Változtatás tradícióval - Egy díj a történelmi üzleteknek Lisszabon egyedülállóságának megőrzéséért

A „Történelmi üzletek” egy olyan önkormányzati program, amely azokat a boltokat díjazza és támogatja, amelyek történelmi és kulturális öröksége hozzájárul a város identitásához. A mai napig 82 üzlet kapott ilyen kitüntetést. Ezúton végigvezetjük a program legfontosabb pontján, az URBACT Jó Gyakorlaton és beavatjuk 4 ilyen üzlet történetébe.

Kereskedelem: Lisszabon egyik történelmi fejlesztési pillére

A kereskedelem több mint kétezer éve játszik meghatározó szerepet a Tagus folyó torkolatánál található Lisszabon (Portugália) gazdasági, társadalmi és kulturális életében. Ami azt illeti, kiváltságos helyzete elősegítette a különböző emberek letelepedését az ország legnépesebb városában. Ezenkívül stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően fontos kereskedelmi kikötővé vált a nemzetközi kereskedelem logisztikai láncai és az óceánjáró hajóutak miatt.

Mivel a kereskedelem Lisszabon fejlődésének egyik pillére, a hagyományos helyi üzletek mindig hozzájárultak a város egyedi karakteréhez. Azonban ezeket a kereskedelmi létesítményeket az eltűnés veszélyezteti. Ennek okai a város központjában a városi ingatlanfejlesztésekből származó fenyegetések, a város határán pedig a nagyméretű kereskedelmi létesítmények fejlesztése, nem beszélve a tulajdonosok vagy bérlők kiöregedéséről, ami általában e tevékenység megszüntetéséhez vezet.

2015-ben a lisszaboni városi tanács annak érdekében hozta létre a „Történelmi üzletek” programot, hogy megállítsa ezt a tendenciát. A program célja azoknak a hagyományos létesítményeknek a megőrzése és védelme, amelyek különleges védjegyei a városnak, míg élénkítik annak gazdasági tevékenységét, illetve gazdasági és társadalmi szerkezetének egyensúlyához is hozzájárulnak.

Díjak a történelmi üzleteknek és éttermeknek jövőjük építésének megsegítésére

A „Történelmi üzletek” program elindításával az önkormányzat nemcsak hozzájárul a város identitásának és arculatának megőrzéséhez, hanem küzd az ingatlanspekuláció, valamint a kereskedelmi bérleti díjak szabályozatlan emelkedése ellen.

A program védelmi intézkedésekkel rendelkezik a beazonosított kereskedelmi vállalkozások részére, ideértve az épületek tulajdonosainak nyújtott adókedvezményt vagy -mentességet, valamint az épületek értékesítése során a bérlők elővásárlási jogát.

A „Történelmi üzletek” programban Lisszabon önkormányzatának három osztálya vesz részt: a gazdaság és innováció, a kultúra és az urbanisztika osztály. A program a hagyományos kereskedelemre és annak a város gazdasági tevékenységében betöltött meghatározó szerepére irányul. Igen jelentős hatással van a helyi foglalkoztatásra is.

A program innovatív jellege nagyrészt egy munkacsoport létrehozásában rejlik, beleértve a folyamatba bevont önkormányzati szakértők különféle szolgáltatásait, valamint a Lisszaboni Egyetem Képzőművészeti Karának tanárait és munkatársait. Ez az egyetem hozzájárult a program vizuális megjelenítésének megteremtéséhez és részt vett a kiválasztási kritériumok és azok alkalmazásának meghatározásában a területen.

Egy tanácsadó testületet hoztak létre, hogy együttműködjenek ezzel a munkacsoporttal. Ennek tagjai a szövetkezeti, üzleti, kulturális, tudományos és civil társadalmi szektorok képviselői, és feladatuk, hogy döntsenek a program legfontosabb lépéseiről, nevezetesen a kedvezményezett üzletek kiválasztásáról.

