Ismerje meg Cork városi tanácsosát, Kieran McCarthy-t

Ha európai projektekkel szeretnél foglalkozni, akkor az URBACT a legjobb hely elkezdeni” modndja Kieran McCarthy, Az EU Régiók Bizottsága tagja és Cork városi tanácsosa.

Kieran McCarthy, az írországi Cork tanácsosa élő kapcsolatot jelent szülővárosa mindennapi kihívásai és az európai politikai döntéshozatal mechanizmusa között. Geográfus PhD-vel és a helyi örökség iránti szenvedéllyel végzi munkáját a Régiók Bizottsága előadójaként. Fő fókusza az EU Városi Menetrend és nagy erőkkel támogatja az európai városok gyakorlatorientált helyi projekteken és együttműködésen keresztül megvalósuló fejlesztését.

Az URBACT Playful Paradigm projekt partnereként McCarthy tanácsos városa pop-up játszótereket hoz létre időszakosan lezárt gyalogos utcákban, középületekben vagy üres telkeken – a befogadást, az egészséges életet és a fenntarthatóságot hirdetve.

Robogóval megtett fotóútjáról hazatérve, amelyben legújabb könyvéhez készített képeket, McCarthy tanácsos talált egy pár percet arra, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

Amy Labarrière (AL) – Amióta megismerte az URBACT-et a Városok és Régiók Európai Hetén, nagy rajongója a programnak. Miért??

Kieran McCarthy (KMC) – Amit igazán szeretek az URBACT-ben, hogy a földön jár. Olyan, mint egy lépőkő – ha európai projektekkel szeretnél foglalkozni, ez a legjobb hely elkezdeni, mert sok segítséget nyújt.

Nézegettem az URBACT szó betűit, és bár tudom, hogy ez nem egy mozaikszó, mégis elgondolkodtatott…

Az ’U’ lehetne például „us” (mi magunk), hiszen ez egy közösségi program. Nálunk például megépült egy híd EU-s forrásból, de az emberektől másról sem hallok, mint az URBACT-ről és a Playful Paradigm projektről.

Az ’R’ szerintem lehet a ’real’ (valós), merthogy a program valós problémákkal foglalkozik, akár még az EU-s szakpolitikák szintjén is.

A ‘B’ lehet ‘belief’ (hit). Azok az URBACT projektvezetők, akikkel az évek során találkoztam, igazán hittek abban, hogy ezek a projektek valódi változást hoznak. „Erről a workhopról olyan ötleteket vihetsz haza, amelyekkel másnap reggel tudsz is valamit kezdeni.”

A ’A’ szerintem ’action’ (akció). Amikor emberek egy URBACT projekthez vagy műhelymunkához csatlakoznak, keményen dolgoznak egy probléma megoldásán. Amikor hazamennek a városukba, tele vannak új ötletekkel, víziókkal, együttműködési készségekkel… olyanokkal, amelyekre akciókat, projekteket lehet szervezni. Az URBACT módszer fantasztikusan tudja ezt.

A ’C’ a ’collaboration’ (együttműködés). A Régiók Bizottságával számtalan workshopon vettem részt szerte Európában, a Városi Menetrendtől a digitális piacokig mindenfélével foglalkozva. Vannak városok, amelyek nagyon jól tudnak együttműködni, mások nem. Nem könnyű összehozni az embereket és egyszerre arra kérni őket, hogy beszéljenek. De az URBACT-nek erre is van módszere: ráveszi őket, hogy meghallgassák egymást, tanuljanak egymástól.

A ’T’ lehet a ’toolkit’ (eszköztár), az URBACT módszerek és eszközök, amelynek nagy rajongója vagyok. Minden URBACT projekt és eszköz megtalálható online az urbact.eu oldalon. Sajnos nagyon sok önkormányzat még ezt nem fedezte fel.

Mostanában részese voltam egy beszélgetésnek a saját tanácsosi szobámban az elhagyott, elhanyagolt városrészekkel kapcsolatban. Ötleteket kerestünk arra, hogyan lehetne az elhanyagolt városrészeket újraéleszteni. Idéztem az egyik URBACT dokumentumból, amit a helyi újság rögtön le is közölt.

Nagyon lelkes vagyok a saját városommal kapcsolatban, de rá kellett jönnöm, hogy más „Corkok” is léteznek, olyan másodvonalbeli városok, amelyek tele vannak ambícióval és ötletekkel. A legtöbb város törekszik belvárosának megújítására, a közlekedési rendszer modernizálására, klímaadaptációs stratégiák kidolgozására, a lakosok jobb bevonására… és közben mind azt kérdezzük, hogy kivel lehetne együttműködni? Kitől lehetne ötleteket kapni?

Nem kell semmit egyedül csinálnunk: tanulhatunk egymástól! Ha egyszer részt vettél egy URBACT projektben, szinte biztosan keresni fogod a következőt!

AL – Sok város alkalmazza az URBACT-ben elsajátított készségeket, tapasztalatokat később nagyobb programokban. Ön látott már példát arra, hogy az URBACT adta meg a lökést nagyobb, városfejlesztéssel kapcsolatos EU-s programban való részvételre?

