Budaörs

Projekt: 
Cities4CSR
Program: 
URBACT III
Típus: 
Akciótervezés
Időtartam: 
2019-

2019-től Budaörs a Milánó által kezdeményezett Cities4CSR elnevezésű akciótervezési városhálózat részeként csatlakozott az URBACT városok sorába. A projekt célja átfogó önkormányzati stratégiák kialakítása a vállalati felelősségvállalás megerősítésére és ösztönzésére a városi területeken.

 

Fekvésének köszönhetően Budaörsöt gyakran hívják Budapest nyugati kapujának. A több mint 30 ezer lakosú város Budapest agglomerációjában fekszik, ezzel számos lehetőséget kínál a vállalkozások, a befektetők és a turisták számára. Budaörsöt számos mutató alapján Magyarország legfejlettebb városának tekintik.

Budaörs festői környezetben, a Budai-hegység déli peremén fekvő hangulatos kisváros, ahol harmonikus egységet alkotnak a modern építészet elismert alkotásai, a megkapó természeti környezet és a történelmi múlt emlékei. A város Budapest szomszédságában található, tömegközlekedéssel rövid idő alatt elérhető a fővárosból és Bécs is két órányi távolságra van az autópályán. A város megfelelő vasúti összeköttetéssel is rendelkezik és település szomszédságában található a Budaörsi Repülőtér.

Az önkormányzat vállalkozóbarát hozzáállása miatt számos innovatív vállalat telepedett le a környéken, így Budaörs gyorsan az egyik legfejlettebb településsé vált az országban. Az adókörnyezet (pl. iparűzési adó) Budaörsön kedvezőbb, mint a környező városokban.

Budaörs önkormányzata nagyon fontosnak tartja, hogy a város több mint 30 ezer lakosa számára kellemes lakóhely legyen és a város a most következő évtizedben valódi INNOVACITY-vé váljon (Budaörs 2030).

Az URBACT hálózat más városaival folytatott tapasztalatcsere révén szeretnénk új együttműködési módszereket kidolgozni, amelyek nem csupán egyszeri események lesznek, hanem rendszeres folyamatok és példamodellek az érintett felek bevonásával. Új módszereket szeretnénk létrehozni annak érdekében, hogy Budaörs zöldebb, környezettudatosabb és fenntarthatóbb város legyen, a CITIES4CSR projekttel összhangban.

A CITIES4CSR projektből kiinduló és általa biztosított modell révén olyan keretrendszer létrehozását tervezzük, amely támogatja a helyben felmerülő igények és megoldási lehetőségek azonosítását számos városi témakör mentén, továbbá elősegíti az érintettek bevonását és a szükséges erőforrások összegyűjtését.

Kapcsolat:

szabo.sandor(kukac)budaors.hu