Bosznai Tibor, a kreatív nagykövet

Újbuda vezető partnerként vesz részt az URBACT hálózat Creative Spirits projektjében, amelynek célja a résztvevő partnerek közötti tapasztalatcsere, a helyi kreatív-kulturális iparági szereplők célterületre csábítása érdekében. Minden partnerváros kreatív nagykövetet választott az elmúlt időszakban, Újbudán a Hadik étterem és a Szatyor bár ügyvezetője, Bosznai Tibor látja el ezt a tisztséget.

Először is tisztázzuk, hogy mi is ez a kreatív nagykövet poszt?

A kreatív nagykövet egy új poszt a Creative Spirits projektek életében. Amikor felmerült a kérdés, hogy ki legyen a vezető partner, Újbuda kreatív nagykövete, akkor azért esett rám a választás, mert már régóta az akcióterületen tevékenykedem a kulturális-kreatív „iparban”, és ebben a közegben sokan ismernek, sok kapcsolattal rendelkezem. Ez volt a legfőbb elvárás, na meg persze az, hogy a kommunikációban is részt tudjak venni és egyfajta kapocs legyek a szektor és a döntéshozók között. A feladatok úgynevezett „integrált megközelítése” igényli azt, hogy a célterületen dolgozó kulturális-kreatív vállalkozások, az ott lakók, a civil szervezetek és az önkormányzat között élő kapcsolat legyen, és közösen oldják meg az előttük álló feladatokat. Ebben a folyamatban kell részt vennie kvázi mediátorként a kreatív nagykövetnek. Én a Hadik és a Szatyor ügyvezetőjeként örömmel vállaltam a felkérést, hiszen mindennapi munkám az akcióterület kellős közepén folyik, és amellett, hogy vendéglátóhelyekről beszélünk, jelentős a kulturális szerepvállalásunk is. Az önkormányzattal is napi kapcsolatban vagyunk, hiszen a helynek  Újbuda a tulajdonosa, ráadásul a kerülettel közösen szoktunk programokat szervezni, és kulturális aktivitásainkat támogatja is az önkormányzat.

Fontos volt az is, hogy a célterületen dolgozó kulturális egyesület alelnöke vagy.

Persze. A Kulturális Tizenegy, röviden KULT11 egyesület a Bartók Béla Boulevard projekt népszerűsítésén, koordinálásán dolgozik, és céljaink abszolút egybe vágnak a Creative Spirits céljaival. Azon vagyunk, hogy tematikus, kulturális-kreatív utca legyen a Bartók Béla út, és ennek érdekében kapcsoltunk össze sok helyi szereplőt.

Ezek voltak tehát a kívánalmak, amiknek maradéktalanul megfeleltél. Mi lesz a dolgod?

A Bartók Béla utat érintő Creative Spirits program népszerűsítése. A lehető legtöbb helyen, fórumon kell bemutatnom a projektet, akár direkt akár indirekt módon. Jó példa erre a legutóbbi velem készült interjú, ahol többek között az általam vezetett Hadik étteremről és a KULT11-ről volt szó, de ott is mondtam pár szót az URBACT-ről és a Creative Spiritsről. Akit ugyanis a kerületi dolgok érdekelnek, annak fontos információ lehet az, hogy egy ilyen programban akár az ő ötleteit is be tudjuk építeni a terveinkbe. Ezért pedig a környéken lakók hálásak, és motiválja őket, hogy az ő véleményük is számít.

Várható esetleg valami ötletpályázat a célterület lakói számára?

Igen. Ebben is sok dolgom lesz. Egyrészt közösen találjuk ki a projektben részt vevő kollégákkal, hogy hogyan is bonyolítsuk ezt le, de emellett a kommunikációban is segédkezem, igyekszem minél több emberhez eljuttatni ezt a lehetőséget.

Milyen a viszonyod a többi partnerváros kreatív nagyköveteivel?

Decemberben, Kaunasban találkoztam velük először, és máris sokat dolgoztunk közösen. Mivel a projekt célja a tapasztalatcsere, és egymás jó gyakorlatainak megismerése, ezért sokat beszélgettünk. Azt kell mondjam, hogy akiket megismertem hasonlóan elkötelezettek a saját városukkal szemben, mint én. Öröm lesz velük dolgozni.

 

Készítette: Kátai Artúr kommunikációs főmunkatárs, KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft.