23 transzfer projekt kezdi meg munkájának második fázisát

Az URBACT Monitoring Bizottsága az első körben 3 partnerrel elindult 25 transzfer (Jó Gyakorlat átadó) projekt közül 23-at engedett tovább a kibővített partnerségű második szakaszba. Ezekben 7 magyar város vesz részt.

25 európai ország és 161 egyéni partner képviselteti magát abban a 23 városhálózati transzfer projektben, amely továbblépett a kidolgozási fázisból a második szakaszba. A partnerek mintegy 37%-a újonnan érkezett az URBACT-hez, vagyis korábban soha nem vett részt az URBACT II vagy III programban.

A most kezdődő 24 hónapos 2. fázis két időszakra bontható:
- az első 18 hónap a transzfer tanulási szakaszt jelenti, amelynek során a partnerek a városhálózaton belül a jó gyakorlat átadására-átvételére és a tanulási tevékenységekre koncentrálnak.
- a következő 6 hónap a transzfer megosztási szakasz, amelynek fő célja az egyes partnerek tapasztalatainak megvitatása és megosztása a szélesebb közönséggel.

A 2. fázis kick-off találkozója január közepén kerül megrendezésre Párizsban. A találkozó célja, hogy az egyes projekteket vezető partnerek (a jó gyakorlat átadó városok munkatársai), valamint a vezető szakértők részletesen átbeszéljék és megértsék az elkészítendő transzfer tervvel és a 2. szakaszban elvárt eredményekkel kapcsolatos tudnivalókat. Egyben megismerik a nemzeti képzések (URBACT Campus) tematikáját is, amelyeken részt fognak venni 2019 tavaszán.

Az egyes transzfer hálózatok hamarosan saját oldalt kapnak az URBACT honlapján, amely bemutatja a hálózat partnerségét, céljait és kihívásait, és gyakori frissítéseket fog tartalmazni a hálózat munkájáról.

A jóváhagyott transzfer hálózatokat (projekteket) megtalálja az alábbi táblázatban. A vezető partner megjelölése félkövér. Néhány projekt új néven lép a 2. fázisban, ezeknél a régi nevet zárójelben láthatjuk.

Projekt neve

Végleges partnerség

A projekt témája

ACTive NGOs

Riga (LV), Siracusa (IT), ADL Santa Pola (helyi fejlesztési ügynökség) (ES), Brighton & Hove City Council (UK), Espoo (FI), Dubrovnik Development Agency (HR)

A nem kormányzati szervezetek és az önkormányzat közötti együttműködés platformja

A rigai NGO Ház 2013-ban nyílt meg, összhangban a lakosok és a polgári társadalom aktivistáinak kívánságával annak érdekében, hogy támogassa a NGO szervezeteket, és hogy növelje a lakosok ismeretét a helyi ügyeket illetően, továbbá a lakosok részvételét az önkormányzattal kapcsolatos tevékenységekben. Egy felújított iskolaépületben elhelyezve az NGO Ház erőforrásokat kínál civil készségek kiépítéséhez, az információk, tapasztalatok és legjobb gyakorlatok cseréjéhez, a hálózatépítéshez és a vezetőség képzéséhez. Szorgalmazza az aktív társadalmi befogadást és a polgárok részvételét

ALT/BAU

Chemnitz (DE), Rybnik (PL), Vilafranca del Penedès (ES), Urban Lab Torino (IT), ERIGES Seraing (helyi ügynökség) (BE), Riga (LV), Constanța (RO)

Pusztuló történelmi lakóépületek revitalizálása a tulajdonosok, a befektetők / felhasználók és a hatóságok összekapcsolásával

Az ALT/BAU transzferhálózat az európai városok központi és történelmi körzeteinek alternatív stratégiáira összpontosít annak érdekében, hogy aktiválja a demográfiai, a gazdasági és a társadalmi változások miatt nem használt és romló ingatlanállományt. A chemnitzi URBACT Jó Gyakorlat, „Ingatlanügynökség zsugorodó városok számára”- “Housing Agency for Shrinking Cities” tapasztalatai alapján a hálózat át fogja adni azokat a tapasztalatokat, amelyek sikeresnek bizonyultak abban, hogy proaktív módon kapcsolatot teremtettek az ügyintézők, a tulajdonosok, a befektetők és a felhasználók között annak érdekében, hogy fenntartható és erőforrás-takarékos fejlesztéseket kezdeményezzenek.

BeePathNet

Ljubljana (SI), Bydgoszcz (PL), Cesena (IT), Amarante (PT), Budapest 12. kerület (Hegyvidék) (HU), Nea Propontida (EL)

Városi méhészet a környezettudatos városokért

A Bee Path [Méh Útvonal] Jó Gyakorlatának logikája igen egyszerűen összefoglalható: a méhek jelzik legjobban az egészséges környezetet! A BeePathNet hálózat célja az, hogy fejlessze és terjessze a Bee Path koncepciót, megoldásokat és eredményeket Ljubljanától 5 másik EU város felé. Foglalkozni fog a városi környezet, a biodiverzitás és az élelmiszer önellátás kihívásaival a városi méhtartáshoz kapcsolódóan, integrált és részvételen alapuló megközelítések jegyében, kifejlesztve a kulcsfontosságú érdekelt felek azon képességét, hogy befolyást tudjanak gyakorolni a vonatkozó szabályokra és hatékony megoldásokat tudjanak kidolgozni és végrehajtani.

BioCanteens

Mouans-Sartoux (FR), Troyan (BG), Rosignano Marittimo (IT), Pays de Condruses (BE), Torres Vedras (PT), Vaslui (RO), Trikala (EL)

Fenntartható kezdeményezés egy területi agrárélelmiszer-politika számára

Látva az ipari élelmiszertermelés egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatását, a városok meg tudják fordítani ezt a trendet fenntartható élelmiszerkezelés révén. 100%-ban organikus étkezdék költségnövekedés nélküli kialakításával, egyúttal 80%-kal csökkentve az élelmiszerhulladékot és bevezetve a növényi fehérjék magasabb arányú fogyasztását, Mouans-Sartoux bio menzáinak jó gyakorlata sikeresen változtatott az élelmiszerek forrásán, felélesztette a helyi mezőgazdaságot, és a fenntartható élelmiszerekről adott át ismereteket a gyermekek és a családok részére. A szülők 85%-a azt nyilatkozta, hogy ezt követően megváltoztatták étkezési szokásaikat.

BLUACT

Piraeus (EL), Burgas (BG), Matosinhos (PT), Mataro (ES), Ostend (BE), Galati (RO), Salerno (IT), Szczecin (PL)

A "BlueGrowth" az induló vállalkozások és a fenntartható vállalkozói szellem támogatását szolgáló kezdeményezés a tengeri gazdaságban

Piraeus városa bevezette a BlueGrowth [Kék növekedés] kezdeményezést, amely egy innovációs verseny a tengeri gazdaság világában, célja pedig, hogy megerősítse a tengeri szektor hagyományos gazdasági tevékenységeit innovatív üzleti ötletek segítségével. A BlueGrowth kezdeményezés segíti a fiatal vállalkozókat újító koncepciók kidolgozásában és elősegíti a munkahelyteremtést a tengeri gazdaságon belül. A kezdeményezés újító javaslatok benyújtásából, értékeléséből, díjazási ceremóniából és egy innovációs programból áll. A BlueGrowth kezdeményezés szíve a Marinescape, egy, a tengeri gazdaságot szolgáló négyspirálos ökoszisztéma.

CARD4ALL

Gijon (ES), Suceava (RO), Jurmala (LV), Sassari (IT), Aveiro (PT), Clermont-Ferrand Auvergne métropole (FR), Antwerp (BE)

A városi szolgáltatásokhoz és erőforrásokhoz való hozzáférés biztosítása a polgárok részvételének javítása mellett

A CARD4ALL egy olyan transzferhálózat, a "Városa a zsebében” szlogen jegyében, amely egy lakosoknak nyújtott kártya rendszerén keresztül újszerű szolgáltatások és technológiák kivitelezésével foglalkozik. A városok információkat gyűjthetnek szolgáltatásaik javítása érdekében, és ezeket az információkat felhasználhatják a részvételre épülő fejlesztési folyamatok során. E módszer alkalmazható a társadalmi befogadás, a helyi kereskedelem, a városi mobilitás és a fenntartható életvitel elősegítése céljából, ezáltal létrehozva egy Intelligens Polgárokkal rendelkező Intelligens Várost. Az alkalmazott technológia lehetővé teszi a különböző környezetekben történő alkalmazást és a replikációt.