KMC – az URBACT csak az egyik program azok sorában, amelyek városokban és régiókban gondolkodnak és az európaiság eszméjét járják körül. A Régiók Bizottsága például vizsgálja a városok helyzetét a biogazdasgától az infokommunikációig. Ott van még a Kulturális Főváros cím, az Interreg, a Horizon 2020, az Európai Városok és Régiók Hete… ezek hatása remélhetőleg összeadódik.

AL – Önt 2015-ben választották be a Régiók Bizottságába. Milyen volt átlépni a helyi szintről az EU-s szintre?

KMC – Ez egy igen intenzív tanulási folyamat volt, ami teljesen megváltoztatta az életem. A helyi önkormányzat helyett egyszerre az Európai Parlament üléstermében találtam magam. Ott mindenki kap arra alkalmat, hogy egy felszólalással befolyásolja a szakpolitikák alakulását. Beletelt egy időbe, hogy bekapcsolódjak a vitákba és megértsem az európai hivatali nyelvezetet.

Még mindig lenyűgöz, hogy mennyi különféle perspektíva van jelen a Régiók Bizottságában. A problémák többsége olyan, amely az én országomban is megtalálható. Folyton az az érzésem, hogy igen, ezt ismerem. Ez a jó a Régiók Bizottságában, hogy a helyi, a térségi hang is megjelenik. Szerintem működik a Kohéziós Szövetség .

AL - Milyen szerepe volt az RB előadójaként az EU Városi Menetrendjére?

KMC – az elmúlt évben értékeltem az EU Városi Menetrendjét. Ezen felül megnéztem, hogyan tudjuk összehangolni a cselekvési terveket: lakhatás, környezet...

Az a szerepem, hogy ellenőrizzem a cselekvési terveket. A partnerségekből 12 cselekvési terv alakult ki, mindegyikben 12 akció, vagyis meg kell valósítanunk 140 tevékenységet. Bukarestben a Régiók Bizottsága nevében beszéltem arról, hogy merre kell tartania a Városi Menetrendnek. Nagy a félelem, hogy ezek a cselekvési tervek nem válnak majd gyakorlattá. Ezért felszólalásomban kértem extra forrásokat a megvalósításra, és hogy a partnerségi koordinátorok szavait sokkal jobban hallgassák meg.

A tagállami küldöttségek vezetői pozitívan értékelték a Bukaresti Nyilatkozatot - ez nagyszerű volt. És a német elnökség támogatni akarja az EU Városfejlesztési Menetrendet, leporolva egyben a 10 évvel ezelőtti, városi ügyekről szóló Lipcsei Kartát is!

AL – Ön szerint hogyan járul hozzá az URBACT ezekhez a változásokhoz az EU városaiban?

KMC - Az elmúlt 10 évben láttuk, hogy a városok és régiók haladnak – sokkal több együttműködés van –, és azt gondolom, hogy sok tekintetben az URBACT áll e változások középpontjában.

Lehet, hogy központi kormányzati szinten van egyfajta politikai válság, de amit a gyakorlatban a Régiók Bizottságával láttunk, az az, hogy az európai városok szomjazzák az együttműködést, a tapasztalatcserét, és egyfajta búvópatakként ott csörgedez mindenhol a polgárokkal való nagyobb szintű együttműködés iránti szándék is. Úgy gondolom, hogy az URBACT sokat segít ebben az evolúcióban. Az emberek csak megnyitnak egy URBACT dokumentumot vagy beszámolót, és láthatják, hogyan működik az együttműködés. Nem könnyű, de nagyon fontos.

Láttam mindezeket a saját városomban. A Playful Paradigm összehozza a különböző városi ügyosztályokat, de a polgárokat is. Cork kikötőjében egy óriási társasjátékot állítottak fel, kötélhúzást szerveztek... Ez odavonzza, megmozgatja a helyi lakosokat, így az üzenet eljut a helyi emberekhez – ami gyakran nem történik meg nagyobb európai projektekben. A Régiók Bizottsága véleményei tele vannak ötletekkel; kapcsolatokról, partnerségről, párbeszédről, egységről, sokféleségről, határokon átnyúló átjárhatóságról szólnak, de nem szabad csak beszélni: gyakorlati projektekre és tudáscsere-platformokra van szükségünk.

Az együttműködés további együttműködést eredményez - még kisebb projekteknél is, például egy apró utcai park megnyitásakor. Amikor az emberek jól érzik magukat egymással, akkor várható, hogy az együttműködés folytatódik. A városom viszonylag kicsi, 210 000 lakosa van, tehát a Healthy Cities projektjeiből, az időseket célzó cselekvési programból, a menekültügyi programokból, a Kereskedelmi Kamarából, az üzleti szövetségektől... mindannyian ismerik egymást, de előfordulhat, hogy korábban még nem működtek együtt. Az URBACT multidiszciplináris, összehozza az embereket, támogatja az állampolgári innovációt – és egyszerre csak áramlani kezd az energia a városban!

***

Több Kieran McCarthy-ról kieranmccarthy.ie

További információ a Lipcsei Kartáról és arról, hogy az URBACT hogyan járul hozzá az európai várospolitikai elvekez: itt.

Írta: Amy Labarrière

 

Eredeti cikk: https://urbact.eu/meeting-cork-city-councillor-kieran-mccarthy