2013. április 10-12 között tartotta nyitó rendezvényét a RE-BLOCK projekt partnersége Budapesten

A projektben 9 ország 10 városa működik együtt, amelynek vezetőpartnere Budapest XVIII. Kerület Önkormányzata.
A Zara Continental Szállóban tartott rendezvény első napjának témája az adminisztratív projektvezetés mellet az URBACT program és azon belül a RE-BLOCK városhálózat céljainak bemutatása volt.
A második nap programhelyszíne a XVIII. kerületi Kondor Béla Közösségi Ház és a Havanna lakótelep volt, ahol helyszíni látogatás mellett előadásokat hallhattak a résztvevők az előregyártott elemekből épült lakótelepek fejlesztési lehetőségeiről, a szociális városrehabilitációról, a lakótelepi városképről és a társadalmi kohézióról a projekt vezetőszakértőinek tolmácsolásában.

Az esemény zárónapja sajtótájékoztatóval kezdődött, majd a projekt vezetőszakértője mutatta be a transznacionális városhálózat szervezeti működését, a helyi akcióterv tervezett felépítését, valamint az URBACT Helyi Támogató Csoportok szerepét.
A RE-BLOCK projekt keretin belül megvalósítandó legfőbb cél olyan fenntartható lakótelepek létrehozása, ahol sikeresen lehet felvenni a harcot az elszegényedés ellen, meg lehet valósítani a társadalmi kohéziót, s mindezt élhetőbb, zöldebb lakókörnyezet megteremtésével.

A városvezetés kiemelt feladata az életminőség javítása, a Havanna lakótelep felzárkóztatása. A RE-BLOCK projekt keretében körvonalazódhat az a megoldás, amellyel jövőképet lehet adni az ilyen városrészeknek, az itt élő embereknek – nyilatkozta Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának polgármestere. A cél olyan innovatív, közösségi részvételen alapuló megoldások kidolgozása, amelyekben az állam és a magánszféra együtt tud résztvenni.
A rendszerváltás előtti időszakban épült lakótelepi lakások elhasználódott kül- és belterekkel, elavult gépészeti berendezésekkel rendelkeznek. Az ingatlanokat igen nagy arányban alacsony jövedelmű családok lakják, akiknek nincs lehetőségük elhagyni ezt a környezetet. A helyi önkormányzatok és a várostervezés egyik fontos feladata tehát, hogy hosszú távú stratégiákat dolgozzanak ki a szociális és infrastrukturális problémák kezelésére.
 
A projektről bővebben:
http://urbact.eu/en/projects/disadvantaged-neighbourhoods/re-block/homepage/