mi lesz Észtország digitális jele, ismerni kell innovatív e-kormányzás modelljüknek (azaz a digitális platformokon keresztül történő szolgáltatásaiknak) hátterét. Mióta 1991-ben elnyerték függetlenségüket a Szovjetuniótól, már nem kellett alkalmazkodniuk számottevő külső kormányzati vagy jogi környezethez. Egyszerű kormányzati modellt választottak, és így Észtországnak módja volt új, digitális rendszerre térni át állampolgáraik támogatásával. Nagy bizalomra volt szükség az online rendszer bevezetéséhez az állampolgárok és az állam részéről és a felhasználók között. Bízniuk kellett a rendszerben és az irányításban.

Az észtek szerint a bizalom kulcsa a hozzáférhetőség és a megbízhatóság. Például minden orvos hozzáfér a paciensek egészségügyi adataihoz és a paciens is hozzáfér az összes egészségügyi adatához.  Minden esetben, ha valaki megnyitja az adatbázist, megjelenik egy bejegyzés arról, hogy ki és mikor fért hozzá az adatokhoz. Tehát: teljes hozzáférhetőség teljes átláthatósággal. Az egy platformhoz kötött digitális szolgáltatások özöne elképesztő, de tényleg logikus. Az E-Észtország bemutatójának csapata becsületesen és pragmatikusan ismerik be a platform adoptálásának gyermekbetegségeit, köztük a digitális szaktudás korlátait, de most már nyilvánvaló, hogy „ez egy tartós, megbízható és integrált siker”.

Az e-kormányzás és a jó adat- és rendszerintegrációs előnyök mélységes megértése rengeteg lehetőséget jelet a startupok és a körülöttük szerveződő ökoszisztémák számára. Vannak jelentős sikertörténetek – gondoljunk csak mindazokra a nemzetközi hálózatokra, beleértve az URBACT-et is, amelyek rendszeresen használják a Skype nyújtotta lehetőségeket. A Skype az egyik nagy nemzetközi sikertörténet, amelyik Tallin-ból indult.

Helyek és terek a digitális fejlődéshez

Sokat lehetne mesélni E-Észtországról, de a #TeamTechTown tanulmányútján a legérdekesebbek a konkrét, földrajzi helyek és terek és az ott nyüzsgő emberek voltak. Tallin nem nagyváros, csak 400 ezer lakosa van 159,2 km2-en. De mozgalmas az élet kis középkori, külsejében a modernizációtól nem érintett városközpontjában. A turisták által csodált épületek homlokzata, nehéz faajtói és kőlépcsői mögött ott vannak a legmodernebb munkaterületek, ott vannak az inkubátorok és akcelerátorok.

A Start-up Wiseguysnál tett látogatásunk során találkoztunk és beszélgettünk néhány Tallinba érkező kezdő vállalkozóval és az őket segítő teamekkel. Az említett startupok Európából számos pontjáról érkező vállalkozók, és miután részt vettek a beléptető versenyen, konzulens segíti őket a további lépésekben, és tanácsot ad problémáik megoldásához.

1. TechTown lecke: A Startup Wiseguys csapat üzenete, hogy nem elég csak működtetni az inkubátort és akcelerátort, hanem át is kell gondolni, hogy mi a feladat. Milyen jellegű problémát kell megoldani?  Software? Hardware? Mesterséges intelligencia? Milyen ipari vagy szolgáltató területre vonatkozik a startup ötlet?

Hallottunk az itt támogatott startupok sikereiről.  A kezdő vállalkozási folyamat fázisaiban voltak, néhánynak nagyobb volt az önbizalma, mint a többieknek, de szabatosan, pontosan beszéltek magukról, ötleteikről és törekvéseikről. Nem volt nehéz elképzelni, hogy sikerül befektetőt szerezniük és ezzel megnő a cégük.

2. TechTown lecke: messzire kell nyúlni ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő vállalkozókat az akcelerátor és az inkubátor számára. A távoli területekről, sokszor külföldről érkező emberek friss ötleteket és szakismeretet hoznak a közösségbe. Keressük a szokatlan megoldásokat!

