Felhívás a Nemzetközi Városi Együttműködésre (International Urban Cooperation, IUC), a városok közötti együttműködési programra

Az Európai Unió tagállamainak azon városai, amelyek szívesen folytatnának tapasztalatcserét egy hasonló kihívásokkal küzdő, más régióban fekvő várossal, meghívást kapnak a Nemzetközi Városi Együttműködésre, a városok közötti, a fenntartható városfejlődést célzó együttműködési programra.

A program célja a kapcsolatépítés az EU főleg 50 ezer lakosúnál nagyobb városai és Latin-Amerika, a Karib-tenger, India, Japán, Észak-Amerika és Ázsia városai között. A program keretében a helyi vezetők kapcsolatba léphetnek egymással, és kiáltó problémáikat új perspektívából ismerhetik meg.

Az EU városai 2017. szeptember 11-ig jelentkezhetnek partnerség építésére Argentína, Brazília, Kanada, Chile, Columbia, India, Japán, Mexikó, Peru és az Egyesült Államok városaival (Kína már szerepelt az előző felhívásban).

A sikeres jelentkezők partnerségi kapcsolatba kerülnek egy másik várossal, amelyik hasonló kihívásokkal néz szembe, együttműködnek, kapcsolatokat építenek és tapasztalatot cserélnek. A városok képviselői részt vesznek tanulmányúton, szakember-cserén, képzésen és szemináriumon stb. és együtt dolgoznak ki helyi akciótervet a kiválasztott terület fenntartható fejlesztésére.

Az IUC városok közötti kooperáció résztvevőitől elvárják a következőket:

  • ELKÖTELEZŐDÉS ­– Együttműködés a nemzetközi partner képviselőivel legalább 18 hónapig, erőforrások és idő biztosítása olyan együttműködés kialakítására, amelyik a program időtartama után is folytatódik.
  • TANULÁS – Új módszerek elsajátítása a kihívások kezelésére és a jó gyakorlatok szélesebb körének megismerése; a helyi akciók finanszírozásához innovatív üzleti modellek kidolgozása.
  • MEGOSZTÁS – Mások segítése a probléma megoldásban a saját tapasztalatok és ismeretek átadásával.
  • CSERE EGYÜTTMŰKÖDÉS – A város megnyitása a globális partnerrel és a megfelelő (állami és magán) érdekeltekkel való dialógusra és partnerkapcsolatra.
  • BEMUTATÁS – Saját jó gyakorlat és eredmények nemzetközi bemutatása.
  • MEGVALÓSÍTÁS – Új partnerekkel való munkálkodás a fenntartható városfejlődésre vonatkozó jövőkép valóra váltása érdekében, a kiválasztott tematikára vonatkozó fenntartható városfejlesztési helyi akcióterv kidolgozásán.

A városvezetők 2017. szeptember 11-ig jelentkezhetnek a programra a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével.

További információ a részvételi feltételekről ITT található. Kapcsolat: coordination-unit@iuc-europe.eu