A tanácsadó testület által javasolt díjak odaítéléséről szóló végső döntést az önkormányzati főtisztviselő hozza meg. Ezt egy nyilvános konzultációs időszak előzi meg. Az elismerés legalább négy évig érvényes, és ha az előfeltételei érvényben maradnak, megújítható.

82 üzlet és étterem kapta meg a „Történelmi üzlet” címet

Lisszabon történelmi központja, pontosabban a Baixa-Chiado kerület a program legfontosabb része, ahol a megőrzendő vagy megvédendő létesítmények többsége található. Azonban a programot a város más részeire is kiterjesztették.

A lisszaboni városi tanács már 82 kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítményt tüntetett ki a munkacsoport által végzett intenzív kutatási és terepmunkát követően.

A vállalkozások és / vagy a civil társadalom tagjai további 125 kitüntetéssel kapcsolatos javaslatot nyújtottak be. Újabb kitüntetések kerülnek majd átadásra egy új konkrét nemzeti jogszabály értelmében, amelyet 2017 júniusában tettek közzé, és amely szabályozza a létesítmények elismerési és védelmi rendjét, valamint a történelmi, kulturális vagy társadalmi-helyi érdekeltségeket (június 14-i, 42/2017. számú törvény).

Az elbírálás kritériumi közé tartozik a kereskedelmi tevékenység, a fizikai környezet és a kulturális és történelmi örökség. A kereskedelmi tevékenység tekintetében a következő tényezőket kell figyelembe venni: elismert hosszú élettartam, helytörténeti jelentőség, identitásbeli szempontok és a tény, miszerint egyedülállóak az általuk végzett tevékenységek. A fizikai környezet tekintetében figyelembe veszik mind a művészi örökséget (építészet, díszítő- és bútorelemek, művészeti elemek, azaz műalkotások), mind pedig az adott ingatlantulajdont. A kulturális és történelmi javakhoz hozzájáruló elemek kevésbé konkrétak, de így is lényegesek: helyi jelképnek, jellegzetességnek tekinthető-e, fontos-e a város szellemi örökségének megóvása, annak előmozdításának szempontjából.

Néhány ilyen vállalkozás saját termékeket gyárt gyakran az árusítóhelyek szomszédságában vagy nagyon közel hozzájuk. Ezek olyan kis műhelyek, amelyek túlélték, hogy kiestek a vásárlók látóteréből.

Az önkormányzat alapot hozott létre, amely három területen járul hozzá a boltok költségeihez: homlokzatok, illetve építészeti és dekorációs elemek karbantartása vagy helyreállítása, a kereskedelem felélénkítése és kulturális kezdeményezések. Az üzletek által fizetett bérleti díjakat a szokásosnál hosszabb ideig védik a szabályozatlan emelésekkel szemben.

Egy részvétellel kapcsolatos program

Egy bolt elismerése minden fél számára fontos: a kereskedő növekvő érdeklődést lát a kereskedelmi létesítménye iránt, a bérbeadó látja az ingatlanja értékének növekedését és a város megőrzi identitását. 2017 novemberében bemutattak egy névadó könyvet. Fényképek és más vizuális anyagok találhatók benne, melyek az eddig kitüntetett üzleteket ábrázolják. A bemutató idején Lisszabon polgármestere, Fernando Medina ezt nyilatkozta: “Ebben a programban nem a muzeológiai valóság, hanem az élő jövőbe való befektetés, az örökség megóvása és a gazdasági életképesség fenntartása közötti nehéz egyensúly megteremtése, a program lényegi része forog kockán."

Egy kiállítás azt is lehetővé tette számunkra, hogy felfedezzünk egy olyan “Lisszabont, amely színes, élénk, gazdag és nagyon egyedi. Ez egy körút azon boltokba, amelyek elmesélik Lisszabon történetét, olyan üzletek, amelyek építészetük, dekorációjuk és értékesített termékeik révén a monarchia korszakát, a köztársaság első éveit, a nagy nehézségek vagy a jólét idejét tükrözik. Azokról a társadalmi, esztétikai és politikai mozgalmakról is tanúskodnak, amelyek megteremtették őket és egyes esetekben ezek a mozgalmak még ezeken a boltokon belül születtek meg” (kivonat a kiállítás bevezetéséből).

