Cascais (PT) önkormányzata bevonja a fiatalokat a kormányzásba

A fiataloknak kétség kívül van véleményük és tapasztalatuk az oktatás feltételeiről és körülményeiről, általában ritkán férnek hozzá azokhoz a döntési rendszerekhez, amelyek figyelembe vennék meglátásaikat. Ezért a portugál Cascais városa úgy döntött, hogy bevonja a fiatalokat (10-től 17 évesekig) a demokratikus kormányzásba (Jó módszer – a szakadék áthidalása)

Ebben a Cascais önkormányzata által készített videóban jól érezhető a fiatal lakosság lelkesedése, amikor felkérik őket arra, hogy szavazással javasoljanak ötleteket iskoláik fejlesztésére. Látszik az is, hogy a fiatalok mennyire nyitottan figyelik “a másik” mondandóját.

Cascais tapasztalata a részvételi költségvetésben

Cascais önkormányzata már most széles körű tapasztalattal (8 alkalom) rendelkezik a felnőtt lakosok részvételével megtervezett költségvetés (RK) szervezésében. Cascais tapasztalatai szerint a részvételi költségvetések rácáfolnak arra az érdektelenségre, amelyet akkor lehet megfigyelni, amikor a lakosságot felkérik arra, hogy részt vegyen a helyi szavazáson.

A Carcais RK kezdeményezését 2017 júniusában elismerték URBACT Jó Gykorlatként és sikerrel mutatták be Tallinnban a City Fesztiválon.

Az Ifjúsági Részvételi Költségvetése

Az Ifjúsági RK sokkal frissebb módszer, amely már két alkalmon is túl van. Ez az egyetlen példa arra, hogy fiataloknak lehetővé merte tenni az önkormányzat, hogy maguk alakítsák ki a folyamat szabályait: javaslataikat önkormányzati rendeletekké alakították át.

A Cascais Ifjúsági RK-t Portugáliában az egyik legjobb ilyen típusú módszerként ismerték el.

Az Ifjúsági RK célja, hogy a korai életkortól kezdve fejlessze a demokráciában való részvétel vágyát és készségeit, és hogy közelebb hozza a fiatalokat az őket érintő politikai döntések köréhez. Az állampolgárok oktatásának támogatása tehát az önkormányzat fontos célja.

Minden egyes Ifjúsági RK ciklus végén látható az iskolai közösség elégedettsége. A diákok javaslatait elismerik és a városi tanács figyelembe veszi ezeket. Ez nagyon fontos annak érdekében, hogy a fiatalok megértsék polgári jogaikat és kötelezettségeiket egy igazságosabb és toleránsabb társadalom megteremtésében.

A módszer

Természetesen az Ifjúsági RK módszer felépítése összetett, és ugyanazt követeli meg, mint általában a részvételi költségvetés. Mi mást várhatunk egy olyan önkormányzattól, amely annyira komolyan veszi ezt a kérdést, hogy a szervezeti felépítésében létrehozta az “Állampolgárság és Részvétel” nevű osztályt?

Cascais az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018-ban. Egy másik példa a jó módszerre!

Írta: Ana Resende, URBACT Nemzeti URBACT Pont, Portugália

http://www.blog.urbact.eu/2018/08/cascais-bets-on-its-young-people/