URBACT III Infónap – megnyílt a lehetőség a Transzfer városhálózatok előtt

A Lechner Tudásközpont 2017. szeptember 21-én tartotta a Transzfer városhálózatok alakítására szóló felhíváshoz kapcsolódó URBACT információs napot. Az európai városfejlesztési program Jó gyakorlatok, jobb városok címmel megrendezett infónapján a pályázati felhívás bemutatása és a díjnyertes európai jó gyakorlatok mellett a két magyar Jó Gyakorlat-díjas város, Kazincbarcika és Újbuda is bemutatkozott a Kortárs Építészeti Központban.

Köszöntő beszédében Kolossa József DLA, a Miniszterelnökség Területrendezési és Településügyi Főosztályának vezetője kiemelte, hogy az immár harmadik ciklusát élő nemzetközi program kitűnő példája annak a fajta együttműködésnek, ahol az integrált, közös gondolkodás a kormányzati szinttől a városi közösségekig jelen van. A települések problémái sokszor azonosak az esetleges többezer kilométernyi távolság ellenére is, a megoldások, amelyek az egyik helyen beváltak, sikeresen átültethetőek. A hazai kormányzat is elismeri az adaptálható jó példák és hálózati együttműködések fontosságát, ezért elképzelhető egyfajta hazai URBACT hálózat létrehozása annak érdekében, hogy a magyar városok egymással együttműködve tudják jó gyakorlataikat, tapasztalataikat átadni.

 

Az URBACT városfejlesztési program célja, hogy a kontinens minél több városa számára megadja a lehetőséget a tanulásra, a példaszerű működésre – ismertette Majorné Vén Mariann az URBACT hazai koordinátora az információs nap nyitóelőadásában. A program úgy kívánja elérni célját, hogy kapcsolatot hoz létre városok között, segíti őket egymástól tanulni, tudásukat megosztani és a partnerek jó gyakorlatait saját környezetükre alkalmazni.

Az új, transzfer városhálózati felhívás a tavaly év végén meghirdetett jó gyakorlat kiválasztási folyamatra épül, második lépcsőfokként. Lényege, hogy az első forduló végén Jó Gyakorlat elismerésben részesült 97 európai városhoz új résztvevők csatlakozhassanak és az átadott jó gyakorlatot sikeresen adaptálják. Magyarországon a Jó Gyakorlat elismerést két város, Kazincbarcika és Budapest XI. kerülete is elnyerte. A most meghirdetett második fordulóban hozzájuk, mint vezető partnervárosokhoz, vagy más, díjazott európai településekhez kapcsolódhatnak az érdeklődő, új transzfervárosok. Az így kialakult hálózatokban a Jó Gyakorlat városok vezetésével, a tudás megosztásával a partnerek megismerhetik és saját adottságaikra szabva átvehetik a megoldásokat, vagy akár tovább is fejleszthetik azokat. A kezdőpartnerséget 3 város alakíthatja. A pályázatok benyújtási határideje 2018. január 10.

A díjazott városi jó gyakorlatok olyan társadalmi, gazdasági, környezeti problémákra adnak egyszerű, praktikus helyi válaszokat, amelyekkel évek óta sokan küzdenek szerte a világon. Csak pár példát fölvillantva láthattunk részvételi kormányzási eszközöket, fenntartható városi mezőgazdasági modellt Rómából, hatékony munkához segítési eljárást Svédországból, kilakoltatási problémák megoldását 80%-os sikerrel Barcelonából. Lakhatási, szakképzési és munkaprogramot, multifunkcionális kreatív hubot létesítettek üresen álló épületek hasznosításával Spanyolországban és Olaszországban. A polgárok 100 millió euró elköltéséről szavaztak Párizsban a részvételi költségvetés létrehozása után. A helyi gazdaság élénkítésére időbankot és kollektív know-how cserét alkalmaz Zaragóza, ahol a résztvevők saját idejüket ajánlják fel a szolgáltatásokért cserébe. A város-vidék kapcsolatokat erősítő modern ICT technológiát alkalmaz Palmela Portugáliában a mobil egyablakos ügyintézés kiszolgálására.