Telliskivi, a „kreatív város”

A városközpont igazi építészeti és történeti gyöngyszem, de a TechTown eljutott a városfalon túli, különleges helyre is, amely szinte biztosan a kreatív, kulturális és digitális startupok célállomása és a jövendő URBACT Fesztivál színhelye lesz. Telliskivi a Tallin-i városközpont peremén elhelyezkedő kreatív városrész. Az üzleti tulajdonú és menedzselésű város rehabilitációs folyamata során a korábbi vasúti berendezéseket gyártó üzem mindenféle kulturális tevékenység – színház, zene, kézműves élelmiszerek központja lett. Itt működik a LIFT99, egy közös munkaterület, ahol a Skype típusú vállalkozások új generációja kovácsolódik. A város rehabilitációs folyamata lenyűgöző, de a modell megértéséhez igazi kulturális kihívásokkal kellett megküzdenünk.

A projekt irányítója és finanszírozója egy magáncég, ennek vezetője Jaanus Juss, aki céltudatos, tapasztalt, tiszta jövőképpel rendelkező üzletember. Elképesztő volt látni, hogy mi mindent ért el, de felmerült néhány kérdés azokról a biztosítékokról, amelyeket általában a kormányok nyújtanak. A rehabilitáció nyomán változnak az ingatlanárak; mindig kiemelt cél marad a kulturális tevékenységek támogatása? Milyen kockázattal jár az emberek és a cégek számára az ide település? Eladható az ingatlan bizonyos idő után?

Telliskivi üzenete kétségkívül az, hogy a közösségi szektor feladata a folyamat megindítása, a vállalkozókat pedig hagyják, hogy tegyék a dolgukat. Ez Európa több országában sokkal nehezebb, mint aminek látszik. Észtország korlátozott beavatkozásokra épülő kormányzási modellje nehezen ismételhető meg másutt, és a városok, helyi szinten nem nagyon tudják befolyásolni a szabályozást és a törvénykezést. Mit tehetnek a városok annak érdekében, hogy segítsék az ilyen helyek és terek létrejöttét a kreativitás és a digitális fejlődés számára? Sok beszélgetés folyt erről a TechTown európai városai között, amikor arról volt szó, hogy biztosítani kellene a feltételeket a sikeres gazdasági szereplők és vállalkozások előre meneteléhez. A partnerek azzal a felismeréssel mentek haza, hogy növelni kell a magánszektor szerepét, gondoskodni kell arról, hogy a cégek sikeresek legyenek. Az, hogy a városok mennyire tudják befolyásolni a kormányzás stílusát és hogyan biztosítanak megfelelő feltételeket, még mindig válaszra vár.

3. TechTown lecke: A magánszektor megtalálja és megragadja a feltételeket – biztosíts helyet, vállalj kockázatot és tarts távol a vállalkozótól minden adminisztratív teendőt a legszükségesebbeket kivéve, viszont adj neki tulajdonjogot és vállaljon felelősséget saját kockázatára.

A városközponton kívül van a Technopol, Tallin K+F parkja, ahol több mint 200 technológia bázisú cég és a Tallini Műegyetem egy része működik. Vendéglátónk itt Kairi Sülla, a Zöld Technológia Szektor vezetője volt. Számos kiváló okos terméket előállító céget hívott meg, akik bemutatták tevékenységeiket, és képviselték Tallin okos város klaszterét. Sokféle digitális megoldást mutattak be, például az IoT-hoz (Internet of things) kapcsolt kerékpárállványt, az okos közvilágítás szervezését, vagy a közösségi járműveken, turista célállomásokon összegyűlt tömeg okos irányítását. Aki turistaként megy Tallinba, nézze meg előbb a világörökség rangú Középkori Óváros 3D-s bemutatóját.

Valóban megtenni

Tallin nagyszerű hely, de lényeges az, hogy gazdagodtunk tapasztalatokban és ismeretekben, kedvet kaptunk a digitális megoldásokhoz, és alkalmazni kezdtünk néhány megismert eljárást saját városaink problémáinak kezelésére.

