3 videó, 3 város, 3 innovatív integrált városi megoldás Portugáliából

Utazzon Portugáliába, és fedezzen fel innovatív gyakorlatokat és projekteket Palmelaban, Aguedaban és Lisszabonban. Videóink jó gyakorlatokat mutatnak be Palmela városából, ahol az elszigetelt közösségek számára nyújt a város szolgáltatásokat egy furgonnal, Águedából, ahol a cél a Human Smart City kialakítása, mindenki számára biztosítva a demokratikus részvétel eszközeit, valamint Lisszabonból, ahol a lakosok által közösen tervezett és társfinanszírozott helyi gazdasági fejlesztési stratégiáknak köszönhetően sikerült csökkenteni a szegénységet.

Palmela önkormányzati szolgáltatásokat biztosít elszigetelt közösségeknek egy furgonnal.

Az önkormányzat részvételi járműve egy utazó furgon, amely az információs és kommunikációs technológiát (IKT) használva földrajzilag és társadalmilag elszigetelt falvakat látogat meg.

Pamela önkormányzati szolgáltató járműve olyan polgárok számára készült, akik távol élnek a város központi közszolgáltatásaitól, vagy olyan lakosok számára, akik társadalmilag és gazdaságilag elszigeteltek. A jármű egy élő laboratórium, amely modern módon biztosít minden helyi és több nemzeti közszolgáltatást is. Menetrendje lehetővé teszi a legtávolabbi vidéki területek polgárai számára is, hogy könnyen hozzáférjenek az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokhoz. 32 buszmegállóval Portugáliában ez az első mozgó, állampolgároknak szánt szolgáltatás. Ez a kezdeményezés bemutatja, hogyan tud egy város kombinálni egy mind emberi, mind kapcsolati megközelítést.

„Azt hiszem, ez a legjobb módja annak, hogy elérjük az embereket, mert a lakosság egy része tényleg távol van”, magyarázza Ana Cruz, Palmela önkormányzatának digitális szolgáltatásokért felelős munkatársa; “hatalmas a területünk, és az emberek nem rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, hálózatokkal és tömegközlekedéssel a központi szolgáltatások eléréséhez”.

„Mindenféle szolgáltatásunk van, például fizethet a vízért, köthet vízszolgáltatási szerződést, hozzáfér az oktatási szolgáltatásokhoz, bármiféle kérést tehet az önkormányzat felé, (…) egyeztethet időpontot az orvosával”

A város megegyezett egy protokollban a központi állam modernizációs hivatalával, amely a kezdeményezést jó projektnek ismerte el.

”Manapság nem csak az önkormányzat szolgáltatásait nyújtjuk, hanem a központi állam szolgáltatásait is, például az általunk elért állampolgár elkészítheti személyigazolványát (…) majd két héttel később elmehet érte és átveheti a furgonban”

Águeda, egy "Human Smart City", amely elkötelezett egy mindenki számára nyitott demokrácia iránt

Figyelembe véve a polgárai és a területén élő különböző társadalmi és etnikai kisebbségek sokszínűségét, Águeda kidolgozott egy részvételi költségvetési eljárást. Ennek költségvetése 500 000 € a város éves közkiadásaiból. Luis Martins, aki az önkormányzatnál dolgozik, azt mondja „szeretnénk javítani az állampolgári hozzáálláson, a lakosok bevonásának gyakorlatán”.

„alapvetően technológiai a megközelítésünk, de igyekszünk könnyen érthetővé tenni, az emberek 16 éves kortól szavazhatnak”

Lisszabon egy alulról felfelé építkező megközelítést alkalmaz az állampolgárok jólétének javítása érdekében

A kiemelt intervenciós területekről szóló lisszaboni helyi fejlesztési stratégia a város számára egy integrált eszköztárat kínál, amely közös irányítási folyamaton alapul. Olyan alulról felfelé építkező részvételi megközelítést szervez és hoz létre, amely biztosítja a horizontális és együttműködésen alapuló helyi megközelítést, a társadalmi, gazdasági, környezeti és városi kirekesztés csökkentése és enyhítése, valamint a társadalmi területi kohézió erősítése érdekében.

“Ezt a stratégiát az elmúlt 8-10 évben fejlesztették ki és tesztelték Lisszabonban az egyenlőtlenségek (…), a szegénység kezelésére”

Riu Franco, a lisszaboni városi önkormányzat munkatársa azt mondja, hogy fontos "megérteni, hogy ezt sokkal hatékonyabb a közösséggel együtt megtervezni"

Lisszabon stratégiája 4 lépésből áll:

“az első lépés az volt, hogy megváltoztassák a lisszaboni stratégiát úgy, hogy egy társadalmi megközelítést érvényesítsenek, és hogy a köz- és magánberuházásokat a város leginkább rászoruló területeire irányítsák”,

A második lépés az volt, hogy "olyan programot hozzanak létre, amely a szegénység okainak kezelésére a közösség által megvalósított partnerségi projekteket finanszíroz", viszonylag kis összeggel, projektenként legfeljebb 50000 euróval.”

“több száz projektet finanszíroztunk, amelyek óriási eredményt hoztak a foglalkoztatás megteremtésében"- mondja Rui Franco. "A siker mindenekelőtt arról szól, hogyan érjük el és erősítsük a helyi szervezeteket, és hogyan engedjük őket együtt dolgozni és közös megoldási terveket létrehozni”

A harmadik lépés az volt, hogy "ahelyett, hogy a projekteket önmagukban kezelnénk, társszervezeteket hozunk létre és (...) helyi fejlesztési tervet dolgozunk ki, a nagyobb projektek tervezése és irányítása érdekében”

A negyedik és a legfrissebb lépés az, hogy "az Európai Uniós CLLD program keretében létrehoztunk egy olyan szervezetet Lisszabonban, amely azoknak a szervezeteknek a szövetsége, amelyek az előző lépésekben bemutattunk, és amely ma már nemcsak a városfejlesztés stratégiai irányításáért felelős közvetlenül, hanem az uniós finanszírozás közvetlen kezeléséért is (ERFA és ESZA) olyan projektek finanszírozása érdekében, amelyek a nélkülözés okaival foglalkoznak”

“A végső cél egy egyenlőbb és élhetőbb város létrehozása.”

Az URBACT City Festival 2018 Lisszabonban kerül megrendezésre. Európa minden pontjáról érkezni fognak városi szakemberek a városba, hogy más európai városok által kipróbált és tesztelt megoldásokat osszanak vagy ismerjenek meg. Nagyszerű alkalom lesz megismerni a Portugáliában és Európában megvalósított jó ötleteket és gyakorlatokat is. 

 

Eredeti cikk: http://www.urbact.eu/3-videos-3-cities-3-innovative-integrated-urban-solutions-portugal