Észrevételek Pécs városközpontjáról a RetaiLink partnerektől

Tíz európai város majdnem ötven képviselője gyűlt össze Pécsett nyár elején, az URBACT RetaiLink project negyedik munkaülésén.  Arról tanácskoztak, hogy hogyan lehet módosítani a szabályozást és javítani a közlekedést, hogy élénküljön az üzleti forgalom a középvárosokban. A kétnapos ülésen sor került a város két fő turisztikai célpontjának megtekintésére is. A pécsi csapat sok fontos és gondolatébresztő visszajelzést, észrevételt kapott az olasz, spanyol, francia, cseh, román, brit, holland és horvát urbanisztikai szakemberektől, építészektől, ingatlanfejlesztőktől, kereskedőktől és önkormányzati tisztviselőktől.

Péter-Domán Zita - a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. munkatársának - cikke

Pécs Magyarország ötödik legnagyobb városa, lakos száma 150 ezer, az ország déli részén, a horvát határ közelében helyezkedik el. Jelentős bányaváros volt, de miután a szén és uránbányákat lezárták, a város elvesztette gazdasági erejét. Jelenleg Pécs és térsége gazdaságilag a magyarországi átlagnál kevésbé fejlett, a lakos szám évről évre csökken. Pécsett található a legrégibb magyarországi egyetem. Hallgatóinak száma 20.000, közülük 3200 külföldi. 2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa volt, a város büszke kulturális örökségére, főleg az UNESCO világörökségi területre, a sok múzeumra, a Kodály Hangverseny Központra és a Zsolnay Kulturális Negyedre.

Bár a történeti városközpont nagyon szép, mégis sok üzlet települt át a főtérhez közeli üzletközpontba. Jelenleg az üzletek 10-20 %-a üres a városközpontban, ez rontja a belváros képét.

Pécs azért csatlakozott az URBACT RetaiLink projekthez, hogy stratégiát és akciótervet dolgozzon ki a nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy megállítsa a visszafejlődés mostani trendjét, csökkenjen a felhagyott üzletek száma, a városközpont újra élénk forgalmú és vonzó legyen.

Tanulmányút

Az URBACT nemzetközi team sétát tett a belvárosban, végig mentek a főtéren és a sétáló utcákon, így fogalmat nyertek a helyzetről. A séta másik célja kapcsolódott a kétnapos ülés témájához, a mobilitáshoz. A pécsi csapat bemutatta, hogy a belváros hogyan kapcsolódik Pécs híres turisztikai célpontjaihoz, az UNESCO világörökségi területhez és a Zsolnay Kulturális Negyedhez.

Az UNESCO világörökségi terület mintegy 400 méterre van a főtértől. A két területet a múzeumok utcája köti össze, ezért a séta rövid és kellemes. A Zsolnay Kulturális Negyed 2,2 km-re van a városközponttól, egy szegényes, kopott bérházakkal teli területen helyezkedik el, az oda vezető út széles, nagy járműforgalmú.

Az URBACT RetaiLink nemzetközi team tagjainak többsége most volt először Pécsett. A pécsi team számára az értékelő munkaülés nagy lehetőség volt arra, hogy meghallgassák a látogatók és szakemberek friss véleményét a városközpontról és a különböző városi területek közötti kapcsolatról. A helybeliek már megszokták a helyzetet, ami a látogatók számára furcsa vagy zavaró lehet, ezért érdeklődve hallgatták az észrevételeket, javaslatokat. (A városi séta térképe)

Folytatni – Fejleszteni – Megszüntetni – Elkezdeni

A fenti négy témában kellett a séta résztvevőinek összeállítania jegyzeteit.

A folytatásra vonatkozó vélemények a terekre, az épületekre vonatkoztak és arra, hogy a városközpontban az emberközpontúságot figyelembe véve, korlátozott volt a gépkocsi forgalom. A csoportnak tetszett a Zsolnay Kulturális Negyed, a műemlék épületek sora a városközpontban valamint az UNESCO világörökség.

A résztvevők fejlesztésre vonatkozó javaslatai főleg a jelzésekre, információszolgáltatásra, tájékoztatásra vonatkoztak. Olyan ötleteket fogalmaztak meg, hogy lehetnének látványos tájékoztatók, utcai műalkotások (street art) és jelzések az útfelületeken. Annak ellenére, hogy a kerékpárút sárgára volt festve, a hosszabb utat megtett mindkét csoport mondta, hogy „a kerékpárutat jobban kellene jelezni”. A javaslatok szerint több turisztikai jellegű jelzés is kellene, hogy tájékoztassák az embereket. „Javítani kellene az átkelőhelyek jelzését”, „kellenének információs panelek”, nincsenek informátorok”, „nincs jelzés az információs irodán”. A másik fő javítani való a Király utca és a Zsolnay Negyed kereszteződése.

Két pontban összegezték a megszüntetésre vonatkozó véleményeket. Az egyik az, hogy több gond van a kerékpárutakkal, például a Széchenyi út és a Zsolnay Negyed kereszteződése balesetveszélyes.  A kerékpáros vagy a gépjárművek között megy, vagy a járdán, és akkor a gyalogosok vannak veszélyben. A Király utcán, a sétáló utcán is van kerékpár forgalom, ami szintén veszélyes a mostani formájában. A másik kritika Pécs gyönyörű székesegyházára vonatkozik.  Közvetlenül a templom mellett, a téren parkolnak az autók, ez nagyon zavaró, különösen fényképezéskor.

Az elkezdésre vonatkozó ötletek főképpen a főtér és a Zsolnay Negyed közti útvonalra vonatkoztak.  A résztvevők javasolták, hogy ne csak gyalogosan lehessen megtenni az utat a belvárostól a Zsolnay Negyedig, hanem álljanak rendelkezésre például e-biciklik, vagy gyors közösségi közlekedési lehetőség, vagy valamilyen érdekes alternatív közlekedési mód.

Hogy lehet az észrevételeket akciókká formálni?

A pécsi team örömmel fogadta először is a „folytatásra” vonatkozó észrevételeket. A város fontos stratégiai célja a turisztikai jelentőségű helyek, épületek karbantartása, helyreállítása. Pécs folyamatosan igyekszik még vonzóbbá tenni a belvárost. Nemsokára kezdődik a Régészeti Múzeum renoválása a főtéren, és ha minden jól megy, a város kap támogatást a világörökségi helyszín felújítására.

A „javításra” és a „megszüntetésre” vonatkozó észrevételek főképpen a főtér és a Zsolnay Negyed közötti útra vonatkoztak. A pécsi team és a tisztviselők is tisztában vannak azzal és egyet értenek abban, hogy a két helyszín közötti út nem vonzza a turistákat. Vannak tervek az érintett terület rehabilitációjára annak érdekében, hogy a környezet barátságosabb, vonzóbb legyen. A megvalósításhoz még további idő szükséges.

Az e-bicikli projekt hamarosan, 2017 őszén megkezdődik. Elektromos kerékpárokat szereznek be, és létresülnek dokkoló állomások. Ezzel rövidül a főtér és a Kerámiagyár közötti út.

A pécsi csapat vizsgálja, hogy az e-bicikli projekt keretében sor kerülhet-e jelzőtáblák, jelzések elhelyezésére a főtér és a Zsolnay Negyed között.

 

Benyújtotta: Anna Suarez, kommunikációs felelős, RetaiLink projekt

Az eredeti, angol nyelvű cikk itt olvasható.