Az URBACT Városfesztivál élményei Lisszabonból

Kétszázötven városból ötszázötvenen vettek részt a Lisszabonban megtartott URBACT városfesztiválon. Riga és Tallin után idén a mediterrán főváros fogadta az európai városfejlesztési program résztvevőit szeptember 13-14-én. A várostalálkozón az URBACT hazai tájékoztatási pontjának, a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpontnak is részt vett két munkatársa. Az esemény idén az URBACT program 15 éves fennállásáról is megemlékezett. A születésnapi programpontok egyik ceremóniamestere egy magyar szakember, Kézy Béla volt.

Az Atlanti-óceán partján fekvő Lisszabon adott otthont idén a fenntartható városfejlesztést zászlajára tűző európai területi együttműködési program, az URBACT népszerű rendezvényének. Az URBACT City Festival iránti érdeklődést jól mutatja, hogy városvezetők, uniós fejlesztési programokban részt vevők, az Európai Bizottságot képviselők, önkormányzati munkatársak és városfejlesztési szakemberek több mint hatszázan regisztráltak az eseményre.

Találkozások a Marketplace-en

Az URBACT City Festival legalább három fontos célt szolgál. Egyrészt fontos találkozási lehetőség az európai városok képviselői, a városfejlesztő szakma, illetve az URBACT tematikus városhálózataiban részt vevők számára. Az idén a jelen trendjeinek megfelelően „marketplace”-nek nevezett területen felállított standok az programban éppen futó projekteket mutatták be, beszélgetésbe vonva résztvevő városokból érkezőket és a téma iránt érdeklődőket. Az URBACT saját hálózatai mellett külön szerepeltek az Európai Urban Agenda munkacsoportjai is, szorosabbra fonva a kapcsolatot e két program és a további, uniós szintű városügyekkel foglalkozó szakemberek között.

A kapcsolatteremtésre való törekvés jegyében a városfesztivál minden évben időt szán a „country corner” beszélgetésekre, ahol az egyazon országból érkezettek gyűlnek össze, és kapnak lehetőséget megbeszélni hazájuk várospolitikájának aktuális témáit, vagy éppen a fesztivál tapasztalatait. A lisszaboni rendezvényre ellátogató tucatnyi magyar résztvevő többek közt egy URBACT jellegű, de hazai városhálózati rendszer lehetőségeiről is beszélgetett.

A másik fontos cél az URBACT program eredményeinek megünneplése, a program identitásának építése, a közös célok tudatosítása. Ennek különös aktualitása volt az idei rendezvényen, hisz az URBACT 15. születésnapját ünnepli. Az „URBACT-család” befogadja mindazokat, akik részt vesznek az egyes tematikus projektekben, a program által szervezett tudásátadás eseményein, vagy nyitottak módszerei, alapértékei iránt.

A magyar résztvevők számára különösen szívmelengető volt, hogy a mindkét nap vissza-visszatérő ünneplés ceremóniamestere a lengyel Ania Rok mellett honfitársunk, Kézy Béla URBACT szakértő lehetett. A rendezvény népes közönsége jó partner volt a program évfordulójának megünneplésében.

Munkában a ceremóniamesterek

A City Festival harmadik célja a konkrét szakmai tapasztalatok, jó gyakorlatok átadása és persze a szemléletformálás. Ezt a célt szolgálták a „breakout session” elnevezésű műhelymunkák, illetve a „walkshopok”, a teremből kilépő és konkrét projekteket feltáró helyszíni látogatások. Természetesen a fesztivál helyszínválasztása is tudatos: Lisszabon Európa egyik legdinamikusabb, leginnovatívabb városa, amely számos kezdeményezésével szolgál példaként. A város egyben pompás, a születésnapi ünnepléshez méltó környezetet adott a rendezvénynek.

Az URBACT City Festival programjáról, eredményeiről a http://2018cityfestival.urbact.eu/ honlap szolgál részletes információkkal, de mind a program honlapján, mind a hazai oldalon hamarosan megjelennek a rendezvénnyel kapcsolatos szakmai hírek, beszámolók. Emellett érdemes a program Facebook csoportját is követni; ezen már a fesztivál során adtunk ízelítőket. Aki pedig belekóstolna a találkozó hangulatába, annak készült ez a rövid, de annál dinamikusabb videó-összefoglaló: