Az URBACT City Festival 2018 programja elérhető online

Az URBACT City Festival 2018 programja mostantól elérhető online az esemény honlapján: 2018cityfestival.urbact.eu 

Akár részt vesz a fesztiválon, akár nem, most meghívjuk Önt arra, hogy tekintse át azt a sokféle témát, amelyet az URBACT City Festival 2018 keretein belül fognak megvitatni. 

Ezeket a témákat különböző formákban fogják megvizsgálni, a sétáktól elkezdve a megbeszélésekig, laborokig és tréningekig. 

Képzeljen el egy szép és inspiráló sétát a városban, ehhez kínáljuk az integrált városfejlesztési túráinkat, amikhez a résztvevők csatlakozhatnak. 

VÁROSOK A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉGÉRT: Hogyan tudják a városok megérteni és csökkenteni a nemek közötti egyenlőtlenséget

Miért fontos a nemek közötti egyenlőség a város számára? Ez a találkozó élőben elemzi a közterületeket Lisszabonban, hogy segítsen megérteni a városi terek természetét. Előadást és megbeszélést fogunk tartani arról, hogy mit tudnak a városok tenni a nemek közötti egyenlőség javításáért a városfejlesztés kulcsfontosságú témáiban és városi kompetenciáiban, például a mobilitásban, a tervezésben, a képviseletben, példákkal Portugáliából és az azonnali intézkedésekben való gondolkodás lehetőségével, amelyeket haza is vihetünk. 

MEGFIZETHETŐ LAKHATÁS: Tapasztalatok Európából, tanulás Lisszabontól

Sétájon az Alcântara környékén és látogasson el a Housing First projekt helyszínére, amely főleg a kiszolgáltatott emberekre összpontosít. Az egészségkárosítás csökkentésére törekvő filozófiát követve a lakókörnyezethez való alkalmazkodás szorosan összefügg a kedvezményezetteknek a közösségbe való bevonásával is. A hajléktalanok számára kínált szállások jobban elősegítik a közösségbe történő (újbóli) beilleszkedést. Beszélgessünk az EU Városfejlesztési Menetrend Lakhatási Partnerség képviselőivel, hogy lássuk, hogy ez a megközelítés hogyan hasonlítható össze a lakhatási kérdés más, Európában bevált módszereivel. 

HELYTEREMTÉS, MINT A KÖZTERÜLETEK JAVÍTÁSÁNAK KATALIZÁTORA: Hogyan növelhető a város élhetősége

Gyakran mérjük egy városközpont sikerét azáltal, ahogy az emberek összegyűlnek és beszélgetnek a közterületeken. Néha üres, lepusztult közterületeket látunk és csodálkozunk, hogy miért, hiszen ezek lehetnének élhető helyek is. Ez a séta feltárja, hogyan tudnának a helyi lakosok vezető szerepet vállalni a közterek javításában, tervezésüknek és fizikai fejlődésüknek megkezdésében, továbbá azt is, hogy mit lehet tenni e területek gondozásáért. 

A VÁROSI ÖRÖKSÉG VÁLSÁGA: Az idegenforgalom és a helyi szükségletek összehangolása az örökségek környékén

Alfama egy fontos történelmi környék Lisszabon mellett, amelynek fennmaradását veszélyezteti a turizmus. Ez a megbeszélés feltárja, hogy hogyan kerülhetnek a helyi igények (a lakhatás, közlekedés stb. tekintetében) és a turisztikai iparág egyensúlyba. Hogyan tartsuk fenn a környék hitelességét és kerüljük el az eldisneysedést? Hogyan találjunk új felhasználási módot a régi és elhagyatott épületekre? Hogyan ösztönözzük az épületek helyreállítását és a minőség megőrzését? A kulturális és kreatív szektor kulcsfontosságú szerepéről a város újjáélesztésében szintén szó esik a beszélgetés során. 

DIGITÁLIS VÁROSI JÖVŐ: MEGSZOKSZ VAGY MEGSZÖKSZ: Hogyan teremtsünk helyeket a tech-cégek ökoszisztémájának virágzásának

Mit tehetnek a városok a digitális start-up vállalkozások növekedéséért és milyen fontosak a terek és helyek a virágzó tech-cégek ökoszisztémájában? Ez a séta a lisszaboni városközpontban tett látogatás révén feltárja a tech-cégek ökoszisztémájának kulcsfontosságú összetevőit, és azt, hogyan tudják létrehozni a városok azokat a feltételeket, amelyek a cégek virágzásához szükségesek. A gondolkodás és a vita alapját az érintett szereplők és városfejlesztésben résztvevők elkötelezettsége adja és az, hogy mindezt hogyan lehet felhasználni egy sikeres környezethez. 