C-CHANGE (ex-ACTING)

Manchester (UK), Wroclaw (PL), Mantova (IT), Gelsenkirchen (DE), Sibenik (HR), Agueda (PT)

A művészeti és kulturális ágazat mozgósítása a helyi éghajlat-változási politikákhoz való hozzájárulás érdekében

A C-CHANGE hálózat célja az, hogy átadja a manchesteri Művészeti fenntarthatósági munkacsoport munkamódszerét a városok támogatása érdekében, abból a célból, hogy a városok mobilizálni tudják művészeti és kulturális szektoraikat, hozzájárulva a helyi klímaváltozással kapcsolatos lépésekhez is. E feladat végrehajtásának eszközei közé tartoznak az alábbiak:
1) Helyi szabályzatok, irányítás és cselekvőképesség fejlesztése
2) Fejlesztési tervek kidolgozása a CO2 kibocsátások csökkentése és/vagy a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás érdekében, valamint azok kivitelezésének támogatása
3) Tervek kidolgozása a művészetek és a kultúra területén a polgárok bevonásával, valamint a tervek kivitelezésének támogatása céljából
4) A transzfer szorgalmazása más városokban.

Civic eState (ex-CommUnities)

Naples (IT), Gdansk (PL), Barcelona (ES), Amsterdam (NL), Ghent (BE), Iasi (RO), Presov (SK)

Új szakpolitikai eszközök a közösség számára

A hálózat célja az, hogy átadja Nápoly „Elveszett és megtalált” jó gyakorlatát. A hálózat arra törekszik, hogy biztosítsa a város közös értékeit képviselő alapvető városi létesítmények élményét, valamint közös kezelését. Ez a lakossági-közösségi irányítási megközelítés biztosítja a közös létesítmények igazságos és nyilvános hozzáférhetőségét, valamint azok fenntarthatóságát és megőrzését a jövő generációinak javát szolgálva.

com.unity.lab

Lisbon (PT), Bari (IT), Aalborg (DK), Sofia (BG), Ostrava (CZ), Lublin (PL), Den Haag (NL), Lille Metropole (FR)

Helyi fejlesztési stratégia szomszédságok és prioritási területek számára

Lisszabon „magas prioritású” beavatkozási területeire vonatkozó Helyi fejlesztési stratégiája egy sor integrált eszközt biztosít a város számára, melyek segítségével leküzdhető a városi szegénység és fokozható a helyi közösségek részvételi képessége. A stratégia egy társirányítási és alulról felfele irányuló részvételi koncepcióra épül, amely horizontális és együttműködő helyi megközelítést biztosít a társadalmi, gazdasági, környezeti és városi kirekesztés mérséklésére. Az eredmény egy intelligens és hatékony eszközrendszer, melynek segítségével megvalósítható a fenntartható városi életmód, és fokozható a társadalmi és területi összetartozás.

Come in! (ex-OpenHouses)

Budapest 11. kerülete, Újbuda (HU), Gheorgheni (RO), Forli (IT), Varazdin (HR), Pori (FI), Plasencia (ES), Warsaw Targowek kerülete (PL)

A város épített örökségét és értékeit ünneplő közösségi fesztivál

A Come in! [Gyere be!] transzferhálózat partnervárosai előtt álló közös politikai kihívás az, hogy mobilizálják polgárjaikat, elősegítsék a lakók városgondozási közreműködését azáltal, hogy fokozzák az építészeti örökség értékeivel kapcsolatos tudatosságot, a társadalmi elszigeteltség csökkentésének részeként. A hálózat kiemeli az önkormányzatok közvetítői szerepkörét azáltal, hogy megteremti az érdekelt felek számára annak feltételeit, hogy kreatív módon alakíthassák városi környezetüket és közösségi politikáikat.

