4 módja annak, hogy életet leheljünk a város üresen álló tereibe

Az európai városok egyik kihívása, hogy üres vagy alulhasznált épületeiket, tereiket miként tudnák hasznossá tenni. Számos egyszerű, innovatív megközelítést láthatunk, amelyek sikeresen hozták össze a lakókat, a vállalkozókat vagy más szereplőket a kihasználatlan irodaépületek, korábbi ipari létesítmények vagy egyéb monofunkciós területek hasznosítására.

Az URBACT új alkalmazása, a ’(Re)making the City’ olyan megoldásokat mutat be, amelyek egy adott helyszínhez kötődnek, annak újrahasznosítását célozzák. A bemutatott esetek kereshetők a várostervezési folyamat előrehaladottsága vagy a probléma típusa szerint: üres vagy csak alulhasznosított az épület, nem kellően kihasznált terület, leromlott állapotú, szegregált terület, egyfunkciós vagy fenntarthatatlan hasznosítás.

Az internetes eszközt Tosics Iván hozta létre az URBACT 2nd Chance hálózatában részt vevő  Nils Schefflerrel, François Jégou-vel az URBACT REFILL hálózattól és Maarten van Tuilj-jal az URBACT sub>urbantól. E cikkben Iván négy olyan esetet mutat be, ahol a városoknak sikerült együttműködniük a lakókkal és más érintettekkel abban, hogy újra életet vigyenek üresen álló épületekbe és terekbe. A 4 eset egyben négy különböző tipp arra, hogy saját városunkban hogyan kezdhetünk hozzá az ingatlanvagyon jobb kihasználásának.

1. Szervezz kulturális eseményeket, ha egy üres területet vissza akarsz hozni a térképre!

Caen (FR) kikötője no-go zónává vált, miután a hajógyár bezárt. A városrész megújításának első lépése a „terület marketingje” volt, vagyis az emberek visszacsábítása – legalábbis a térség biztonságosabb részeire. A város művészeti és kulturális eseményeket szervezett: rajz sétákat, kerékpáros és kenu túrákat, illetve helyszíni látogatásokat vezetett. A növekvő érdeklődésnek köszönhetően az ideiglenes hasznosítás felvirágzott a korábbi ipari épületekben is.

2. Hozz létre egy olyan ügynökséget, amely segíti start-upok és családok beköltözését az épületekbe!

Brémában (DE) az önkormányzat szerződést kötött egy civil szervezettel arra, hogy közvetítő ügynökségként működve összekösse az üres ingatlanok tulajdonosait vállalkozókkal vagy bárkivel, aki használni szeretné e helyeket. Az ügynökség ma már városszerte kezdeményez és támogat ideiglenes hasznosítással kapcsolatos projekteket. Mindez jó a helyi vállalkozóknak, segíti a leromlott állapotú városrészek rehabilitációját, és csökkenti az ingatlanok fenntartási költségeit.

Chemnitz (DE) maga hozott létre a konzultációs ügynökséget a történelmi bérházak tulajdonosai és a befektetők összehozására azért, hogy megfizethető lakások és irodák jöjjenek így létre. A támogatásokat azokhoz az épületekhez csatornázzák, amelyeknél a legnagyobb szükség van erre. Az új tulajdonosokkal megkötött szerződések pedig megelőzik a spekulációs lehetőségeket.

3. Támogass olyan civileket, amelyek ideiglenes kulturális projekteket tudnak a nem használt ingatlanokra vinni!

Rigában (LV) a 2008 utáni válság számtalan üres, senki által nem kezelt épületet hagyott hátra, miközben a kulturális szektor nagyot futott és helyre lett volna szüksége. A kihasználatlan ingatlanok tulajdonosai jellemzően nem tudtak azokról a kulturális kezdeményezésekről, amelyek működésükhöz, programjaikhoz helyeket kerestek. Ekkor jött a Free Riga nevű civil szervezet, amely az önkormányzattal egyre erősödő együttműködésben közvetíteni tudott a kulturális projektek és az üres épületek tulajdonosaival, felderítve azokat kezdeményezéseket, amelyek egy-egy köz- vagy magántulajdonú ingatlan hasznosítására szóba jöhettek.

4. Hozz be diákokat a szociális lakások renoválására – és tanulj belőle!

Porto (PT) nyári egyetemet hirdetett építész-, dizájn- és mérnökhallgatók számára leendő otthonok, kulturális és közösségi terek felújítására. Az oktatási program kombinálta a fenntartható építészet elvi hátterét a gyakorlati munkával. Egy nyár alatt 40, több országból érkező diák felújított egy hatalmas épületet, amelynek tulajdonosa nem tudta ezt megtenni –ezzel új, megfizethető lakásokat hozva létre rászoruló családok számára. Az önkormányzat és a szociális szolgáltatók közötti szoros együttműködés létfontosságú volt a folyamat teljes időtartamában, akárcsak a spekulációs lehetőségeket kizáró szerződés a tulajdonossal.

---

Látogassa meg a (Re)making the City honlapot és nézze meg Tosics Ivánnal készített interjúnkat a projektről.

’The show must go on’

Az URBACT keresi a további jó gyakorlatokat. Ismer olyan megoldást, kezdeményezést, amely üresen álló ingatlanok újszerű hasznosításával kapcsolatos? Szeretnénk, a (Re)making the City eszköz újabb példákkal gyarapodna és ezekkel is inspirálná a városi döntéshozókat a változtatásra, kísérletezésre. Járuljon hozz a (Re)making the City eszközhöz most!

 

Írta: Amy Labarrière

Eredeti cikk: https://urbact.eu/cities-bringing-life-empty-spaces