2016 novemberében, amikor Tracey, Ceri és Nicola, a TechTown vezető partner Barnsley (EK) képviselői  előzetes utazást tettek Tallinba és tervezték a tanulmányutat, volt egy hely, ahova mindenképpen el akarták vinni a partnereket: a Mektory-ba. Ez a Tallini Műszaki Egyetem része, olyan hely, amit nehéz leírni szavakkal. A készséges fogadó csoport mutatta be a startupok, rendezvények és fiatalok nagyon innovatív helyszínét. Az épület nem különleges, eltekintve a nagy sárga foltoktól, de nyitott és fogadókész mindenki számára, akár az EU-ból akár a világból máshonnan jön. Vannak találkozóhelyek, melyeket más országok adományaiból tartanak fenn; vannak térképek, ahova mindenki felírhatja a városa nevét, van egy hely a padlón, ahol ölelkezni lehet – a kis részletek egy hallatlanul pozitív egésszé állnak össze.

4. TechTown lecke: A design (kialakítás) sokat számít. Ez volt a következtetés a márciusi TechTown összejövetelen, Barnsley-ban is. Hogyan van a helyszín kialakítva, hogy néz ki, milyen érzést kelt – mindez lényeges a funkcionális környezetben. A Mektory jól tervezett tér, láttatja, hogyan lehet nagyszerű teret alakítani kevés költséggel; olyan tér, ahova érdemes elmenni, ahol érdemes időt tölteni, ahol megszületnek az új ötletek. Egyszerre otthonos és globális a más helyszínekkel való aktív kapcsolatnak köszönhetően.

A tanulmányút végén feladatunk volt átgondolni, hogyan közvetíthetjük otthon mindazt, amit a #TeamTechTown során tapasztaltunk és tanultunk, és hogyan alkalmazhatjuk ezeket gyorsan és hatékonyan a partnervárosokban. A „mit tanultál” gyors dominójáték azt bizonyította, hogy milyen sokat tanult mindenki a tanulmányúton, és a tanultak alkalmazására szükség volna új módszerre. „Ökoszisztéma egy dobozban” volt a kifejezés, amit Laura Bennett írt Limerickben, 2016 szeptemberében példának arra, hogy milyenek lehetnek egy sikeres ökoszisztéma komponensei. Egyszerre módszertan és ellentmondás. A TechTown projekt során sok időt töltöttünk azzal, hogy nem lehet „megalkotni” egy ökoszisztémát, de a #TeamTechTown egy csomó anyaggal és eszközzel tért haza, készen arra, hogy mindennek ellenére hozzáfog az építkezéshez. De a tréfát félretéve, mindez sokat jelentett a partnereknek, akik rengeteget tanultak a technológiaorientált gazdaságról, és lassan kristályosodik ki, hogy valójában mit jelent ez városaink számára. De nem elég elhinni a szavaimat, hanem nézze meg mindenki a videókat és vessen egy pillantást Európa digitális jövőjére.

Most, túl az URBACT Akciótervezési Hálózat félidején, városaink nagy lépést tettek előre a digitális munkahelyek és vállalkozások kiépítésében. Tallin példája és koncepciója további ösztönzést ad. Itt már látható, amint az ökoszisztémák kitörnek a dobozból és életre kelnek.

***

A tanulmányút szervezésében segített Toby Stone vezető műszaki vállalkozó és Észtország kormányának tanácsadója.  Felbecsülhetetlen az a segítség, mellyel a tanulmányutat tartalmassá és zökkenőmentessé tette.

Az ökoszisztéma egy dobozban egy gyakorlat, melynek alapját a Scale Up Intézet hasonló gyakorlatai képezik. Módosította és bemutatta: Laura Bennett, technológia-ipari konzulens, facilitátor és URBACT szakértő. Laura blogja a Tallini-i tanulmányútról itt olvasható.

 

Írta: Tracey Johnson

Az eredeti, angol nyelvű cikk itt olvasható: http://www.blog.urbact.eu/2017/07/driving-digital-growth-tallinn/