InnovaTO-r

Turin (IT), Cluj-Napoca Municipality (RO), Grand Paris Métropole (FR), Murcia (ES), Porto (PT), Veszprém (HU), Rotterdam (NL)

10 000 köztisztviselő, 10 000 potenciális újító

Az Innovato-R projekt lényege egy verseny, amely nyitva áll az önkormányzatok alkalmazottai előtt, és mely projektnek célja, hogy innovatív projekteket fejlesszen ki a közigazgatáson belüli teljesítmény fokozása, a hulladék csökkentése és az erőforrások értékelése terén. A pályázatok többek között az alábbi témakörökkel foglalkozhatnak: a szolgáltatások minősége, az áruk/szolgáltatások beszerzése, a költségek racionalizálása, energiamegtakarítások, a bürokrácia hatásának csökkentése, az adatok és a digitális eszközök alkalmazásának erősítése.

Making Spend Matter

Preston (UK), Villa Nova de Famalicao (PT), Pamplona (ES), Kavala (EL), Schaerbeek (BE), Bistrita (RO), Koszalin (PL)

Helyi kötődésű intézmények költés-elemzést alkalmaznak a közbeszerzési gyakorlat javítása és a helyi gazdaság élénkítése érdekében

A „Making Spend Matter” transzferhálózat annak feltárásával foglalkozik, hogy hogyan lehet kiadás-elemzéssel adatokat előállítani abból a célból, hogy növeljék az állami- / helyi kulcsfontosságú intézmények beszerzéseinek hatását, további gazdasági, társadalmi és környezeti előnyöket biztosítva a helyi gazdaság és a polgárok számára. Ezt az e területen Prestonban kidolgozott jó gyakorlat átadásával kívánják megvalósítani.

ON BOARD (ex-WetrEIN)

Viladecans (ES), Tallinn Education Department (EE), Nantes (FR), Halmstad (SE), Albergaria-a-Velha (PT), Poznan (PL)

Egy olyan hálózat története, amely megszállottan ösztönzi az oktatás megújítását minden érintett bevonásával

Az önkormányzatok az oktatási innováció motorjai. A városok tisztában vannak az ezen a téren létező lehetőségekkel és igényekkel, mivel első kézből ismerik az érdekelt feleket, és ezért aktív szerepet kell játszaniuk politika-alkotóként az oktatás területén. Az ON BOARD hálózat célja az, hogy segítse a helyi önkormányzatokat új partneri kapcsolatok kiépítésében annak érdekében, hogy közösen hozzanak létre olyan politikákat, amelyek biztosítják a fiatalok számára azokat az ismereteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy aktív és résztvevő, a kihívásokkal szembenéző polgárokká váljanak.

ONSTAGE (ex-Music schools for social change)

L'Hospitalet de Llobregat (ES), Adelfia (IT), Aarhus (DK), Valongo (PT), Grigny (FR), Brno (CZ), Katowice (local agency) (PL)

Eszköz a városi társadalmi kohézió építésére a művészetek fejlesztésén keresztül

13 évvel ezelőtt az EMMCA szervezeteket L'Hospitalet városban hozták létre a zeneiskolák egy olyan új modelljeként, amely a zenét a társadalmi befogadás és a társadalmi változás eszközeként alkalmazza. Az iskola egy újszerű módszertannal rendelkezik, mivel tevékenységébe bevonja a helyi közösség tagjait. A projekt egyenlő lehetőséget biztosít L’Hospitalet minden egyes lakosa számára, hogy részt vegyenek zenei tanfolyamokon, bevonja az általános iskolákat, és teret teremt a társadalmi összetartozás számára, valamint az olyan helyi problémák leküzdésére, mint például a társadalmi kirekesztés, a fiatalok munkanélkülisége és az iskolából történő kimaradás.

