Megéri-e önkormányzati tulajdonú ökogazdaságot alapítani a francia Riviérán?

Önkormányzati tulajdonú és fenntartású ökogazdaság, önálló konyha minden iskolában, 84%-ban saját bioalapanyagból készülő egészségesebb menü, javuló étkezési szokások, elégedett szülők, kapcsolat egyetemekkel, kutatóintézetekkel… hangzatos eredmények! De hogyan is jut arra egy önkormányzat a Côte d'Azur-ön, hogy saját gazdaságot létesítsen?

Franciaország délnyugati részén, az Alpok és a Földközi-tenger találkozásánál húzódik a híres Côte d'Azur. A meredek hegyoldalak és a tengerpart közötti keskeny sávban több millió ember él, az idelátogatók száma pedig ennek akár tízszeresét is eléri. Nem is meglepő, hogy minden talpalatnyi földterületet hotelek, villák, társasházak vagy infrastrukturális létesítmények foglalnak el, a mezőgazdaság pedig gyakorlatilag kiszorult a térségből. A Cannes-tól mintegy 10 kilométerre északra fekvő 10 ezer fős Mouans-Sartoux település korábbi híres parfümalapanyag termesztő múltjának nyomait is nehéz felfedezni. Aki pedig helyi mezőgazdasági terméket próbál beszerezni, netán bio minősítéssel, hát, nehéz dolga van…

Egészséges élelmiszer többletköltség nélkül?

Mouans-Sartoux önkormányzata mindezek ellenére éppen az étkezés, az egészséges életmód és a környezetvédelem ügyeit kezdte feszegetni a 2000-es évek elején. 2005 után a város két nemzeti programhoz is csatlakozott, amely az egészségesebb táplálkozást tűzte zászlójára. Ennek megfelelően megindult a párbeszéd az önkormányzati étkeztetés megújításával kapcsolatban is. A megfogalmazódó cél a bio minősítésű alapanyagok használata és az egészségesebb összetételű menü kialakítása, de mindez többletköltségek nélkül. Vajon lehetséges ez?

      A belvároshoz közeli 6 hektáros gazdaságot 2010-ben vásárolta meg az önkormányzat

A helyi termékkínálat szűkössége miatt – az egekbe szökő ingatlanárak ellenére – Mouans-Sartoux önkormányzata 2010-ben úgy döntött, hogy megvásárol egy 4 hektáros területet, amelyet saját célú élelmiszertermelésre hasznosít. A 2016-ban 6 hektárosra bővített farmon két önkormányzati alkalmazott végzi a termelést, akiket szükség esetén a zöldfelületek fenntartásáért felelős kollégák tudnak kisegíteni. A gazdaságnak egyszerre csak a felét használják, hogy a föld pihenhessen. A termelésbe vont 3 hektáron évente 24 tonna biominősítésű élelmiszert állítanak elő, ami a város 3 iskolájának, óvodáinak és önkormányzati alkalmazottai étkezésének ­– napi 1000 adag! – alapanyag-szükségletét 84%-ban biztosítja, ráadásul a legújabb fagyasztószekrény segítségével az év nagy részében lesz saját zöldség a konyhákra.

      A rengeteg látogatót is fogadó farm 50 különböző terméket állít elő, amit a város konyháin használnak fel

A gazdaság részletekbe menő és őszinte bemutatása során kiderült, hogy amint a globális piacokon az lenni szokott, a helyben megtermelt bioélelmiszer valamivel többe kerül az önkormányzatnak, mintha a piacon vásárolnák meg. Ennek ellenére sikerült a kezdetben felvállalt célt teljesíteni: drágulás nélkül tudtak áttérni bioalapanyagokra és egészségesebb menüre. Jelenleg körülbelül 2 euróból, azaz mintegy 600 forintból hoznak ki egy adagot. Fontos azonban megérteni, hogy a fejlesztések logikájának középpontjában nem az ár áll. Gilles Pérole, az oktatásért felelős alpolgármester a város által 2016-ban megalapított Fenntartható élelmiszer oktatási központ épülete előtt meséli el nekünk, hogy miért éri meg mindez Mouans-Sartoux számára.

(1) Javuló étkezési szokások 

Az önálló alapanyag termelés komoly kihívás elé állította a város három konyhájának szakácsait. A korábbiakkal ellentétben hétről-hétre kell megtervezniük a menüt az éppen aktuálisan beérő zöldségekkel – a farm vezetőjével való konzultációt követően. Az új receptek azonban beváltak: a gyerekek visszajelzései pozitívak. Ehhez talán hozzájárul az is, hogy az iskolások már a termőföldön is találkoznak azzal, amivel később a tányérjukon. A felmérések bizonysága szerint a szülők 99%-a elégedett a gyerekek élelmezésével, ráadásul 85%-a állította, hogy az otthoni étkezési szokásaik is változtak.

      Fontos szempont a tartósítás, hiszen éppen a nyári idényben a legkisebb az igény az iskolakonyhákon

(2) Védjük a tájat, a környezetet

A Francia Riviéra egyre növekvő építkezési láza mellett az önkormányzat áldozott arra, hogy a hagyományos mezőgazdasági táj egy darabját megőrizze, biztosítva a fenntarthatóbb tájhasználati szerkezetet, és egyben kihasználva a lehetőséget helyi zöldség- és gyümölcsfajták megőrzésére is saját vetőmagok biztosításával. Emellett a 2012-es szerkezeti tervben a településnek sikerült 40 hektárról 112-re, azaz háromszorosára emelni a mezőgazdasági besorolású területek nagyságát. A vegyszermentes termelést emellett az önkormányzat kedvezményekkel és ösztönzőkkel teszi vonzóvá a termelők számára, nem beszélve arról a keresleti növekedésről, ami a program hatására kialakul a gyerekes családoknál.

      Az olajfáknak köszönhetően a gazdaság a konyhák olivaolaj-szükségletét is tudja biztosítani

(3) Oktatás, szemléletformálás

A település 2016-ban létrehozta a Fenntartható élelmiszer oktatási központot, amivel hozzá kíván járulni akár európai szinten is ahhoz, hogy tudatosabbak legyünk abban, hogy mit eszünk és az milyen egészségi és környezeti hatásokkal jár. A farm rengeteg látogatót fogad: a legkisebb iskolásoktól az önkormányzati képviselőkön át a térségi ügynökségek tagjaiig érkeznek az érdeklődők, akik meg akarják ismerni a modell eredményeit. Műhelymunkák keretében a biogazdálkodás, a táplálkozás vagy az egészségesebb főzés gyakorlataival ismerkednek a jelentkezők. A szülők szorosabb bevonására az önkormányzat 2017-ben elindította a „Családok a pozitív étkezésért” elnevezésű programot, előrevetítve, hogy költségemelkedés nélkül is elérhető a magasabb minőségű étkezés. A város emellett számos egyetemmel és oktatási programmal is kapcsolatban áll.

Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy Mouans-Sartoux 2015-ben csatlakozott az Agri-Urban URBACT hálózathoz, 2017-ben pedig az URBACT Jó Gyakorlat címet is elnyerte fent ismertetett iskolai étkeztetési gyakorlatával. Hogy e jó gyakorlat híre minél többekhez eljusson, a francia URBACT Titkárság az esedékes koordinációs találkozót Mouans-Sartoux-ban rendezte meg, ahol az európai országok URBACT képviselői megismerhették a város mezőgazdasági gyakorlatát, és pozitív választ kaptak a címben feltett kérdésre is.

Írta: Sain Mátyás