Debrecen

Projekt: 
Welcoming International Talent
Program: 
URBACT III
Típus: 
Jó gyakorlat transzfer
Időtartam: 
2018-2021

A város helyzete:

Debrecen a közel 205.000 fős lakosságával Magyarország második legnagyobb városa, 220 kilométerre Budapesttől keletre. Debrecen nem csak az üzlet, a tudomány és a kutatás regionális központja, de fontos kulturális központ is, számos eseménnyel, fesztivállal. A városban továbbá jelentős és növekvő egészségügyi, jóléti szektor található. A több száz éves hagyományok és napjaink legújabb technikai és tudományos innovációi egymást támogatva járulnak hozzá, hogy Debrecen nem csak nemzeti, de nemzetközi szinten is elismert jelentőségű város legyen, számos innovatív start-uppal és technológiai profilú vállalkozással.

Az URBACT programba Debrecen az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ vezetésével vesz részt. A cég tulajdonosai a város életének meghatározó szereplői: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debreceni Egyetem, Cívis Ház Zrt. Az EDC kiemelt feladata a vállalkozásfejlesztés, a tanácsadás, a klaszterfejlesztés, emellett a város smart city stratégiai fejlesztéseiért is felel.

Debrecen jelenleg elsősorban a mérnöki szakmákban munkaerőhiánnyal küzd. A város ösztönzi a cégek, kutatási intézmények és a városvezetés együttműködését, ezzel is hozzájárulva a képzett munkaerő megtartásához. Emellett a civil szektor és a Műszaki Egyetem bevonásával segíti a minél több szereplős klaszterek, az innováció számára kedvező ökoszisztémák kialakulását.

URBACT részvétel:

A város harmadszorra vesz részt URBACT projektben. 2010-ben az ESIMeC keretében a város azt kutatta, hogyan tudja jobban kihasználni a kitűnő akadémiai és kutatási adottságait és olyan kezdeményezéseket indítani, amelyek segítségével kielégítheti a város jövőbeli foglalkoztatási igényeit. A 2016-tól Genova vezetésével megvalósuló INTERACTIVE CITIES nevű projektben bulgár, román, észt, belga, francia, portugál és spanyol partnerekkel vett részt. A projekt azt a kérdést vetette fel, hogy a digitális és közösségi média, illetve a felhasználók által generált tartalom hogyan tudja javítania város menedzsmentjét, a város méretétől függetlenül.

2018-tól Debrecen a Welcoming International Talent projekt partnere. Ezúttal a városban tanuló vagy munkát vállaló külföldiek szerepét vizsgálja a város gazdaságában, illetve keresi annak lehetőségeit, hogy az itt élő küldföldiek minél könnyebben integrálódhassanak a város életébe, jelenébe. A jó gyakorlat gazdája a holland Groeningen.

Kapcsolat:

Mocsár-Vámos Mariann, projektkoordinátor; e-mail: vamos.mariann@edc.debrecen.hu

EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