Re-growCity

Altena (DE), Igoumenitsa (EL), Isernia (IT), Manresa (ES), Melgaço (PT), Aluksne (LV), Idrija (SI), Nyírbátor (HU)

A civil társadalommal való együttműködés a kis- és közepes méretű városok hanyatlásának visszafordításában

A „Re-growCity” [Város Újraélesztése] hálózat feladata az, hogy a helyi képességekre építve olyan eszközöket fejlesszen ki, amelyek megállítják és megfordítják a hosszú távú társadalmi, gazdasági és környezeti hanyatlást. Altena város elismert jó gyakorlatok sorozatával rendelkezik, mely gyakorlatok megkönnyítik a fenntartható kezdeményezések kidolgozását minimális külső erőforrás bevonása mellett. E hálózat támogatni fogja a partnereket annak érdekében, hogy újraélesszék közösségi szolgáltatásaikat és a gazdaságot, regenerálják a várost összetartó erőket, és hogy polgári társadalmat alakítsanak ki egy régóta hanyatló környezetben.

RU:RBAN (ex-RURAL)

Rome (IT), A Coruna (ES), Vilnius (LT), Caen (FR), Krakow (PL), Benefit Enterprise of Thessaloniki Municipality (EL), Loures (PT)

A társadalmi befogadás és a városrehabilitáció eszköze

A „Római városi kertek kezelési modellje” projektben a tudás átadásának tevékenységei három, egymástól elkülönülő, de szorosan egymáshoz kötődő témakörre fognak irányulni:
1) Kapacitásépítés a városi kertek szervezése terén
2) Az emberek ösztönzése és képzése a városi kertek kezelése terén
3) A városi kertek irányítása és a városi kertekre vonatkozó rendeletek.

RUMOURLESS CITIES

Amadora (PT), Ioannina (EL), District Hamburg-Altona (DE), Messina (IT), Alba Iulia (RO), Warsaw (PL), Cardiff (UK)

A sokféleség fokozása a bevándorlókkal szembeni sztereotípiák és előítéletek leépítésével

E hálózat az Amadora önkormányzata által létrehozott jó gyakorlat átadására összpontosít. E gyakorlat azzal az összes partnert érintő igénnyel foglalkozik, hogy rendezni kell a társadalom azon különböző csoportjai ellen irányuló növekvő negatív hozzáállásokat, mely csoportok közé tartoznak a következők: régen érkezett migránsok, roma emberek, közelmúltban érkezett menekültek és LMBT személyek.

Tech Revolution (ex-ReBoot)

Barnsley (UK), Pardubice (CZ), Vilanova i la Geltru (ES), Bacau (local agency) (RO), Piraeus (EL), Schiedam (NL), Nyíregyháza (HU)

Hozzon létre több és jobb helyi munkahelyet egy inspiráló közösségi térben koncentrált üzleti támogatással

A „Tech Revolution” [Műszaki Forradalom] hálózat a Vállalkozó Barnsley jó gyakorlatát adja át Digitális Média Központjuk, vállalkozásokat támogató programjaik és kapcsolódó melléktevékenységeik tapasztalatai alapján. A tudásalapú munkakörök és vállalkozások minden szektorra és iparágra kiterjedő segítésével az a célunk, hogy kapcsolatot teremtsünk az EU partnerekkel az ötletek és gyakorlatok megosztása céljából, továbbá, hogy értékeljük azokat a többi EU városhoz képest, és információt kapjunk egy ökoszisztéma kifejlesztéséhez a digitális növekedés ösztönzése és az átalakuló gazdaságok támogatása érdekében.

The Playful Paradigm

Udine (IT), Klaipeda City Public Health Bureau (LT), Cork City Council (IE), Larissa (EL), Esplugues de Llobregat (ES), Katowice (PL), Novigrad-Cittanova (HR), Viana do Castelo (PT)

Játékok” alkalmazása mint rugalmas és innovatív módszer az egészséges és fenntartható közterület-fejlesztésben

A városok egyedülálló lehetőséget kínálnak az urbanizációval, az elöregedéssel, a klímaváltozással és a társadalmi kirekesztéssel kapcsolatos kihívások leküzdésére, de csak akkor, ha lehetővé teszik a kreatív és élménydús helyek közös létrehozását. A hálózat célja, hogy átadja a "Játékos paradigma" eszméjét egy olyan innovatív koncepció részeként, amely elősegíti a társadalmi befogadást, az egészséges életvitelt, a generációk közti és a kulturális tapasztalatcserét, a munkahelyteremtést és a gazdasági prosperitást. A játékok új stratégiai lehetőségeket kínálnak fel a város érdekelt feleinek városfejlesztésbe történő bevonása terén.

