Budapest XIV. kerület

Projekt: 
Tropa Verde
Program: 
URBACT III
Típus: 
Jó gyakorlat transzfer
Időtartam: 
2018-2021

Budapest 14. kerülete, Zugló több, mint 123 ezer ember otthona, így a főváros harmadik legnépesebb, a pesti oldal legnépesebb kerülete. Területén 2 400 000 m² zöldfelület található, beleértve a város egyik legnagyobb parkját, a Városligetet is, ezért Pest tüdejének tekinthető. A kerület jelentős része kertvárosias beépítésű.

2011 májusában indult útjára a Virágzó Zugló utcafront szépítési program. A kezdeményezés egyik példaértékű sajátossága, hogy Zugló Önkormányzata és a zuglói lakosok közösen hozzák rendbe, teszik virágzóvá a lakóházukhoz tartozó utcafrontot, előkertet. A program támogatja a kerti hulladékok komposztálásnak ügyét is.

A kerület 2018-ban csatlakozott a spanyol Santiago de Compostela által vezetett Tropa Verde URBACT Jó Gyakorlat átvételére alakuló transzfer projekthez. A projekt célja  a spanyol város által kialakított kedvezményekkel való ösztönzés rendszerének helyi körülményekhez igazított átvétele, mely leginkább a környezettudatosságot és a közösségfejlesztést szolgálja.

https://zuglo.tropaverde.org/

tropaverde@zuglo.hu 

(Fotó: Wikipédia)