A 97 városi jó gyakorlat adatbázisa itt böngészhető: http://urbact.eu/good-practices/home

 

A rendezvényen a hazai nyertesek, a kazincbarcikai Kolorcity és az újbudai Budapest100 - Nyitott kapuk projekt képviselői is megosztották tapasztalataikat egy izgalmas panelbeszélgetés keretében, beszélgetőtársuk Sain Mátyás moderátor volt. Kazincbarcika Kolorcity névvel fémjelzett új imázsa is megkapó, de a jó gyakorlat címet a generációk közötti sikeres együttműködéssel alapozta meg.  A város az együttműködő szakemberek javaslatai és a nyilvános ötletpályázatok nyomán „színes város” koncepciót kezdett el megvalósítani 2013-ban. Ezzel együtt megkezdődött a köz- és lakóépületek homlokzatainak kiszínesítése művészeti alkotásokkal. Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub tagjai – a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ közreműködésével – elkezdték bevonni a herbolyai városrész szegregátumában élő hátrányos helyzetű gyerekeket. A kezdeményezés sikere kapcsán rendszeresítették a foglalkozásokat, ami már a város teljes területére kiterjedt. A város fejlesztési projektjét és új imázsát a következő prezi mutatja be: https://prezi.com/3cgks0kv__mb/kolorcity-svajci-projekt/

A Budapest 100 – nyitott házak hétvégéje programsorozat 2011-ben indult a Kortárs Építészeti Központ szervezésében. A fesztiválon évente 50-60 lakóház és intézmény nyitja meg kapuit, ma már mintegy 20.000 résztvevőt vonz. 2011 és 2015 között elsősorban közösségépítő kezdeményezésként tekintettek rá a szervezők, amelynek keretében Budapest 100 éves épületeit ünnepelték együtt állampolgárok, a rendezvény egyben figyelemfelhívás a város építészeti értékeire, történelmére és arra a polgári erőre, mely képes lakóközösségeket szervezni. 2016 óta a rendezvény egy-egy témára vagy helyszínre fókuszál.

 

Az infónap végén a VALYO egyesület tartott prezentációt a városhasználati szokások változásáról, a saját gyakorlatukon keresztül bizonyítva be, miként lehet egy-egy jó ötletre vagy akár spontán kialakuló helyzetre alapozva – mindössze a közösség erejével – korábban nem létező élményeket, közösségi tereket létrehozni a városban. Az egyesület munkájára jó példa a „Szabi-híd”; megmutatták, hogy a felújítás alatt a forgalom elől elzárt Szabadság-hídon kialakuló spontán közösségi élmény szándékosan, tervszerűen is megismételhető egy-egy nyári hétvégén. Az egyesület sikeres partnere az önkormányzatoknak is: így valósulhatott meg például a Petőfi-híd pesti hídfője alatti elhanyagolt területen egy népszerű gördeszka-pálya.

Az URBACT infónap a pályázat ismertetése mellett tehát több tucat olyan jó gyakorlatot is be tudott mutatni, amelyek létrehozása sokkal inkább szándék, mintsem anyagi forrás kérdése. A rendezvény látogatói örömmel jelezték vissza, hogy inspiráló ismeretekkel, ötletekkel gazdagodtak, és több jelenlévő önkormányzati képviselő és munkatárs is megerősítette, hogy gondolkodnak a programban való részvételről.

 

Felhívás és információ a hazai és EU URBACT honlapokon:

http://www.urbact.hu/node/316

http://urbact.eu/urbact-iii-call-transfer-networks-now-open

http://urbact.eu/open-calls-networks

 

Az eseményhez kapcsolódó információk, előadások megtekinthetők a Dokumentumok oldalon.