Tropa Verde

Santiago de Compostela (ES), Dimos Pavlou Mela (EL), Budapest 14. kerülete, Zugló (HU), Guimaraes (PT), Opole Agglomeration (PL), Nice métropole (FR)

A környezeti felelősség növelése játék és jutalmazás révén

A Tropa Verde egy platform, melynek az a célja, hogy bátorítsa a környezet szempontjából felelős viselkedést, lehetővé téve a polgárok számára az újrahasznosítást és az ismételt felhasználást. Egy webes platform, valamint kisköltségű kampányok együttes alkalmazásával mindezt egy olyan „polgári mozgalomnak tekintik, amely teljes mértékben elkötelezett a fenntartható és körforgásos gazdaság" mellett. Az állampolgárok kuponokat kapnak és azokat beválthatják jutalmakra a Városi Tanácsnál és a helyi kiskereskedőknél. Kapcsolatot teremt a hulladéklerakó helyek (zöld pontok, civil központok stb.) és az ajándékokat és árkedvezményeket biztosító helyi vállalkozások között.

URBAN-REGENERATION-MIX

Lodz (PL), Baena (ES), Birmingham City Council (UK), Zagreb (HR), Braga (PT), Bologna Metropolitan City (IT), Toulouse (FR)

Történelmi kerületek revitalizálása épületek felújításával és többfunkcióssá tételével

A transzferhálózaton belül átadandó jó gyakorlat az együttműködő város modellje, amely fokozza a városi lakosok részvételét, szorgalmazza azok egyenrangú közreműködését, és megerősíti a kapcsolatot a városi regenerációs folyamatok fő érdekelt felei között. A hálózat elsősorban az olyan kulcsfontosságú tényezők kutatására, beazonosítására és alkalmazására koncentrál, amelyek újból életre keltik a történelmi területeket, és vissza is csábítják a polgárokat a regenerált területekre.

Volunteering Cities (ex-Volunteering City)

Athienou (CY), Capizzi (IT), Kildare County Council (IE), Altena (DE), Altea (ES), Radlin (PL), Arcos de Valdevez (PT), Pregrada (HR)

Generációk közötti társadalmi kapcsolatok létrehozása önkéntességen keresztül

E transzferhálózat felhasználja az önkéntességet a társadalmi kirekesztés és a közösségi szintű szegénység leküzdése érdekében. A középpontban a generációk közti együttműködés áll, melynek keretében a különböző korú – önkéntes és társadalmi problémákkal küzdő egyének – csoportjai együttműködnek az életminőség javítása érdekében. A hálózat célja, hogy átszervezze az önkéntes tevékenységeket és érvényesítsen egy olyan, alulról felfele irányuló megközelítést, melynek keretében az önkéntesek dönthetnek tevékenységükről és végre is hajthatják azokat.

Welcoming International Talent (ex-Movement)

Groningen (NL), Zlin Municipal Authority (CZ), Magdeburg (DE), Parma (IT), Bielsko-Biala (PL), Leuven (BE), EDC Debrecen (HU)

Az internacionalizáció aktív irányítása egy kis egyetemi városban annak érdekében, hogy az a globális tudásalapú gazdaság élénk helyi központja maradjon

A felsőoktatás és a tudásalapú gazdaság globális versengést eredményezett a tehetségek vonzására. Míg a fő európai városok nagyságuknak és hírnevüknek köszönhetően vonzzák mind a diákokat, mind a szakmunkásokat, az olyan közepes méretű városoknak, mint például Groningen, egy megfelelő szakpolitikára van szükségük ahhoz, hogy ők is megfelelő tehetséges szakembereket vonzzanak. E hálózat keretében Groningen a nemzetközi diákoknak és szakmunkásoknak nyitott politikára épülő tapasztalatait adja át más európai városoknak

 

A magyarországi városok közül tehát vezetőpartnerként Budapest 11. kerülete (Újbuda), partnerként pedig Budapest 12. kerület (Hegyvidék), Budapest 14. kerület (Zugló), Debrecen, Nyírbátor, Nyíregyháza és Veszprém vesznek részt transzfer hálózatok munkájában.

Gratulálunk a 23 jóváhagyott hálózatnak!