Átruházható gyakorlat

Az önkormányzat elnyerte a 97 URBACT Jó Gyakorlat cím egyikét. A tallinni URBACT Városfesztiválon való bemutatása jelentős érdeklődést keltett a többi résztvevő város körében, ahogyan Sofia Pereira, programkoordinátor kifejtette: “Számos érdeklődést kaptunk a Tallinnban tartott üléseken, néhányat közvetlenül a Fesztiválon résztvevő városoktól, néhányat pedig nemzeti URBACT pontoktól.”

Ezzel a címmel Lisszabon város (ez magában foglalja a politikusokat, szakértőket, kereskedőket, akadémikusokat és a civil társadalom tagjait) hagyományos tevékenységi ágazatba történő erőteljes befektetését díjazták, ami nagymértékben befolyásolta a kollektív tapasztalatokat.

Most jöjjön velünk és fedezzünk fel négy ilyen emblematikus üzletet.

Luvaria Ulisses (Lisboa Vaidosa, kiállítás)

Még nem volt délelőtt 10 óra (nyitási idő) sem, de már több külföldi vevő is azt várta, hogy az Ulisses Luvaria megnyissa kapuit. Ebben a Portugáliában egyedülálló és a világon is párját ritkító boltban a legtöbbet a járókelők vásárolnak, akik útikönyvekből szereztek tudomást a boltról.

A bolt rendkívül kicsi, mégpedig 6 m2, ami azt jelenti, hogy a vásárlóknak az utcán kell sorba állniuk. A Muralha do Carmo holtterében található, a Convento do Carmo közelében, amely egy önkormányzati épület. Mivel az állam birtokolja az épületet, így a bérlő nincs annyira a spekulatív bérleti díjak növekedésének nyomása alatt.

Ez a kereskedelmi vállalkozás kizárólag bőrkesztyűket gyárt és értékesít. Az üzletet 1925-ben alapították, a jelenlegi tulajdonos/vezető szeretné még sokáig fenntartani ezt az üzletet. Carlos Carvalho szerint – aki 42 éve dolgozik a szakmában – a legnagyobb kihívás a műhely bővítése, ahol a kesztyűt gyártják. Több varrónőt kell alkalmaznia és különleges képzésben részesítenie, ami nem mindig könnyű.

Szemmel láthatólag két alapvető oka van annak, hogy az elmúlt években a hagyományos boltok elvesztették az ügyfeleket: a bankok és kormányzati minisztériumok központjainak a város más részeire való költöztetése és a közeli bevásárlóközpontok megjelenése. Szerencsére a turisták beáramlása ellensúlyozta ezt a veszteséget.

Az ügyfelek személyre szabott szolgáltatást kapnak, amely során az alkalmazott segít a vásárlónak felpróbálni a kesztyűt a megszokott rituálék után, amely magában foglalja a kesztyű kinyitását egy fa csipesszel, talkum por szórását a kesztyű belsejébe, a kesztyű felpróbálását és végül a talkum por kis ecsettel való eltávolítását. A gyártás és értékesítés folyamatában öt szabó, hat varrónő és két bolti alkalmazott dolgozik.

A Rua do Carmo-n található Luvaria Ulisses-ból a következő boltba megyünk:

Londres Salão (Lisboa por medida, kiállítás)

Ez egyike annak a két fennmaradt üzletnek, amely teljes mértékben textilek értékesítésével foglalkozik, és amely a belváros legfontosabb kereskedelmi főútvonalán, a Rua Augusta-n található.

