InnovaTOr - Mindenki újító

Fabio Sgaragli, az InnovaTOr URBACT Transzferhálózat vezető szakértője bemutatja, hogy Torino miként jár az Innova.TO élén, a jövő újítóivá téve az önkormányzati alkalmazottakat.

A jó olasz recepteknél már megtanultuk, hogy egyszerű összetevők jelentik a különbséget. Ez a helyzet Torino Innova.TO programjával is, amely újszerű módon vonja be a városi munkatársakat olyan innovációs projektek előterjesztésébe, amelyek javíthatják a város közigazgatási teljesítményét az erőforrások és a kapacitás jobb felhasználása révén.

Torino városa 10 000 fő tanult és képzett embert foglalkoztat. Az Innova.TO célja az volt, hogy mindezen munkavállalókat arra ösztönözze, hogy potenciális újítóként lássák magukat.

2015-ben tíz projektet választottak ki megvalósításra 71 bemutatott javaslatból: ez nagy siker egy ennyire új ötlet esetében!

Az elismert URBACT Jó Gyakorlatok közé tartozó Innova.TO programot hat másik európai városban is bemutatják, amelyek úgy döntöttek, hogy maguk is meg kívánják valósítani a programot. Torino vezeti ezt az URBACT transzferhálózatot a jó gyakorlat birtokosaként, a Metropole Du Grand Paris és Kolozsvár pedig partnerei az első fázisban, miközben több város is csatlakozik majd a projekt második szakaszához.

Tehát honnan ered ez az egész? És hogyan vált be?

A városok hasonló kihívásokkal szembesülnek Európa-szerte. Ezek közül az egyik az, hogyan lehet garantálni a fejlődést csökkenő erőforrások mellett. Az összetett változáskezelési folyamatokban tevékenykedő drága külső tanácsadásoktól eltérően az Innova.TO ötlete nagyon egyszerű: forduljunk azokhoz az emberekhez, akik a legjobban ismerik az adminisztratív szerkezetet belülről, és ösztönözzük őket arra, hogy olyan ötletekkel jöjjenek elő, amelyek forrás nélkül megvalósíthatók, és segíthetik a várost abban, hogy a folyamatok javuljanak, ezáltal növelje az önkormányzat működésének hatékonyságát.

Mint minden csendes forradalom, az elképzelés politikai intuícióból és a köztisztviselők egy kis csoportjának akciójából származott, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy újítást hozzanak a szervezetükbe. A motiváció végső soron kulcsfontosságú, amikor bátor újításról beszélünk.

Valamivel több, mint egy évet vett igénybe, hogy az ötlettől eljussunk a legjobb projektek kihirdetéséig. Ez idő alatt számos fázist kellett megvalósítani annak biztosítása érdekében, hogy a program végrehajtása zökkenőmentesen történhessen meg, és elkerülhető legyen, hogy a folyamat végső soron rontsa az adminisztrációt, tekintettel arra a sok változóra, amelyek egy ilyen gyakorlat kapcsán hibalehetőséget rejtenek magukban:

  • A politikai és felső vezetés támogatásának biztosítása
  • Belső csapat felállítása világos megbízással
  • Az összes érintett belső részleg bevonása
  • Olyan kihívás megfogalmazása, amely inspirál és cselekvésre ösztönöz
  • A kihívás ismertetése, és a munkatársak aktív bevonása a részvétel során
  • Belső és külső elvárások kezelése
  • A legjobb projektek kiválasztása
  • Díjátadás nyilvános rendezvény keretében
  • A végrehajtás támogatása

Ahogy Fabrizio Barbiero, az Innova.TO tagja, továbbá jelenleg a hálózat projektmenedzsere mondja: „Sok olyan dolog történt, ami rosszul alakulhatott volna, kezdve a munkatársak részvételének hiányától, de mindannyian végig hittünk abban, hogy ez fordulópontot jelent az önkormányzatunk számára és megalapozza a jövőbeli fejlesztéseket.”

A kihívás elfogadva és teljesítve

A program valóban sikeresnek bizonyult: 111 alkalmazott fogadta el a kihívást, és tett összesen 71 olyan megoldási javaslatot, amelyek révén javíthatnának a különböző belső folyamatokon.

A javaslatok a következőkre terjedtek ki: a szolgáltatás minőségének javításával kapcsolatos javaslatok (19), új szolgáltatások (7), környezetbarát projektek (7), szervezeti fejlődés (16), alkalmazottak jóléte (5), informatika (3) és operatív hatékonyság (14). Az Innova.TO web- hosting platform több mint 4000 kapcsolatot tart fenn.

Szóval miért tartott Torino városának majdnem három évig, hogy visszatérjen ehhez az ötlethez, és úgy döntsön, nemcsak egy második fordulót szervez, hanem kihasználja az URBACT hálózat erejét, és más városokba is átülteti a kezdeményezést? Politikai választások, majd az azt követő masszív belső átszervezés… jól gondolta!

Új kezdet

De vajon tényleg ilyen jó volt az első programciklus végén? Valószínűleg a projektek végrehajtása jobban is mehetett volna, mivel csak néhány projekt valósult meg teljességében e hosszú idő alatt. Természetesen sok oka van ennek, többek között, hogy a belső csapat számára kiosztott mandátum ebben a fázisban nem volt egyértelmű, valamint az adminisztratív szerkezet tehetetlensége miatt, amely lassan fogadta el a változásokat és vállalta a felelősséget. Ahogy Michele Fatibene, az Innova.TO egy másik csapattagja, jelenleg a transzferhálózat LSG koordinátora állítja: „Csak a végén jöttünk rá, hogy nyilvánvalóan alábecsültük, mennyire összetett egy olyan komplex szervezet megváltoztatása, amely láthatóan korábban nem volt változásra kényszerítve és nem sikerült teljes mértékben megfelelni a felső vezetés elvárásainak.

Most, hogy már ismeretek ezek a buktatók, Torino az URBACT InnovaTOr transzferhálózatának lehetőségeit kívánja felhasználni ahhoz, hogy a program első változatából kiindulva, illetve arra építve újraindítsa és a helyi közigazgatás működésének és fejlesztésének állandó eszközévé tegye a programot. Valójában az URBACT transzferhálózatok működési módja révén a városok nem csak a legjobb gyakorlatok puszta átadásában működnek együtt, hanem együttesen jobbá és erőteljesebbé teszik azokat. Ez egy lehetőség Torino számára, hogy kihasználja hat másik város tudásának erejét és tapasztalatát.

Szeptemberben találkoztak a hálózat partnerei és elfogadtak egy módszertant és ütemtervet a gyakorlat átadására. Mivel a körülmények városonként eltérőek, fontos megtalálni a helyi sajátosságokat az adaptálás során. Az eltérések mértéke még nem ismert, és bár az egyes városok tanulmánya kitér majd erre, a megvalósítás során derül majd fény az igazi kihívásokra. De végtére is ez adja a munka szépségét.

„Nagyon örülök a lehetőségeknek, amelyek kibontakozhatnak ebből a programból, és boldog vagyok, hogy olyan városokkal együtt vehetek részt ebben az utazásban, akik szintén hisznek ebben az ötletben.” - nyilatkozta Paola Pisano, Torino város önkormányzatának innovációs tanácsának tagja. A következő két évben fog kiderülni, hogy a hálózat milyen messzire jut ezen az úton.

Készítette: Fabio Sgaragli

Eredeti cikk: http://urbact.eu/everybody-innovator