Online eszközök városfejlesztők számára – első rész

A politikai újságíró Jamie Mackay megvizsgálta, hogy az URBACT projektek milyen digitális eszközök használatát választották munkájuk hatékonyabbá tételéhez.

Az innováció a városfejlesztésben elsősorban az emberekről szól, arról, hogy a városlakók hogyan képzelik közösségük jövőjét, illetve hogy a szakemberek hogyan segítik ennek megvalósulását. Mindez jó szervezés, intézményi ambíciók, a türelem és a rugalmasság kérdése.

Az online eszközök, ezt gyakran elfelejtjük, nem csak kiegészítik a fenti felsorolást, hanem alapvető fontosságúak a folyamat fenntartásában, a felek közti mediációban. A szokásosan használt rendszerek – e-mail, Facebook, Gdosc, stb. – néha fojtogatóan tudnak hatni. A könnyű használhatóság, már-már bizalmas kapcsolat mellett ezek a rendszerek fenntartanak bizonyos gondolkodásmódokat, amelyek adott esetben gátolják a kreativitást.

Az URBACT akciótervezési hálózatokban résztvevő városok megtapasztalhattak számos más, alternatív online platformot, programot, interfészt, amelyek lehetőséget adnak például értintettek feltérképezésére, területi elemzésekre, költségvetés tervezésére, brainstorming-ra és még sok másra. A következő lista tartalmaz néhányat a közkedveltebb eszközök közül, amelyeket az URBACT III Program résztvevői kipróbáltak és teszteltek.

Projektmenedzsment eszközök

A termelékenységi és menedzsment interfészek látszólag végtelen tengerében nem könnyű megtalálni azt, amelyik egy adott projekthez a leginkább megfelelő. Az URBACT gyakorlatában azonban kettő ezek közül különösen hatékonynak bizonyult.

A magyarul is elérhető Trello az egyik legintuitívebb és leginkább felhasználóbarát eszköz a közös munka megszervezéséhez. „Globális nézetével” jól áttekinthetők a tevékenységek, „fogd és vidd” felhasználói felületével pedig könnyen kezelhető, így nagy segítség a határidők betartására és a célok elérésére. Korai fázisban lévő, még bizonytalan célokkal rendelkező projektek számára ideális eszköz a Slack, amely segít abban, hogy a hozzászólásokból és vitákból végül koherens terv szülessen.

Állampolgári részvétel

Nagyon gyakran a városi innováció azt jelenti, hogy új módon érjük el a nyilvánosságot, elősegítve a felhatalmazott polgárok együttműködését az önkormányzatokkal. Ez sok város és szervezet számára teljesen új élmény.

A kapcsolatok kiépítésének kezdeti lépéseit segíti a Loomio online platform. Webalapú interfészét úgy alakították ki, hogy megteremtse az átláthatóságot és támogassa az empátia és a kölcsönös megértés kiépülését. A sub-urban hálózat városai, amelyek az érintettek bevonásával az átmeneti zónák regenerációjának lehetőségeit vizsgálták, igen hasznosnak találták ezt az online hálózatépítő eszközt, amely segít a közvélemény-kutatásban, vitákban és az események megszervezésében.

Az érintettek feltérképezése

A KUMU egy adatmegjelenítési platform, amely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy komplex rendszerek feltérképezésével hatékonyabb elemzéseket végezzenek. A BoostInno hálózat néhány partervárosa kipróbálta az eszközt arra, hogy a városi érintettek közötti kölcsönhatásokat láthatóbbá tegyék. Az elkészült ábrák nem csak látványosak, de sokat segítettek abban, hogy a tervezők a hálózaton belüli kapcsolatok különböző szintjeire koncentráljanak, majd azonosítsák azokat a helyzeteket, csomópontokat, ahol új együttműködések alakulhatnak ki.

Szimulációk

A Bostoni MIT Media Lab (USA) által létrehozott City Scope Projekt összegyűjtött néhány interaktív városi modellt, ami lehetővé teszi beavatkozások következményeinek vizsgálatát valóságos algoritmusokkal generált szimulációkban (például: egy építkezés hatása a gépjárműforgalomra). A legújabb verzióban már kiterjesztett valóság látható, hogy az vizuálisan lenyűgöző, magával ragadó tesztfelület alakítson ki. Használatára mutat egy jó példát az URBACT hamburgi esettanulmánya, ami a menekültek lakhatását segített.

Részvételi költségvetés

Az európai önkormányzatok körében népszerű technikai újítás lett az a módszer, ami helyi források elosztásába vonja be a helyi lakosságot. Metropoliszok, mint Párizs, vagy olyan kisebb városok, mint Baia Mare, sikeresen alkalmaztak digitális adatbázisokat a részvételi költségvetés eszközeként. A StanfordPB egy olyan nyílt forráskódú platform, amelyet felhasználók globális köre támogat és használ a részvételi költségvetés támogatására.

Fájlok átvitele

Egyre több intézmény veszi komolyan a titoktartási szabályokat, titkosított e-mail-t, maszkolt IP-t használva munkájuk során, illetve az érzékeny metaadatokat próbálják távoltartani a rosszul szabályozott vállalati szervektől. Több hálózatnak gyengepontja a fájlok átvitele. Az Onion Share egy olyan nyílt forráskódú eszköz, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználók ingyenesen küldhessenek és kaphassanak bármekkora méretű fájlokat, az anonimitásukat megőrizve, a harmadik fél irányába történő adatszolgáltatást kizárva.

Rendezvényszervezés

A Pathable egy úttörő és gyakran alulértékelt szoftver, ami lehetővé teszi a felhasználónak, hogy egy adott eseményhez vagy konferenciához személyre szabott mobilalkalmazást tervezzen akár egy óra alatt. Az alkalmazáson belül lehetőség van megadni szövegeket, térképeket, útmutatásokat, CEU trackinget, QR kódot, regisztrációs felületet. A speciális funkciók között továbbá megtalálhatóak a részvételi- és a játékelemek, amivel a résztvevők aktivitását lehet növelni.

Hiányzik valami a felsorolásból? Ha van ötlete, hogy mi az, ami szoftveres megoldásokkal segíthet a városfejlesztési munkákkal kapcsolatban, akkor írjon nekünk a communication@urbact.eu címre. A legjobb javaslatokat belevesszük második részbe.

 

Írta: Jamie Mackay

Eredeti cikk: https://www.blog.urbact.eu/2019/02/online-tools-for-urban-practitioners-part-i/