A Londres Salão 1950-ben kezdte meg kereskedelmi tevékenységét a textiliparban annak ellenére, hogy már 1911-ben is létezett ugyanezzel a névvel a szabás üzletágban. Az üzletet azóta ugyanaz a család vezeti, amely harminc évvel ezelőtt egy fiatal, vezetésben képzett embert vett fel, aki rendelkezett azzal a képességgel, hogy alkalmazkodjon a változások szeléhez és az üzletet egy kifinomultabb ügyfélkör felé vezesse, akik olyan egyedi készítésű ruhákat szeretnének, amelyek különböznek a konfekcióruhákat áruló üzletekben található ruháktól.

Ennek bizonyítéka az, hogy egyre több turista látogat el ide (többek között oroszok, angolaiak, brazilok), olyan pénzzel rendelkező emberek, akik hagyományos szokásokat tartanak fenn és itt vásárolnak textileket, hogy visszavigyék azokat a saját országukba, ahol még mindig könnyű varrónőket és szabókat találni.

José Quadros, a cég jelenlegi ügyvezetője úgy véli, hogy a „Történelmi üzletek” nevű program nagyon hasznos, mert segít valamilyen módon megállítani a hagyományos üzletek közelgő bezárását. Ugyanakkor úgy véli, hogy a programnak figyelembe kell vennie a bérbeadóknak nyújtott előnyöket ott, ahol az üzletek találhatók, hogy elejét vegyék kilakoltatási próbálkozásoknak.

A Londres Salão esetében az épület bérbeadója ugyanis megpróbálta kilakoltatni őket és az épület elhagyásáért cserébe hat hónapot és 500 ezer eurót ajánlott fel nekik. Itt lépett életbe a program által nyújtott előny, amely semmissé tette a kilakoltatási intézkedéseket.

Furcsa eseményre került sor, amikor II. Erzsébet királynő 1957-ben meglátogatta az üzletet. A látogatás részeként a királynő Lisszabon belvárosában sétált a Baixa kerületben és hirtelen megállt a Londres Salão kirakata előtt. Mi lehet ez? Az üzlet kirakatába az angol koronázási ékszerek másolatai voltak kirakva az ünnepi alkalomból.

Közvetlenül a Londres Salão mellett van a

Casa Macário (Lisboa Gulosa, kiállítás)

Ezt az üzletet 1913-ban alapította egy afrikai ember, akinek kávéültetvényei voltak Angolában. Akkoriban az üzletben kizárólag tea és kávé értékesítésével, valamint a korábbi gyarmatokból származó termékek pörkölésével, darálásával és előkészítésével foglalkoztak. Ez a fajta vállalkozás olyan jelentős volt, hogy 1980-ban mintegy 30 ilyen típusú üzlet működött (ma már csak hét).

A Casa Macáriót később eladták, a jelenlegi főbérlő fő érdeklődési köre most már a borászati szektor, miközben továbbra is fenntartja az érdeklődését más termékek iránt. Itt a portói bor a király. A jelenlegi tulajdonos, Luís Torres elmondta nekünk, hogy boltjában 1900-tól kezdve minden évjáratú portói bor megtalálható, melyeket meg is lehet kóstolni a boltban.

Az ügyfelek jelenleg többnyire külföldiek, akik közül sokan óceánjárókon érkeznek Lisszabon kikötőjébe. Néhányan közülük évente többször is eljönnek és megkérdezik, hogy a boltban még mindig van-e „az a bor”, amelyet utoljára vásároltak. Ami a helyi ügyfélkört illeti, akim régen többségben volt, többnyire olyan ügyvédekből és politikusokból állt, akiknek a környéken volt az irodájuk.

Luís Torres érdekes történetet mesélt egy orosz turista legutóbbi látogatásáról, aki belépett a boltba és a legdrágább portói bort kérte, melyet akkor és ott ki is bontott. Mivel nem szeretett volna egyedül inni, amerikai tengerészeket hívott be az utcáról és együtt megitták az egész üveget a kora reggeli órákban.

