Budapest XXII. kerület

Projekt: 
Find your Greatness
Program: 
URBACT III
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2019-

Budapest XXII. kerülete, azaz Budafok–Tétény a főváros délnyugati részén fekszik a Duna jobb partján. A ma közel 60 ezres lélekszámú kerület 1950-ben jött létre Budafok város, valamint Nagytétény és Budatétény községek egyesítésével.

A XX. század elején nagymértékben növekedett a települések lakossága, egyre hátrébb szorult a német jelleg s magyar többség alakult ki. Ma ismét feléledőben van a német nemzetiségi hagyományok ápolása. Az ipari fejlődés, a több száz éve itt élő németség kitelepítése, a fővároshoz csatolás, a nagyarányú beköltözések, lakótelepépítések ellenére a túlnyomóan kertvárosias jellegű kerület a mai napig is őrzi egykori alkotó településeinek jellegét, amelyekben eleink műemlékek sorát hagyták ránk. A kerület mottója: „Kisváros a nagyvárosban”.

URBACT részvétel:

A kerület 2019-ben a Gyulafehérvár (Románia) által vezetett Find your Greatness projekttel lépett be az URBACT városok sorába. A Find your Greatness olyan koncepció, amely tükrözi Gyulafehérvár és a többi uniós városi közösség legnagyobb kihívását: meg kell megtalálnunk a „nagyságunkat” a város potenciáljaira építve. A város erősségeire fel kell építeni egy olyan fenntartható városfejlesztési stratégiát, amely kombinálja a marketing megközelítést a smart city lehetőségekkel.

Kapcsolat:

Salamon Judit  salamonj(kukac)bp22.hu