Hogyan élénkült meg a városközpont a lakosok és a helyi vállalkozások bevonásával?

A holland Heerlenben sokan szerettek volna változást, de nem tudták, hogyan kezdjenek neki. Az URBACT programban való részvétel által kapott inspiráció, a helyiek részvétele és aktivitása mellett a változások ma már érezhetők.

A kihívás: Neerlen (NL) városközpontjának revitalizálása

A Hollandia délkeleti részén, Aachen és Maastricht közelében fekvő Heerlen valaha a szénbányászat virágzó központja volt – de a bányák bezárása után hanyatlásnak indult. Az elmúlt évtizedekben jelentős befektetések történtek a kulturális szektorban, és a szolgáltató szektor is fejlődésnek indult. Heerlen proaktívan állt a város revitalizációjához: 2013-ban elindította a Heerlen Mijn Stad-ot (Heerlen My City), amely összehozza a különféle érintetteket, érdekelteket a város attraktivitásának növelése érdekében.

Heerlen célja az URBACT CityCentreDoctor projekthez való csatlakozással az ambíciók tettekre váltása és ezzel együtt a helyiek, civilek részvételének megerősítése. 2016-ban a Heerlen Mijn Stad tagjaiból URBACT helyi támogató csoportot hoztak létre, majd alapos elemzést és kérdőíves felmérést végeztek. Sikerült azonosítaniuk a város legfőbb kihívásait és erőforrásait: a település lakói úgy érzik, hogy nincs egységes, kompakt, aktív városközpont, ugyanakkor sok a nem használt terület vagy ingatlan. A közterületek és a zöldfelületek, találkozási helyek minőségének javulása kiemelt vágya volt az ott élőknek.

Az önkormányzat a helyiekkel közösen 26 beavatkozási területet nevezett meg: ilyenek a megüresedett ingatlanok átalakítása kreatív iparágak számára; városi terek újratervezése; a település zöldítése; az épületek homlokzatainak felújítása; az utcai művészet támogatása; nyilvános események lehetővé tétele egész évben; valamint befektetés egy ’city lab’-be. A URBACT csoport részt vett ezek kidolgozásában, megvalósításában.

A változás tesztje: a Hotel Park Urbana

A CityCentreDoctor segítségével Herleen rövid távú prototípusokat, avagy „béta akciókat” hozott létre az integrált cselekvési terv lehetséges irányainak tesztelésére. Ezek közül a legjelentősebb 2017 nyarán a Park Hotel Urbana. Kidolgozásához felhasználták a projekt többi városának – Medina del Campo (ES), Nort-sur-Erdre (FR) and San Donà di Piave (IT) – javaslatait is Nort-sur-Erdre ötletgeneráló, ún. „ideas market” eszközével.

A Hotel Park Urbana egy ideiglenes, ingyenes szabadtéri park és szálláshely, amelyet a város központjában, a ‘de Vijf Pleintjes’ (the Five Squares) városrészben hoztak létre. Az URBACT csoport koordinációjában, de a környékbeli üzletekkel, vállalkozásokkal közösen kitalált és megvalósított projekt tömegeket vonz, akik élvezik a zöldet, az éttermet, a zongora-bárt, az éjszakai klubot, a fürdőt, illetve igénybe veszik azokat a speciális sátrakat, amelyek szálláshelyként is szolgálnak. A visszajelzések annyira pozitívak voltak, hogy egy alapítványt is bejegyeztek már a további közterületi akciók szervezésére. A lakók és a vállalkozók átadtak a polgármesternek egy úgy. „ambició-dokumentumot”, amelyben további állandó zöldfelületeket kértek a városrész számára. Erre kaptak is ígéretet, és a tervezés is megkezdődött.

A projekt értékelése nyilvánvalóvá tette, hogy a CityCentreDoctor projekt hatására a városrész zöldebb lett és az emberek több időt töltenek közterületeken. „Ebben az évben a közterületeken folytatható városi sportokra és a területeink fiatal használóira fókuszálunk” – mesélte Richard van Beek projektmenedzser. A helyi érintettek bevonása és részvétele megerősödött, és érezhetően erősödött a városrésszel kapcsolatos identitás. Heerlen számos konferencián bemutatta tapasztalatait és végül URBACT Jó Gyakorlat címet is kapott az utcai művészetek (street art) támogatásáért. A kihívás most az, hogy megőrizzék a közösség lendületét és a politikai elkötelezettséget, és forrásokat keressenek a következő fejlesztésekhez. A rendszeres találkozókon túl a helyi csoport azt tervezi, hogy évente egyszer inspirációs céllal tanulmányutat szervez más városokba.

Tanulni a nemzetközi városi sétákból

Az URBACT program által kínált látogatások a városhálózati partnereknél különösen hasznosnak bizonyult. „Minden látogatásunk során hosszú sétákat tettünk a partnervárosokban, megnéztük a gyakorlataikat, és szembesültünk az ezekkel kapcsolatos kihívásokkal is.” – számolt be Yvette Petit, Heerlen önkormányzatának munkatársa és a helyi csoport koordinátora. „Együtt képesek voltunk megoldásokat találni.”

Heerlen megtanulta Amarante (PT) példájából, hogy a városi terek zöldítése élhetőbbé, szerethetőbbé és ráadásul a klíma szempontjából is alkalmazkodóképesebbé teszi a várost. A spanyol Medina del Campo ötleteket adott a kreatív iparági vállalkozók befogadására üresen álló épületekbe. Ennek hatására Heerlen 5000 m2 üres ingatlant adott át kreatív vállalkozók számára 2017 végéig.

A partnervárosok heerleni látogatása szintén új rálátást adott. „A visszajelzések nagy segítséget jelentettek mind a fókusz, mind a kreativitás területén” – magyarázta Douwe Dijkstra, a helyi csoport tagja, a Heerlen Mijn Stad vállalkozói csoportjának vezetője.

***

További olvasnivaló: Vitality of Smaller Cities Report

További néznivaló: Vitality of Smaller Cities Video

Fedezze fel: Cities in Action - Stories of Change

Eredeti cikk: https://urbact.eu/residents-and-businesses-energising-city-centre