Az URBACT részvétele a World Urban Forum 9. ülésén

A Kuala Lumpurban (Malajzia) február 7-13. között megrendezésre kerülő World Urban Forum kilencedik ülése (WUF9) lesz az első alkalom, amely a Habitat III-ban elfogadott Új Városi Menetrend végrehajtására összpontosít. A WUF9 nagyban hozzájárul az Új Városi Menetrend végrehajtásának első jelentésében szereplő inputokhoz.

A World Urban Forum egy nem jogalkotó technikai fórum, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének Emberi Települések Programja (UN-Habitat) hív össze 2002 óta.

A fórum szakértők széles körét gyűjti össze. A fórum résztvevői többek közt a nemzeti, regionális és helyi önkormányzatok, nem kormányzati szervezetek, közösségi alapú szervezetek, szakemberek, kutatóintézetek és akadémiák, fejlesztési finanszírozási intézmények, alapítványok, a média, az Egyesült Nemzetek szervezetei és más nemzetközi ügynökségek. A politikaalkotók, az önkormányzati vezetők, a nem kormányzati szervezetek és a szakértők számára a fenntartható városfejlesztés és az emberi települések területén a legfontosabb globális színtérnek számít.

A WUF9 témája a „Városok 2030, városok mindenki számára: Az Új Városi Menetrend végrehajtása” – a Fórum az Új Városi Menetrendre (New Urban Agenda) fókuszál, amely eszköze a Agenda 2030 és a Fenntartható Fejlődési Célok elérésének.

Az Új Városi Menetrendet 2016 októberében fogadták el az Egyesült Nemzetek Lakásépítési És Fenntartható Városfejlesztési Konferenciáján – Habitat III Quito (Ecuador), amelyen az URBACT szintén részt vett. Az elfogadás az összes résztvevő állam egyedi konszenzusának eredménye. A dokumentum az elkövetkező évtizedekben közös jövőképet és globális normákat határoz meg a városfejlesztésre vonatkozóan.

A New Urban Agenda abban a kritikus pillanatban jött létre, amikor a történelemben először a világ népességének több mint fele városokban él. A városok, ha jól tervezik és irányítják őket, a fenntartható fejlődés fő eszközeivé válhatnak, és képesek lehetnek megoldani számos, a bolygónk előtt álló kihívást. Az Új Városi Menetrend a városfejlesztési kutatásokon alapulva meghatározza a városok jövőképét.

A WUF9 ezért nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy valamennyi érintett szereplő erőfeszítéseit becsatornázzuk az Urban Agendában megfogalmazott, de a fenntarthatósági célokkal is összhangban lévő konkrét célok érdekében:

  • fenntartható városfejlesztés a társadalmi befogadásért és a szegénység megszüntetése érdekében
  • fenntartható és inkluzív városi prosperitás és mindenki számára elérhető lehetőségek
  • környezetvédelmi szempontból fenntartható és rugalmas városfejlesztés.

Az URBACT-et a WUF9-ben Emmanuel Moulin igazgató képviseli, aki a következő üléseken fog felszólalni:

 

Eredeti cikk.