Hogyan hozza össze a Love Your Block ("Szeresd a lakónegyeded") kezdeményezés a helyi vezetőket és a lakókat a városrész újraélesztésére

Hubert Humphrey egyszer azt mondta, „A kormány személytelen keze sosem képes helyettesíteni a szomszéd segítő kezét.” De mi van akkor, ha ezek a kezek egymást segítve dolgoznak civil célok elérésén? A kormány személyesebbé válhat, és a szomszédok hatékonyabban képesek segíteni?

A Szolgáltató Városok szövetségének Love Your Block (Szeresd a lakónegyeded) programja ezekre a kérdésekre keresi a választ; arra törekszik, hogy az önkormányzatot összekösse a polgárokkal a lakónegyedek szintjén, olyan közpolitikai célok eléréséhez, mint például az épületállomány fizikai leromlásának megállítása vagy a közbiztonság növelése. A Love Your Block modellel városi hivatalnokok a Szolgáltató Városoktól kapott támogatással önkéntes közösségi csoportokat segítenek céljaik megvalósításában a várossal közösen.

Az Urban Institute közelmúltban végzett kutatása szerint – melyet én vezettem a Love Your Block projektek által kialakított társadalmi hálózati projektek (például elhanyagolt parkok és ingatlanok kitakarítása Boston, Massachusetts; Lansing, Michigan; Phoenix, Arizona városokban) feltérképezésének keretén belül – a Love Your Block projekt lakónegyedi szinten növeli a társadalmi kapcsolatokat, emellett növeli a résztvevők társadalmi tőkéjét azzal, hogy a polgármesteri hivatal befolyását és figyelmét összehangolja erőfeszítéseikkel.

A kutatások megállapításai arra hívják fel a figyelmet, hogy a Love Your Block különleges helyet foglal el a rohamosan növekvő „Új lokalizmus (New Localism)” elnevezésű mozgalomban. Bruce Katz és and Jeremy Nowak The New Localism: How Cities Can Thrive in the Age of Populism (Az új lokalizmus: Hogyan gyarapodhatnak a városok a populizmus korában) című könyvében azt állítják, hogy a befolyás “a nemzeti kormányszervektől és államoktól a városokra és a nagyvárosi közösségekre tevődött át; ugyanígy horizontálisan az állami szektor helyett a köz-, magán- és polgári szereplők rendelkeznek egyre nagyobb befolyással.”

Katz és Nowak az Egyesült Államokban vizsgálja az új lokalizmus kialakulását. Az általános álláspont szerint ez a mozgalom az 1990-es években indult az Egyesült Királyságban, Tony Blair miniszterelnök ideje alatt. Az új lokalizmus a politikai célok helyett az innovációt és a vezetői kiválóságot részesíti előnyben, a helyi erőfeszítések - például a közösségi kórházak - fejlesztésére összpontosítva.

A témát kutatva, a rendszeresen felbukkanó „helyi hálózati kormányzás” az új lokalizmus egy fontos koncepciója, amin belül a hangsúly gyakran az állami vagy önkormányzati hivatalnokok, vállalatok, filantrópok és polgári vezetők sokszínű csoportjainak közös célokért végzett erőfeszítésére helyeződik.

A közelmúltban a Szolgáltató Városok kihirdették a Love Your Block elromosodás elleni harcát támogató projektének második fordulós nyerteseit a 10 „örökölt” városban; ezek öreg, ipari városok, jelentős lakosságcsökkenéssel, mint például Buffalo, New York; Hartford, Connecticut; vagy Richmond, Virginia.

A Urban Institute kutatói tovább vizsgálják a program társadalmi tőke-növelő hatását, valamint a második forduló eredményeit még kézzelfoghatóbb módszerekkel vizsgáljuk, úgy mint földhasználati mutatók, bűnözési statisztikák és eltávolított hulladék mennyisége.

A Love Your Block kiválóan szemlélteti az önkormányzati-lakónegyedi együttműködésekben rejlő lehetőségeket például abban, hogy helyi külső szereplőket - például cégtulajdonosok, művészek, tinédzserek és hajléktalanok – a lakók szövetségeseivé tegyünk, akik meggyőződnek arról, hogy nem csak saját maguk, de a városuk számára is eredményeket tudnak elérni.

 

Ez a cikk az Urban Institute írásának újraközlése.

A Szolgáltató Városok szövetsége az URBACT City Festival partnere volt. A szövetség az Egyesült Államokban segít városokat abban, hogy önkéntesekkel, illetve a polgárok bevonásával hozzon változást egyes városnegyedekben.

Írta: Mary Bogle

Eredeti: http://www.blog.urbact.eu/2018/08/how-love-your-block-unites-local-leaders-and-residents-to-revitalize-neighborhoods/