MIGRÁCIÓ - INTEGRÁCIÓ: Nem csak a nyelv elsajátításáról és a munkakeresésről van szó

Tegyen egy rövid utat az Amadora városrészben, Lisszabon szélén, amely egymást követő bevándorlási hullámok során épült, és ahol régóta dolgoznak az integrációs politikákon. Amadora, amely az Érkezési városok hálózatát vezette, megosztja jó módszereit arra vonatkozólag, hogy mennyire fontos, hogy visszaszorítsuk az újonnan érkezettekkel szembeni kimondatlan előítéleteket. A látogatás a befogadással kapcsolatos megközelítésének kulcsfontosságú helyszínein történik. Találkozhat és hallhat azokról a gyakorlati megoldásokról, amelyek megkönnyítik a szolgáltatásokhoz, lakhatáshoz való hozzáférést és a projekteket, amelyek a társadalmilag veszélyeztetett helyzetben lévő kisebbséget célozzák meg.

A KISKERESKEDELMI SZEKTOR ÚJJÁÉLESZTÉSE: A helyi üzletek újjáélesztése a közepes méretű EU-városokban

Ez a séta a résztvevőket a lisszaboni Baixa-Chiado részre kalauzolja, ahol lehetőségük nyílik arra, hogy ötleteket gyűjtsenek arról, hogy mit lehet kezdeni a kiskereskedelmi kínálat hiányával a városközpontban. A résztvevők reflektálnak azokra a kihívásokra, amelyek a helyi üzletek újjáélesztését célozzák meg, a beszámolók meghallgatásával és a gyakorlati, átültethető és integrált megoldások megosztásával. 

HELYI ÉLELMISZER A VÁROSBAN: Hogyan segíthet az agrár-élelmiszeripari termelés a társadalmi beilleszkedésben

Az agrár-élelmiszeripari termelés olyan kiforrott iparág, amely fontos szerepet játszik a GDP, a foglalkoztatás és a környezeti fenntarthatóság terén, a séta fő célja az Agri-Urban és a Semear projektek ismeretének megosztása. A résztvevők meglátogatják a SEMEAR na Terra in Oeiras területét és megtudhatnak többet arról, hogyan egészítik ki egymást a projektek. Emellett konkrét példákat láthatnak, amelyek bemutatják a város élelmiszer-stratégiájának szerepét a környezeti és társadalmi megoldások ösztönzésére. 

INTEGRÁLT MEGKÖZELÍTÉS A DEPRIVÁLT VÁROSRÉSZEK ESETÉBEN: Hogyan lehet a hátrányos helyzetű térség számára előnyös egy öko-szomszédsági projekt

A lisszaboni önkormányzat a fenntartható innováció integrált modelljévé tette az öko-szomszédsági Boavista Ambiente + rendszerét, amely különböző érdekelt felekkel áll partnerkapcsolatban. Időt szenteltek a közterület átalakításának és minősítésének; az energiateljesítmény javítását célzó intézkedéseket hajtottak végre; a közszolgáltatásokat átalakították; és a tudatosságot erősítették. Ez a projekt, amely még mindig fejlesztés alatt áll, a BIP-ZIP program része. Ezért készítse elő a sisakját és látogasson el az építkezési területre is!

A VÁROSI SZEGÉNYSÉG ELLENI KÜZDELEM A KEZDETEKTŐL: A helyi közösségek megerősítése a legerősebb eszköz az egyenlőtlenségek ellen

A helyi közösségek fontos szerepet játszanak a szegénység hatékony felszámolására irányuló erőfeszítések tervezésében és alakításában. Az elsődleges BIP/ZIP környéken – Marvilán – tett sétánk alatt felfedezhetjük, hogy Lisszabon hogyan kezeli a hátrányos helyzetű területeket a közösség által vezetett fejlesztésekkel a nyitott terek rehabilitációja, a középületek újra felhasználása, a helyi kereskedelem reaktiválása révén, és hogyan használja fel a graffitiket, hogy új történetet teremtsen. Azt is megvizsgáljuk, hogy hogyan lehet a nemzeti szabályozást irányítani és tovább segíteni az URBACT munkáját.
 

Szeretne többet felfedezni? Nézze meg a teljes programot a honlapon: 2018cityfestival.urbact.eu

Eredeti, angol nyelvű cikk: http://urbact.eu/urbact-city-festival-2018-programme-online