A Casa Macário esetében a bérleti díj nem jelent problémát, mivel az épület, melyben a bolt található, a bolt tulajdonosának tulajdonában van, aki büszkén állítja: „A Casa Macário a belvárosi Baixa örökség része.” Ez az összetartozás-érzet az, amely lehetővé teszi valaki számára, hogy ellenálljon a mindennapos, a hagyományos tevékenység megszüntetésére irányuló ajánlatoknak.

Az utolsó bolt, amelyet meglátogattunk, a Chiado kerületben található és érdekes példája egy olyan vállalkozásnak, amelynek jellemzői szinte teljesen változatlanok maradtak a megnyitása óta.

Tabacaria Martins (Vícios de Lisboa, kiállítás)

A 19. század végén alapított üzlet dohányterméket, újságokat, magazinokat és újabban írószereket árusít. A vállalkozás másik tevékenysége a sorsjegyek értékesítése, amelynek a Tabacaria Martins volt az úttörője. Ami azt illeti, a boltban még mindig van egy fából készült kis szekrény, amelyet a törzsvásárlók használnak a szelvények megőrzésére.

Ha létezik olyan létesítmény, amely fennállását a „Történelmi üzletek” program keretében 2016-ban kapott kitüntetésnek köszönheti, akkor az a Tabacaria Martins. A tulajdonosok 2017 elején értesültek arról, hogy eladták az épületet, ahol voltak, amelynek következtében el kellett hagyniuk a helyiséget.

A hír gyorsan terjedt az ügyfelek körében és annak érdekében, hogy tudatosítsák a problémát, azt a média tudomására hozták. A lisszaboni alpolgármester személyesen is beavatkozott a vita rendezésébe. A bezárással való fenyegetés óriási felháborodást keltett a sajtóban és a közösségi médiában megjelent számos cikknek köszönhetően. Számos ember és szervezet kérte, hogy a bolt maradjon nyitva. Az új bérbeadó végül 10 éves bérleti szerződést kötött.

Az üzletért jelenleg felelős Ana Martins rámutat arra, hogy a programnak köszönhető, hogy a boltot meg tudták védeni, de úgy véli, hogy a programot jobban kellene támogatni, hogy elkerülhetők legyenek az olyan helyzetek, amelyen az ő boltja is keresztül ment. Javaslata szerint a Lisszabon Kerületi Kereskedelmi Szövetségek Egyesületének nagyobb mértékben részt kellene vennie ezekben a vitákban, bevonva azon épületek tulajdonosait is, amelyekben az üzletek találhatóak.

Meg kell jegyezni, hogy az Országgyűlés és a Nemzeti Konzervatórium a bolt közelében helyezkedik el ahol számos olyan politikus és művész dolgozik, akik gyakran álltak meg itt csevegni. Ez a több mint száz éves történelemmel rendelkező bolt egy igazi családi vállalkozás három generáció óta.

Ezzel be is fejeztük látogatásunkat a négy, különböző tevékenységei körben működő tradicionális boltban. Minden tulajdonos nagyon határozott volt abban, hogy meg akarják tartani üzleti tevékenységüket és fenntartani vállalkozásukat. Ugyanakkor felismerték azt is, hogy, hogy kollektív tudatosság nélkül – arról, hogyan lehet megőrizni ezt a pótolhatatlan örökséget – a probléma megoldása csak késleltethető, de valójában nem oldható meg. Reméljük, hogy a „Történelmi üzletek” program továbbra is felhívja a figyelmet arra, hogy meg kell őrizni ezeket az üzleteket, és tudatosságot fog szülni a bérbeadók körében is. Lisszabon városa köszönetet mond!

 

Itt megtekintheti a „Történelmi üzletek” programról készült videót (kattintson a „Videó megtekintése” gombra).

Írta: Ana Resende, portugál URBACT pont

Eredeti cikk: http://urbact.eu/making-difference-tradition